JavaScript is required for this website to work.
BUITENLAND

Wereldblik: ‘Het internationaal recht staat onder druk’

foto © PG

In Wereldblik bespreekt oud-diplomaat Axel Buyse de oorlog in Gaza, de wapenleveringen aan Oekraïne, Trump en de Navo en de Rwanda-deal van het VK.

Axel Buyse, oud-diplomaat en voormalig journalist, bespreekt in deze uitzending hoe, door toedoen van het Westen, het internationale rechtsdenken ferm uitgerekt is. Dat is een gevolg van de reactie op de aanslagen op de Twin Towers van 2001, legt Buyse uit. Nu zien we hiervan de grove gevolgen in het conflict in Gaza waar er ernstige bedenkingen zijn te plaatsen bij de proportionaliteit van het militaire handelen.

Daarnaast kijkt hij naar de nieuwe wapenleveringen van de Verenigde Staten aan het leger van Oekraïne. In tegenstelling tot wat er men in de voorbije weken vaststelde, ziet men nu terug een intensieve steun opduiken voor de strijd tegen de Russische invasie. Daaraan gekoppeld ziet Axel Buyse hoe onder meer de buitenlandminister van Polen, Radostaw Sikorski, vertrouwen heeft dat een tweede ambtstermijn van Donald Trump niet meteen een versterking van Rusland zou betekenen. Ook de inspanningen van de NAVO-leden sinds de oorlog in Oekraïne zorgen ervoor dat de kritiek van Donald Trump op de NAVO minder om minder valabel is en dat zou een veranderende houding kunnen betekenen.

Ten slotte is er in het gesprek oog voor de Rwanda-deal tussen het Verenigd Koninkrijk en Rwanda. Met name Rwanda geniet de volle aandacht, een land waar Axel Buyse heel wat bedenkingen bij heeft.

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.