1000 Volt voor Juncker
De nieuwe pro-EU-jongerenpartij heeft een hoog Verhofstadtiaans zeepbelgehalte.
1000 Volt voor Juncker
foto © Reporters
Hippe millennials die de EU nieuwe glans willen geven: in wezen een verhaal van oude wijn in nieuwe zakken…
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Brussel werd zopas de Belgische tak van Volt gelanceerd, een partij die zich ‘paneuropees’ noemt en jongeren opnieuw probeert warm te maken voor het EU-project waarvan zoals geweten het draagvlak zienderogen inkrimpt. Volt België wil reeds de komende gemeenteraadsverkiezingen in een paar Brusselse gemeenten opkomen. Stichter/bezieler is de Italiaanse consultant Andrea Venzon (26), die vanuit Milaan ook een kantoor in Londen wilde openen, maar tot zijn verbijstering de Britten voor de brexit zag stemmen. Oeps.
‘Erasmusgeneratie’
Tijd voor nieuwe zakelijkheid dus. Pragmatisch, rationeel, innovatief,… dat zijn de kernwoorden van de Volt-missie. Klinkt altijd goed, ik wil er wel in geloven, nieuwe geluiden altijd welkom, maar eerlijk: Volt is vooral een club van jonge entrepreneurs, managers en hoger opgeleiden die zichzelf als ‘de Erasmusgeneratie’ in de markt zetten. Dat zijn dus de studenten die via het EU-uitwisselingsproject hun studies voor een deel in het buitenland mochten doen. Het hoog toeristisch gehalte heeft dat programma best wel populair gemaakt onder studerende jongeren. Toch behoort ook dit propagandaproject, waar de EU miljarden tegen aan gooit, tot de bubbel waarin de Euro-elite leeft, die steeds maar weer lyrisch wordt over het idee van open grenzen, en die wegkijkt van problemen als islamisering, cultuurinflatie en de massa-immigratie.
Democratie, maar ook niet teveel
Personen |
---|
Johan Sanctorum (°1954) studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de VUB. Achtereenvolgens docent filosofie, tijdschriftuitgever, theaterdramaturg, communicatieconsultant en auteur/columnist ontpopte hij zich tot een van de scherpste pennen in Vlaanderen en veel gevraagd lezinggever. Cultuur, politiek en media zijn de uitverkoren domeinen. Sanctorum schuwt de controverse niet. Humor, ironie en sarcasme zijn nooit ver weg.
Het tumult na de lokale verkiezingen legt een aanslepend democratisch deficit in Vlaanderen bloot. Het cordon blijft het grote pijnpunt.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.