JavaScript is required for this website to work.
Media

WNL: de rechtse omroepstem van Nederland

Harry De Paepe4/11/2013Leestijd 3 minuten

Het Nederlandse medialandschap verschilt fundamenteel van het Vlaamse. Met WNL probeert ook een conservatief-liberaal project zit tussen de grote zendgemachtigden te wurmen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In het ingewikkelde radio- en televisielandschap van Nederland is de laatste jaren heel wat beweging. Nieuwe zenders doken op (zoals BNN of Max) en verrijkten de media, maar die media botsen nu op de strenge maatregelen van het VVD-PVDA kabinet. In februari 2009, Jan-Peter Balkenende was toen nog heer en meester van zijn vierde regering, ondernam de populaire krant De Telegraaf een opmerkelijk initiatief in het verzuilde omroepenlandje.

Op naar Hilversum!

Onder die strijdkreet trok de hoofdredacteur van De Telegraaf, Sjuul Paradijs, met een grote vrachtwagen naar het omroepcentrum in Hilversum. Hij overhandigde er een aantal van zijn kranten voor de bestuurders en verkondigde dat de tijd rijp was voor een ‘rechtse’ omroep in Nederland: ‘We vinden al vele tientallen jaren, dat het stemgeluid van heel veel Nederlanders onvoldoende in Hilversum wordt gehoord. Wakker Nederland wil een omroep worden voor de zwijgende meerderheid, die pal staat voor normen en waarden en traditie zonder gebonden te zijn aan een politieke partij.

Paradijs bereikte het zendtijdquotum van 50 000 leden in minder dan een maand na diens oproep en Wakker Nederland (WNL) geniet ondertussen de status van aspirant-omroep (ter vergelijking: de TROS telt meer dan 450 000 leden en wordt een A-omroep genoemd, Max is met haar ongeveer 240 000 leden een B-omroep). De hoofdredacteur beloofde aan het Commissariaat voor Media, dat toeziet op de naleving van de Nederlands mediawet, dat WNL financieel onafhankelijk zou opereren. Inmiddels werd WNL in juli van dit jaar op de vingers getikt door diezelfde waakhond wegens de te nauwe banden met De Telegraaf.

Het best bekeken ochtendprogramma op de Publieke Omroep

De zender zond haar eerste programma Avondspits uit op 6 september 2010 op Radio 1. De huidige presentator, voormalig LPF-kamerlid (Lijst Pim Fortuyn) Joost Eerdmans, maakte van het aanvankelijke informatieve programma een opiniërend programma dat ‘de grenzen opzoekt en de nuance overboord gooit’, zoals de webstek van WNL zelf verkondigt. Ondertussen beschikt WNL over verschillende televisie- en radioprogramma’s. Het wist ook de gerespecteerde publicist en voormalig Amerika-correspondent Charles Groenhuijsen te strikken als presentator voor haar zondagse debatprogramma ‘WNL op zondag’. Naar eigen zeggen beschikt WNL met ‘Vandaag de dag’ over het best bekeken dagelijkse ochtendnieuwsshow bij de publieke omroep ooit.

De politieke wereld reageerde aanvankelijk enthousiast op de komst van de nieuwe zender. Mark Rutte, in 2009 nog fractieleider van de VVD, beweerde onmiddellijk lid te worden en de toenmalige Groenlinks-fractieleider Femke Halsema juichte het initiatief toe. De mediawereld liep daarentegen niet meteen warm voor het initiatief van Paradijs.

Conservatief-liberale maatregelen

Die mediawereld beleeft vandaag onder de besparingen van het kabinet Rutte II woelige tijden. Als bezuinigingsmaatregel (zo’n slordige 300 miljoen EUR) besliste de regering dat de landelijke omroep in 2016 nog maximaal acht zenders mag hebben. Nu zijn dat er eenentwintig. Daarom beslisten zes omroepverenigingen te fuseren: BNN met VARA (progressief), NCRV met KRO (christelijk) en TROS met AVRO (ontspanning). WNL wil hiertussen het conservatief-liberale veld een stem geven maar botst ironisch genoeg op de besparingsmuur van een conservatief-liberaal staatssecretaris. Ondertussen besliste de Tweede Kamer dat WNL, samen met de omroep PowNed, voorlopig zelfstandig mag blijven en schenkt hen vijf jaar de tijd (tot 2020) om 150 000 leden te verzamelen om het tot een volwaardige omroep te schoppen. Dat is een versoepeling van de plannen van de staatssecretaris voor Cultuur, Sander Dekker (VVD), die de twee al liever zag aansluiten bij een bestaande omroep tegen 2015. Voor 1 januari 2014 moet WNL het parlement op de hoogte brengen van wat ze van plan is: nog tijd nemen om te groeien of meteen onderdak zoeken bij een grotere omroep. Zelf zegt WNL dat het ‘groeit als kool. Dat is mooi, want WNL vindt dat de Publieke Omroep een eerlijke afspiegeling moet zijn van de Nederlandse bevolking. Wij betalen er allen aan mee. Burgers rechts in het midden moeten zich er ook thuis kunnen voelen.’

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

 

 

Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

Het belang van de industrie voor de tewerkstelling neemt af. Maar dat betekent niet dat er geen nood is aan een industrieel beleid.