fbpx


Actualiteit, Buitenland

Wat liep er fout voor de SNP?Net als die andere vrouw in Londen heeft de Schotse First Minister Nicola Sturgeon een serieuze klap gekregen in de Britse verkiezingen. De Scottish National Party verloor 13% van zijn kiezers en 21 parlementszetels. Ook die van de fractieleider in het Lagerhuis, de inhoudelijk sterke Angus Robertson, en het zitje van de voormalige First Minister, Alex Salmond gingen verloren. 

Toch houdt Sturgeon vol dat de SNP een zege binnen heeft, hoewel de partij van 50% naar 37 % duikelde. ‘We hebben meer zetels dan de andere partijen’. Dit is op zich het beste resultaat ooit voor de partij in het Lagerhuis, op de monsterzege van 2015 na. Ze probeert de focus te verleggen naar het verlies van Theresa May. ‘Ze heeft haar meerderheid niet gehaald. Haar brexitplannen krijgen onvoldoende steun van de bevolking’. De First Minister wordt niet tegengesproken. Maar critici wijzen erop dat haar situatie niet veel verschilt van die van de Britse premier. Indien de SNP hetzelfde resultaat van 2015 haalde, dan klonk het ongetwijfeld dat dit een mandaat was voor een tweede onafhankelijkheidsreferendum. Maar dat mandaat is er dus niet. Overigens: de Tory’s behaalden – ondanks het feit dat ze geen meerderheid binnenhaalden – hun beste resultaat sinds de jaren ’80.

Vice-minister-president John Swinney geeft toe dat de SNP rekening moet houden met de afgenomen appetijt voor een tweede referendum. De separatistische gezinde krant ‘The National’ omschreef het minder netjes: kiezers zijn gewoon ‘pissed off’ met het onafhankelijkheidsthema. ‘En we hebben het niet over twijfelende kiezers, maar over onze eigen achterban’, vertelde een SNP-topper aan de krant. Binnen de partij klinkt er enige ontevredenheid. ‘Parlementsleden die jarenlang de partij hebben helpen opbouwen, zijn hun zetel kwijt’. Nicola Sturgeon ziet ook een reden in de Jeremy Corbyn-factor. ‘Ik ben er zeker van dat ook aanhangers van de onafhankelijkheid voor hem stemden’. Een parlementslid vertelt: ‘Mensen ontmoetten hem, hoorden zijn boodschap en hadden niet door dat hij niet van Schotland houdt’. Naast het onafhankelijkheidsthema bespeelden de tegenstanders ook regionale thema’s zoals onderwijs en gezondheidszorg. De SNP wordt ernstig bekritiseerd over hun aanpak in die domeinen. Het zijn echter regionale thema’s die van geen betekenis zijn voor het parlement in Londen. ‘We hebben te weinig geprobeerd dat duidelijk te maken aan de kiezers. We doen het nochtans goed in Westminster’ weet een andere bron.

‘We moeten de onafhankelijkheid naar de achtergrond verhuizen en ons focussen op ons regeringsbeleid’, vertelt Toni Giugliano die zijn zetel verloor.  ‘Na verloop van tijd zal het volk zijn onafhankelijkheid eisen’. De positie van Nicola Sturgeon staat niet onder druk. Er is niemand anders die zoveel autoriteit geniet binnen en buiten de partij.  ‘You would piss off a lot of supporters by trying to get rid of Nicola.’

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.