fbpx


Sport
Union

Wat te onthouden van het weekeinde? Union stevent op titel af




Ploeg van de week Union, wie anders? Speler van de week Het was zoeken met een vergrootglas, maar het wordt Charles De Ketelaere. Vanwege zijn technische hoogstandjes en de assist waarmee hij Bas Dost de match op Kortrijk liet beslissen (0-1). België In West-Europa werd nergens gevoetbald, behalve in België en in Frankrijk voor de beker. Dat heeft niets te maken met de Afrika Cup, zoals op de radio werd beweerd (want die is al twee weken aan de gang…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement





Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.








Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Ploeg van de week

Union, wie anders?

Speler van de week

Het was zoeken met een vergrootglas, maar het wordt Charles De Ketelaere. Vanwege zijn technische hoogstandjes en de assist waarmee hij Bas Dost de match op Kortrijk liet beslissen (0-1).

België

In West-Europa werd nergens gevoetbald, behalve in België en in Frankrijk voor de beker. Dat heeft niets te maken met de Afrika Cup, zoals op de radio werd beweerd (want die is al twee weken aan de gang en duurt nog een week) — maar alles met de WK-kwalificatiewedstrijden in Zuid-Amerika. Ons land is echter kampioen wat het aantal wedstrijden betreft en kan het zich niet permitteren een weekeinde vrij te houden. De voorbije week moest zelfs twee keer aangetreden worden.

Dit weekeinde werden er ook weer toeschouwers toegelaten, maar de stadions oogden zo goed als overal akelig leeg. Misschien zijn een aantal supporters toch nog bevreesd voor covid. Als dat niet het geval is, dan zitten onze clubs echt met een probleem. Het wordt zaak zo snel mogelijk weer volk te lokken. Attractiever voetbal zou daarbij helpen.

De winnaar van de week is andermaal Union. De topconfrontaties tegen achtereenvolgens Racing Genk, Club Brugge en Anderlecht leverden zeven punten op. Union behield zijn voorsprong op Antwerp en Club Brugge en zette alle andere achtervolgers op een nog ruimere achterstand.

Union presteert

Dit Union dendert op een twaalfde landstitel af: de eerste sinds 1935. Alleen een aantal blessures van enkele sleutelspelers kunnen nog roet in het eten gooien. Straks worden de punten gehalveerd, maar de kloof kan na de reguliere competitie groot genoeg zijn. De achtervolgers zijn immers allemaal kwetsbaar en zullen onderweg onderling punten blijven verliezen.

Union was donderdag indrukwekkend tegen Club Brugge en verdiende meer dan een gelijkspel (0-0). Zondag tegen Anderlecht won het met meer geluk dan wijsheid: een afgeweken schot van de Deen Nielsen (1-0). Paars-wit kon nadien geen echte vuist meer maken en sloot de week af met nul op zes.

Anderlecht

Antwerp bleef min of meer in het spoor van de leider. Het won onverdiend bij AA Gent, dat vooral na de rust stormliep maar onmondig bleek voor doel (0-1). De kloof met nummer vier, Anderlecht, blijft daardoor vijf punten en de Great Old kan daar woensdag in Kortrijk nog eens drie punten aan toevoegen.

Anderlecht moet opnieuw naar onder kijken. Charleroi, dat bij STVV won (0-1), nadert Sporting tot op twee punten. Kompany verspeelde deze week de mooie kloof die was uitgebouwd. De Brusselaars mochten zelfs van geluk spreken dat de opmars van Cercle Brugge werd gestuit. De West-Vlamingen excelleerden in vorige woensdag in het Astridpark (0-2), maar lieten zich zaterdag in eigen huis verschalken door KV Oostende (0-1).

Het was vooral een dramatische week voor Beerschot. De laatste hoop op het behoud lijkt verzwonden. Woensdag werd verloren in Seraing (2-1) en zaterdag moesten de Ratten zich na een 1-3 achterstand tevredenstellen met een gelijkspel tegen Zulte Waregem (3-3).

Afrika Cup

Burkina Faso, Egypte, Senegal en Kameroen zijn de halvefinalisten van de Afrika Cup. Het sprookje van kleine landen als de Comoren, Kaapverdië, Malawi en nu ook Gambia is uit. Tom Saintfiet verloor met de Schorpioenen immers van gastland Kameroen (2-0).

Het blijft echter een straffe prestatie, die de reputatie van Saintfiet in Afrika een serieuze boost zal geven. De kans dat de man uit Mol, die al in negentien landen (als ik goed telde) aan de slag was, door een Belgische profclub wordt binnengehaald, blijft echter gering. De waardering voor wat er in Afrika gebeurt, blijft klein in dit land. En dat terwijl er wellicht geen Europees land is waar zo veel Afrikaanse voetballers in de nationale competitie uitkomen. Het blijft dan ook onbegrijpelijk dat dit het enige land is in West-Europa waar het derde belangrijkste continentale kampioenschap niet op televisie gevolgd kan worden. Onze betaalzenders vinden ongein interessanter dan echt voetbal.

Het blijft overigens opmerkelijk dat onze coaches het zo goed doen in de Afrika Cup. Saintfiet bereikte met Gambia dus de kwartfinale, Paul Put verloor in 2013 de finale met Burkina Faso en Hugo Broos won met Kameroen in 2017. Ik zie twee verklaringen voor die successen. Vlaamse trainers spreken hun talen en hebben geen tussenpersoon nodig om met hun spelers te communiceren en wij kunnen improviseren als de besten. Een belangrijke kwaliteit op een continent dat ook in het voetbal nog altijd veel organisatorische problemen kent. Vandaar wellicht ook de acht doden die vorige week vielen in Yaoundé, toen te veel toeschouwers een plaatsje trachtten te veroveren bij de 1/8ste finale van het thuisland tegen de Comoren.

Overigens maakte Fifa-voorzitter Gianni Infantino in de rand van de Afrika Cup nog eens duidelijk wat voor een idioot hij is. De Zwitser, die onlangs naar Qatar verhuisde, verkondigde dat er geen migranten meer in de Middellandse Zee zouden sterven als zijn plannen voor een tweejaarlijkse Wereldbeker zouden doorgevoerd worden. Om de twee jaar een WK en de Afrikanen hebben geen zin meer hun continent te ontvluchten. Hoe wereldvreemd kan iemand zijn.

Frankrijk

Vierdeklasser Bergerac Périgord zorgde voor sensatie in de beker door Saint-Etienne, de hekkensluiter in de Ligue 1 te wippen (1-0). Het Monaco van trainer Philippe Clement boekte een fraaie zege in Lens (2-4).

François Colin