fbpx


Zonder categorie

Wat te onthouden van het weekeinde?
PLOEG VAN DE WEEK: Eupen, dat na vijf speeldagen zowaar op kop staat

SPELER VAN DE WEEK: Romelu Lukaku, die slechts een kwartier nodig had om zijn Engelse rekening te heropenen

België

De speeldag werd onthoofd door het uitstellen van de toppers Anderlecht-Genk en Gent-Antwerp, omdat drie van hen zich deze week willen plaatsen voor de poulefase van de Europese bekers. Mag ik dat een beetje pathetisch vinden? Die wedstrijden worden pas donderdag gespeeld. Dat is over vier dagen.

Het is zeer de vraag of dit een voordeel is. Je blijft misschien beter in het ritme door op zondag te spelen. En het nut verdwijnt helemaal als je in het weekeinde gaat stappen. Zoals onze vriend Radja Nainggolan. Nooit zal hij het leren. Tegen meer dan honderd per uur door de Nationalestraat scheuren met een glaasje te veel op. Totaal onaanvaardbaar. Ja, dan misschien toch liever een miljoen meer voor Hans Vanaken.

Union leed in Mechelen zijn eerste nederlaag in een al te felle match (3-1). Daardoor komen Eupen en Club Brugge samen op kop. Eupen was gedurende één dag zelfs alleen leider in onze competitie. Eupen, de ploeg die volgens de kenners in de media laatste zou eindigen, kende geen genade met OH Leuven (1-4). ‘Wie gaan we op de laatste plaats zetten?’, klonk het vorige maand op de redacties. ‘Waarom Eupen niet? Geen lezer die gaat protesteren, want die hebben we in de Oostkantons niet.’

Seraing werd om gelijkaardige redenen op de voorlaatste plaats gezet. Het won zaterdag van Cercle Brugge (2-1) en staat met zes punten in het ruime peloton. Nieuwkomers gaan er niet snel uit en dat lijkt ook dit seizoen het geval te zijn. Union staat immers nog altijd vierde.

Het tweede seizoen bij de elite blijkt echter vaak een martelgang. OHL telt slechts drie punten en verloor zijn prijsschutter Henry aan Venezia uit de Serie A. Beerschot verloor nu ook bij Club Brugge (3-2). De wedstrijd eindigde met tien tegen tien, maar Club mocht blij zijn dat het niet met negen de wedstrijd afsloot. Ricca verdiende rood in plaats van geel.

Onze arbitrage liet alweer steken vallen. Standard won van KV Oostende, terwijl ook Mbaye Leye toegaf dat het enige doelpunt uit buitenspel werd gemaakt. In Mechelen trapte Van der Heyden na. De VAR riep de ref naar het scherm, maar die gaf zelfs geen geel. Natrappen is altijd rood. David Beckham werd op het WK 1998 tegen Argentinië uitgesloten voor een gelijkaardig vergrijp.

Europa

*Atlético Madrid won zuinig van Elche (1-0). Barcelona zweette bloed en tranen om een puntje mee te nemen uit Bilbao (1-1). Real Madrid kwam in een waanzinnige partij bij Levante niet verder dan 3-3. Hazard werd aan het uur gewisseld, wisselspeler Vinicius stal de show en redde een punt.

*Inter nam zonder Lukaku tegen Genoa, met Zinho Vanheusden, een vliegende start (4-0). Atalanta haalde het bij Torino (1-2). Juventus verkwanselde een 0-2 voorsprong bij Udinese door het geblunder van doelman Szczesny (2-2). Ronaldo viel na een uur in. Mertens zat zelfs niet op de bank. Hij sukkelt met de schouder.

*Nog slechts vier ploegen met het maximum in Engeland. Chelsea begon de derby bij Arsenal (0-2). Sambi Lokonga, die niet uit de toon viel, was kansloos met een veredeld jeugdelftal tegen de winnaar van Europacup I. De Gunners hadden een waterkansje gehad indien ze de penalty hadden gekregen waar ze recht op hadden. Aanvallers krijgen voortaan in de Premier League het voordeel van de twijfel bij buitenspel, omdat de VAR een dikkere lijn hanteert, maar in de zestien gaat dat voordeel naar de verdediger. Omdat het gedaan moet zijn met zogenaamd lichte strafschoppen mogen verdedigers hopen als ze in de fout gaan.

Chelsea deelt de koppositie met drie clubs. Liverpool nam gezwind afstand van Burnley (2-0). Tottenham haalde het met de ingevallen Harry Kane bij Wolverhampton (0-1). Brighton & Hove Albion, van Leandro Trossard, is de verrassing aan de top. De kustjongens wonnen nu ook van Watford (2-0).

Manchester United liep averij op in Southampton (1-1). De Red Devils kwamen niet in hun spel tegen de bikkelende Saints. Voetballen wordt een stuk moeilijker nu de Engelse refs de houthakkers vrij spel willen geven. Manchester City maakte ook zonder De Bruyne echter brandhout van nieuwkomer Norwich (5-0).

*Het Wolfsburg van Koen Casteels behoudt het laatste maximum in de Bundesliga. De Volkswagen-club won in Berlijn van Hertha (1-2). Borussia Dortmund verloor bij Freiburg (2-1). Axel Witsel speelde weer centraal achterin. Bayern München had de handen vol met FC Keulen (3-2).

*Paris Saint-Germain gaat al alleen aan kop. Het won nu ook zonder Neymar en Messi in Brest (2-4). Het verrassende Clermont Foot verloor zijn maximum bij Lyon (3-3). Landskampioen Lille speelde gelijk bij St.-Etienne. In de derby van de Middellandse Zee sloegen de stoppen compleet door. Supporters van Nice vielen spelers van Marseille aan op het veld. Op de eretribune werd ook gevochten. Marseille weigerde blijkbaar verder te spelen. De politie liet de spelersbus van de bezoekers niet naar Marseille vertrekken, omdat dit te onveilig was.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

[ARForms id=103]

François Colin

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.