Amerika zet schaar in militaire uitgaven
Nooit eerder sinds de Tweede Wereldoorlog zal Amerika zo’n klein leger hebben als in 2015. Tenminste, als minister van Defensie Chuck Hagel zijn spaarplan kan doorzetten.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementBegin februari verwezen we in Doorbraak nog naar alarmerende tendensen in de bewapening wereldwijd. Azië bijvoorbeeld zou zich tot een kruitvat kunnen ontwikkelen. De bewapeningsuitgaven bedroegen in 2013 112,2 miljard dollar voor China, 51 miljard voor Japan, en 30,6 miljard voor India. Tussen 2010 en 2013 stegen ze met 11,6 %. China komt daarmee op de tweede plaats na de Verenigde Staten van Amerika (600,4 miljard) en voor Rusland (68,2 miljard). In Europa daalden de uitgaven voor bewapening in dezelfde tijdspanne met 2,5 %. Toch staan er nog drie Europese staten in de top tien: op 5 Groot-Brittannië met 57, op 6 Frankrijk met 52,4 en op 8 Duitsland met 44,2 miljard dollar. Dat laatste is niet onbelangrijk. De Duitse Bondspresident Joachim Gauck brak begin februari nog een lans voor een grotere, ook militaire verantwoordelijkheid in de wereld. Een land dat zo sterk vervlochten is in het internationale weefsel en in de wereldeconomie, zou niet aan de zijlijn kunnen blijven staan. Klaus-Dieter Frankenberger van de Frankfurter Allgemeine Zeitung gelooft zelfs dat er een directe lijn loopt van dat pleidooi voor meer engagement naar de diplomatieke rol die Duitsland in het conflict in de Oekraïne speelde. Met de wapenstok achter de deur als het ware.
Hagel en Hegel
Nu komt er verrassend nieuws van over de Grote Plas. Volgens de New York Times (NYT) zou de Amerikaanse defensieminister Chuck Hagel – wat klinkt als G.W.F. Hegel, de ‘woordvoerder’ van de ‘Vernunft’ (de Rede) hier op aarde – flink willen snoeien in de Amerikaanse bewapeningsuitgaven. Tegen 2015 zouden ze ‘nog maar’ tot 496 miljard mogen oplopen. De besparingen zouden de land- en luchtmacht treffen, de vloot van vliegdekschepen zou op 11 stuks gehandhaafd blijven. Waar het aantal bodemtroepen in 2011 nog 560.000 bedroeg, zou het teruggeschroefd worden tot ongeveer 440.000 man. Nog volgens de NYT zou dit het kleinste Amerikaanse leger zijn sinds 1940, het jaar voordat Amerika de Tweede Wereldoorlog instapte. Ook de luchtmacht zou de knipschaar voelen met de stillegging van de A-10-gevechtsvliegtuigen. De U-2-spionagevliegtuigen zouden vervangen worden door de van op afstand bediende ‘Global Hawk’. Officieren zouden een jaar lang geen salarisverhoging krijgen en van ander personeel zou het loon slechts met 1% stijgen.
Lastig
Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, meent dat het geen zin heeft een grote landmacht op de been te houden als Amerika geen oorlog op de grond voert. Natuurlijk zou het leger nog operationeel moeten blijven, maar een inzet van bodemtroepen op verschillende fronten wordt militair gezien eigenlijk heel lastig. De vraag is of Hagel zijn plannen kan doorzetten. De wapenlobbyisten en veteranenverenigingen zullen er zeker niet over te spreken zijn. Geldbelangen en prestigezucht voeren zoals in zovele sectoren nog altijd de bovenhand op de Rede.
Foto: © Reporters
Dirk Rochtus (1961) is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije, en vraagstukken van nationalisme.
Een volledige ambtstermijn zat er niet in voor de SPD’ers Brandt, Schmidt, Schröder en nu Scholz.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.