JavaScript is required for this website to work.
BINNENLAND

Aantal asielzoekers opnieuw in stijgende lijn in 2024

NieuwsFilip Michiels23/5/2024Leestijd 2 minuten
Een beeld van vorig jaar: asielzoekers kamperen in tentjes in Brussel.

Een beeld van vorig jaar: asielzoekers kamperen in tentjes in Brussel.

foto © Belga/AFP

In april 2024 dienden duizend mensen meer dan vorig jaar een asielaanvraag in in ons land. Ook op jaarbasis zitten de cijfers in de lift.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Dat er absoluut een Europese oplossing moet komen voor het migratieprobleem, mag nog maar eens blijken uit onze recente asielcijfers. Het aantal asielaanvragen is vorige maand fors gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit het nieuwste overzicht van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

In april 2024 registreerde de DVZ in totaal 3.095 asielaanvragen. 2.561 mensen dienden de voorbije maand een eerste asielaanvraag in in ons land, voor 534 aanvragers ging het al om een volgend verzoek om internationale bescherming. In april vorig jaar lag het totale aantal asielaanvragen met 2.053 nog een stuk lager. De nieuwe cijfers bevestigen de trend die zich sinds begin dit jaar doorzet, waarbij het aantal asielaanvragen nu al vier maanden structureel hoger ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Van de 2.661 mensen die in april 2024 ook een antwoord ontvingen op hun asielaanvraag, kregen er amper 1.214 ook effectief internationale bescherming in ons land.

Afkomst

Voor de eerste vier maanden van dit jaar zitten we in België nu al aan 11.759 asielaanvragen. In de veronderstelling dat de trend van de voorbije jaren – waarbij het aantal aanvragen van mei tot oktober telkens fors de hoogte inging – zich ook dit jaar zou doorzetten, stevenen we dit jaar wellicht af op meer dan 36.000 aanvragen. Ter vergelijking: in 2023 waren dat er nog 35.500.

Bekijken we de afkomst van de asielaanvragers in ons land, dan bestond de top drie de afgelopen vier maanden uit Palestijnen, Syriërs en Afghanen. Bij de niet-begeleide minderjarige aanvragers voeren merkwaardig genoeg de Eritrezen de ranglijst aan, gevolgd door de Afghanen en de Syriërs.

Gelukszoekers

Het aanhoudend hoge aantal asielaanvragen is uiteraard ook koren op de molen van het Vlaams Belang, dat hierin een nieuw bewijs ziet dat de aanpak van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) geen resultaten oplevert. Barbara Pas, de migratiespecialiste van de partij, roept de staatssecretaris op tot ‘ernstige maatregelen om de instroom van niet-Europese gelukszoekers te verkleinen’. Waaruit die maatregelen dan wel moeten bestaan, wordt evenwel niet verder verduidelijkt. ‘De erkenningsgraad van kandidaat-asielzoekers bedroeg de eerste vier maanden van dit jaar amper 45,2 procent’, stipt Barbara Pas aan. ‘In 2018 was dat nog ruim 49 procent.’

Dit toont volgens de Vlaams Belang-politica aan dat het in een meerderheid van de gevallen wel degelijk om gelukszoekers gaat, die hun land niet om veiligheidsredenen ontvluchten. ‘Zolang efficiënte maatregelen om de instroom in te dammen uitblijven, zullen deze mensen massaal blijven komen.’

Filip Michiels is zelfstandig journalist/auteur en schrijft voor diverse Belgische kranten, weekbladen en websites. Hij won tweemaal de Citi Persprijs voor economische journalistiek en was eenmaal genomineerd voor de Belfius Persprijs. In 2022 publiceerde hij de biografie van Bessel Kok: "Chaos & Charisma".

Commentaren en reacties