JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Antwoorden Vandenbroucke roepen meer vragen op

NieuwsWinfried Matheeussen14/12/2023Leestijd 3 minuten
Kathleen Depoorter (N-VA) blijft lastige vragen stellen aan Frank Vandenbroucke.

Kathleen Depoorter (N-VA) blijft lastige vragen stellen aan Frank Vandenbroucke.

foto © WM

Minister Vandenbroucke geeft nieuwe antwoorden in Medista-affaire, maar die roepen weer nieuwe vragen op.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Woensdag bezorgde minister Vandenbroucke (Vooruit) zoals beloofd antwoord op een vraag in de zaak Medista die hem werd voorgelegd door Kathleen Depoorter (N-VA). Zijn antwoord roept nóg meer vragen op.

Dinsdag had een duidelijk geërgerde Frank Vandenbroucke beloofd om de commissieleden een antwoord te geven op de vraag wanneer ambtenaar VH haar leidinggevenden op de hoogte had gebracht over de brief die zij op 4 oktober ontving van de advocaten van Medista. In die brief stond naast zware beschuldigingen ook de mededeling dat ze beschikten over bezwarende verklaringen. De advocaat van Medista eiste daarin ook het onmiddellijke ontslag van de ambtenaar.

Vandenbroucke hield dinsdag vol dat hij tot 7 december niets wist over die brief. Toen lekte een brief aan de premier uit in Het Laatste Nieuws. Hij negeerde daarmee de vraag over wanneer de leidinggevenden van de betrokken ambtenaar, en meer bepaald FOD-voorzitter Dirk Ramaekers, over een en ander werden geïnformeerd. We geven hieronder het antwoord dat hij woensdag aan de commissie bezorgde.

Antwoord Vandenbroucke

Geachte leden van de Commissie Volksgezondheid,

Deze namiddag heb ik vragen gekregen over het moment waarop de informatie over video-opnames me bereikt heeft. Ik geef hier de volledige tijdslijn, waarbij ik meteen herhaal wat ik in de Commissie gezegd heb, namelijk dat ook dit voor mij deel moet uitmaken van de Federale Audit die ik vraag:

4 oktober: de ambtenaar in kwestie ontvangt een brief van de advocaten van Medista op het privé-adres

– Dezelfde dag wordt dit door de ambtenaar in kwestie ook mondeling gemeld aan de voorzitter van de FOD Volksgezondheid (volledig vertrouwelijk)

– De brief wordt hierna in vertrouwen aan de voorzitter van de FOD Volksgezondheid bezorgd en is daarom ook niet naar het kabinet gestuurd.

– De juridische inschatting van de FOD was dat een persoonlijke reactie vanwege de ambtenaar op dat moment de juiste reactie was.

26 oktober: de persoonlijke advocaat van de ambtenaar in kwestie stuurt een antwoord naar de advocaten van Medista

7 november: de CEO van Movianto meldt aan de voorzitter van de FOD Volksgezondheid dat Movianto benaderd is door Medista en dat Medista een aantal acties zou voorbereiden.

9 november: de advocaten van de FOD Volksgezondheid worden discreet ingelicht door de advocaten van Movianto over mogelijke opnames die zouden bestaan. Dit wordt gemeld door de advocaten van de FOD aan de voorzitter van de FOD.

10 november: tijdens een persoonlijk (face-to-face) contact tussen de voorzitter van de FOD Volksgezondheid en de kabinetschef van de Minister meldt de voorzitter dat Medista op iets aan het broeden zou zijn, op basis van de informatie die de FOD-voorzitter van Movianto gekregen heeft. Er wordt eveneens melding gemaakt dat partijen verbonden aan Medista mogelijks spionagetechnieken zoals opnames gebruikt zouden hebben. Het betrof louter mondelinge informatie. Noch de eventuele opnames, noch de eventuele inhoud ervan waren bekend. De kabinetschef besluit om verdere informatie af te wachten.

17 november: De onderhandelingen met de advocaten van Medista over de dading worden stilgelegd omdat er geen enkele opening langs de kant van Medista wordt gemaakt. De advocaat van Medista (Hans Rieder) ziet dit stilleggen als een kwalijke daad en “zal hier ook naar ageren”.

4 december: brief aan Premier van Medista, waarin sprake is over ‘verklaringen’.

7 december:

– de Minister wordt op de hoogte gesteld van de brief van de advocaten van Medista aan de ambtenaar in kwestie en van een opname;

– een eerste geknipte video verschijnt online op de website van Het Laatste Nieuws. Dit is de allereerste keer dat de FOD of het kabinet een video-opname te zien krijgen. Beiden hebben op voorhand niets van Het Laatste Nieuws ontvangen. De volledige video’s van de ambtenaar en de persoon bij Movianto zijn tot op heden nog niet aan de FOD Volksgezondheid of het kabinet bezorgd.

Ik vraag aan de Federale Audit om ook dit aspect van het dossier, de doorstroming van informatie binnen de FOD en tussen FOD en de bevoegde minister, te onderzoeken en te evalueren in het kader van de audit.

Meer vragen

De antwoorden van minister Vandenbroucke roepen bijkomende vragen op. Waarom werd er ten aanzien van de ambtenaar niet onmiddellijk actie ondernomen door de voorzitter van de FOD? Hij was door de ambtenaar zelf meteen ingelicht? Pas op het moment dat een audit werd gevraagd, beslist hij om de ambtenaar van het dossier te halen en over te gaan tot bewarend beslag op al haar computermateriaal en data. Waarom werd daarmee meer dan twee maand gewacht?

Hoe komt het dat de kabinetschef van Vandenbroucke hem op 10 november niet op de hoogte brengt van wat er gaande is? ‘In principe geldt in de politiek dat wat de kabinetschef weet, ook geweten is door de minister’, zegt Depoorter. ‘Duidt dit op disfuncties en een gebrek aan vertrouwen binnen het kabinet van Vandenbroucke? Je zou het durven vermoeden.’

Minister Vandenbroucke verklaart pas op de hoogte te zijn gesteld van al deze nieuwe feiten op 7 december. Nochtans ontving hij tegelijk met de premier en Kamervoorzitter [[Eliane Tillieux (PS) een kopie van de brief van Medista.

Minister Vandenbroucke zegt niet verder te willen communiceren zolang de audit loopt. Dat is buiten Depoorter gerekend. Die wil hem vandaag in de plenaire vergadering verder ondervragen.

 

Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.

Commentaren en reacties