Vandaag 2007: Benazir Bhutto, eerste vrouwelijke regeringsleider in een islamitisch land, vermoord in Pakistan
Benazir Bhutto (1953-2007)
foto © Wikimedia Commons/Oliver Mark
Benazir Bhutto haalt haar gram tegen de moordenaars van haar vader Zulfikar, de junta die Pakistan tot 1988 leidden. De weerstand tegen haar culmineerde in een dodelijke aanslag.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp donderdag 27 december 2007 wordt Benazir Bhutto vermoord, de minister-president van Pakistan. Ze is de eerste vrouwelijke regeringsleider in een overwegend islamitisch land. Bhutto wordt premier na vrije verkiezingen, georganiseerd na de dood van dictator Zia ul-Haq, die regeerde tussen 1977 en 1988. Hij kwam aan de macht door een coup tegen de regering van premier Zulfikar Ali Bhutto (de vader van Benazir) en beloofde binnen drie maanden verkiezingen uit te schrijven. Toen bleek dat Bhutto onverminderd populair bleef stelde hij de verkiezingen uit en liet Ali Bhutto ophangen.
De moeder van Benazir Bhutto is een Koerdische, uit het Perzische Isfahan. Benazir studeert bestuurswetenschappen in Harvard en filosofie, politieke wetenschappen en economie in Oxford. Eens afgestudeerd keert Benazir terug naar Pakistan. Na de executie van haar vader krijgt ze huisarrest. Als ze in 1984 het land mag verlaten, gaat ze in ballingschap in Groot-Brittannië, waar ze samen met haar moeder de leiding neemt van de Pakistan People’s Party (PPP). In 1986 keert ze terug naar Pakistan.
Na de dood van dictator Zia ul-Haq in 1988 worden er voor het eerst sinds 1977 vrije verkiezingen gehouden. Benazir Bhutto komt als winnaar uit de bus. Op 2 december 1988 wordt ze beëdigd als eerste vrouwelijke regeringsleider in de islamitische wereld. Islamisten roepen op tot een ‘heilige oorlog’ tegen haar, wat in 1990 honderden levens kost. De regering van Bhutto wordt ontbonden vanwege beschuldigingen van corruptie. Ze ontkent alle beschuldigingen. In Pakistan komt het nooit tot een aanklacht.
In oktober 1990 wint de door de Moslimliga gedomineerde Islamitische Democratische Alliantie onder leiding van Nawaz Sharif de parlementsverkiezingen tegen de Pakistaanse Volkspartij (PPP) van Benazir Bhutto. De islamieten vervangen het nationalisatiebeleid van Benazir Bhutto’s vader door een privatiseringsbeleid. Tijdens haar verkiezingscampagnes belooft ze de vrouwonvriendelijke shariawetten af te schaffen, maar haar partij kan deze belofte nooit waarmaken door grote tegenstand van de islamieten.
Bhutto wordt in 1993 herkozen, maar drie jaar later wordt haar regering opnieuw ontbonden door president Farooq Leghari op beschuldiging van corruptie. Het Hooggerechtshof bevestigt Leghari’s ontbinding van het parlement. Het is nooit opgehelderd of de beschuldigingen tegen haar man en haarzelf terecht waren. Eens opnieuw premier behoudt Bhutto het privatiseringsbeleid in zijn geheel. Bij de parlementsverkiezingen van 1997 behaalt de Moslimliga onder Nawaz Sharif opnieuw een absolute meerderheid.
Van 1999 tot 2007 woont Benazir Bhutto met haar familie in ballingschap in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze keert terug naar Pakistan ondanks dreigende aanslagen. Twee weken voor de parlementsverkiezingen van 8 januari 2008 sterft ze door een islamitische moordaanslag waarbij nog zeker 23 andere mensen om het leven komen. Die aanslag vindt plaats in Rawalpindi, uitgerekend de stad waar haar vader werd opgehangen.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Dian Fossey start in het spoor van de palentoloog Louis Leakey, die eerder al Goodall en Galdikas op weg had gezet, aan haar studie van berggorilla’s. Het wordt haar dood.
‘De papieren krant bestaat nog, maar je voelt aan alles dat dat niet zo lang meer gaat duren’, meent Jonathan Hendrickx.