JavaScript is required for this website to work.
BINNENLAND

Acid verkiest voorwaardelijke gevangenisstraf boven werkstraf

Blinde en verslavende drang naar aandacht en winstbejag

NieuwsHans Brockmans22/2/2024Leestijd 2 minuten
Nathan ‘Acid’ Vandergunst: veroordeeld voor belaging.

Nathan ‘Acid’ Vandergunst: veroordeeld voor belaging.

foto © BELGA IMAGE

Nathan ‘Acid’ Vandergunst werd veroordeeld tot drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 800 euro boete.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De Brugse correctionele rechtbank veroordeelt youtuber Nathan Vandergunst (24), beter bekend als Acid, voor belaging. Hij krijgt drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 800 euro boete. Acid plaatste op 31 mei 2023 een video over het proces over de dood van Sanda Dia bij zijn doop van studentenclub Reuzegom. De influencer uit Blankenberge gaf de naam en persoonlijke informatie vrij van een aantal Reuzegommers, ook degene die niet veroordeeld waren.

Restaurant onder vuur

Het restaurant van de ouders van een van de leden, die niet eens aanwezig was op de doop, kwam door de video onder digitaal vuur te liggen door haatmails- en telefoons, slechte recensies en valse reservaties. De ex-Reuzegommer en zijn ouders dagvaardden de youtuber rechtstreeks voor de rechtbank. Die veroordeelt hem nu ook tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, die wordt uitgevoerd als hij de volgende drie jaar nieuwe misdrijven pleegt.

Dat had vermeden kunnen worden, blijkt uit een persmededeling van de rechtbank.  De rechtbank oordeelde immers dat ‘de gunst van een werkstraf een passende veroordeling had kunnen zijn, maar kon dit niet opleggen omdat de beklaagde hier niet mee instemde’. Een werkstraf komt overigens niet op het strafblad.

Verslavende drang

De rechtbank hield bij de veroordeling van Acid rekening met zijn blanco strafregister, maar ook met de ‘blinde en verslavende drang naar volgers en views op sociale platformen met het oog op aandacht en winstbejag’. De rechtbank sprak van de ‘initiatie van totaal ondoordachte “stunts” en het aanzetten tot haat nadat de persoonsgegevens openbaar werden gemaakt’.

De rechtbank wees ook op het kwaadaardige karakter van dergelijke berichten, die ook nadat YouTube ze van haar kanaal had gehaald, nog jaren blijven circuleren. ‘Er bestaat geen adequaat afdwingbaar recht om online vergeten te worden’, aldus het vonnis. Acid gaf zelf aan ‘mensen te exposen, te vertellen hoe dark ze zijn’. Dat is ‘online shaming’ en ‘doxing’, persoonsgegevens op sociale media zetten ‘als wraakoefening’.

Bedrijfsrevisor bepaalt schade

Naast de straffen veroordeelt de rechtbank Vandergunst tot een symbolische euro schadevergoeding aan de genoemde persoon. Het restaurant krijgt een provisionele schadevergoeding van 20.000 euro. Een bedrijfsrevisor zal de werkelijke schade bepalen.

Categorieën

Hans Brockmans is jurist. Hij werkte van 1988 tot 2023 bij het economische magazine Trends. Hij was drie keer genomineerd en twee keer laureaat van de persprijs van het Gemeentekrediet/Dexia. Hij kreeg ook de Citi Journalistic Excellence Award voor de financiële en economische berichtgeving. Hij was lang actief in het bestuur van de beroepsvereniging VVJ.

Commentaren en reacties