‘Amerikaanse’ waarschuwing op komst: Doorbraak lezen kan uw gezondheid schaden
De hysterie slaat toe aan Amerikaanse universiteiten. Bepaalde boeken zouden trauma’s kunnen veroorzaken en best worden voorzien van een waarschuwing.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementJournalist en Amerikakenner Josef Joffe bericht in Die Zeit over een nieuw fenomeen dat in de Verenigde Staten van Amerika opgang maakt: de wens om bepaalde boeken te voorzien van een waarschuwing voor ‘posttraumatische stress’. We zijn het intussen gewoon dat levensmiddelen worden voorzien van een waarschuwing (bv. voor een hoog vet-, zout- of suikergehalte), dat roken als levensbedreigend wordt bestempeld en dat we als advies meekrijgen dat we wel mogen genieten van alcohol, maar met mate. Die waarschuwingen betreffen genotsmiddelen die fysiek worden geconsumeerd. Maar als sommige Amerikaanse ‘moraalpredikers’ hun zin krijgen, zou er ook voor de inhoud van boeken moeten worden gewaarschuwd.
Petities
Aan verschillende Amerikaanse universiteiten circuleren petities die boeken willen voorzien met een etiket ‘opgepast, schadelijk!’. Het zijn niet de minste onder de Amerikaanse ’tempels van academische vrijheid’, zoals Rutgers University (New Jersey) of George Washington University (Washington D.C), die hun bezorgdheid uitspreken over inhouden die het leerproces kunnen storen of trauma’s kunnen veroorzaken. Een voorbeeld dat wordt aangehaald, is een roman over de koloniale geschiedenis van Nigeria die ‘lezers zou kunnen traumatiseren die te maken hebben gehad met racisme’. Joffe kan zich indenken dat ook een roman als Anna Karenina van Lew Tolstoi zo’n etiket zou krijgen omdat de hoofdfiguur zelfmoord pleegt, wat lezers zou kunnen schokken die in hun naaste omgeving met zelfdoding te maken hebben gekregen. Joffe citeert de decaan van het Oberlin College (Ohio) die de ‘etikettering’ van boeken verdedigt met de volgende woorden: ‘We hebben hier studenten met psychische problemen en we moeten daar respect voor opbrengen.’ Een bekend spreekwoord parafraserend zouden we kunnen zeggen dat als het in Amerika regent het dan in Europa druppelt. Vooralsnog regent het in Amerika nog geen waarschuwingen voor ‘gevaarlijke inhouden’, maar als het ooit zover komt, zullen er ook in Europa mensen opstaan die dat nog niet zo’n slechte zaak vinden. Van Doorbraak weten we alvast dat het in aanmerking zou komen voor zo’n online waarschuwing.
Bron: http://www.zeit.de/2014/23/us-unis-warnhinweise
Tags |
---|
Personen |
---|
Dirk Rochtus (1961) is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije, en vraagstukken van nationalisme.
Een volledige ambtstermijn zat er niet in voor de SPD’ers Brandt, Schmidt, Schröder en nu Scholz.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.