JavaScript is required for this website to work.
Buitenland

Wereldblik: ‘Het huidige opendeurenbeleid van de EU is onhoudbaar’

foto © DB

Welke prioriteiten legt België als EU-voorzitter? Groeit het risico op een grote oorlog in het Midden-Oosten? En hoe zit het met Azië?

Oud-diplomaat Axel Buyse bespreekt in deze aflevering van de podcast Wereldblik het Belgische EU-voorzitterschap, de gevoelige toestand in het Midden-Oosten en Azië.

Het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie begint met een grote schandvlek: het ontslag van Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad. De EU staat nochtans voor grote uitdagingen waarvan migratie een van de grootste is: ‘Het is duidelijk dat een EU met open grenzen niet werkt. Er moet gekeken worden naar bijvoorbeeld een Australisch migratiemodel.’

Gevaarlijk kruitvat

Ondertussen blijkt het Midden-Oosten een gevaarlijk kruitvat waar niemand echt een escalatie van de Gazaoorlog wil, maar waar dit scenario niet onmogelijk is. ‘Je kan het enigszins vergelijken met de zogenaamde slaapwandelaars van Europa aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.’

Ten slotte is er nog het opvallende feit dat Japan zich voor het eerst sinds lang herbewapent. Dat is volgens Buyse historisch aangezien het land sinds de Tweede Wereldoorlog een pacifistische koers vaart. Maar het buitenlandse beleid van China doet de spanningen in de regio toenemen. Noord-Korea, de Verenigde Staten en Rusland spelen daarbij elk hun rol.

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.