‘Apocalypse Now’…maar later is ook goed
Gog en Magog in Londen.
foto © Reporters
Komt de Apocalyps? Harry De Paepe twijfelt er niet aan. Al is hij beter in het lezen over het verleden dan in het voorspellen van de toekomst.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementHet gaat niet goed met de wereld. Dat moet ik u niet vertellen. Het dagelijkse nieuws is ontworpen om ons in een collectieve depressie te storten.
Ja, ik geloof veel van dat nieuws. Bijvoorbeeld de klimaatverandering. Volgens mij verandert het klimaat wel degelijk. En ja, ik geloof dat de mens hier een impact op heeft. Vergelijk het met mieren op een appel. Twee, drie mieren hebben weinig impact op die appel. Een hele mierenhoop doet de appel verdwijnen. Zo vergaat het ook de mens en moeder aarde. Noem mij gerust apocalyptisch. En ja, volgens mij is het allemaal te laat. Ik ben nochtans een montere kerel.
#joachiet
Kent u de kerkhymne ‘Uw koninkrijk komt’? Het is een vrolijk klinkend deuntje. (‘Zingt Jubilate’ nummer 579 – Ik heb dit opgezocht). ‘Vrede en vreugde’, zingt het kerkvolk jubelend. Hoeveel van die christenen beseffen dat ze blij zingen over het einde der tijden? ‘Adveniat rengum tuum…’ bidt de Kerk.
Mensen waren ooit blij dat het einde van de wereld er zat aan te komen. Nu ja,…blij. De angstaanvallen van de middeleeuwers zorgden voor nogal wat bizarre scènes. Bijvoorbeeld de Joachieten in het Italië van 1260. Omdat ze ervan doordrongen waren dat de wereld op het punt stond te vergaan, geselden ze hun ruggen kapot. Een zekere Joachim del Fiore had hen die ondergang voorspeld. De joachieten vormden een ware hype! Had het bestaan de beweging kreeg een hashtag: #joachiet. Maar er gebeurde uiteindelijk niks dat op een Apocalyps geleek. Dus trok iedereen gewoon terug naar huis. Het was niet langer trending om joachiet te zijn.
Gog en Magog
Ik las dat Dirk Draulans nu leeft als een soort van moderne heremiet wachtend op Gog en Magog. Hij geselt zich niet…denk ik. Maar zijn thermostaat staat op 20°C. En hij fietst liever dan hij vliegt. Ik vind dat nobel van hem, zo fietsen. Voor de goede orde: ik heb in mijn leven nog maar vijf keer gevlogen. En fietsen doe ik te weinig.
Wachten op Gog en Magog? De profeet Ezechiël moet in de Bijbel van God tegen koning Gog uitvaren en onder meer ‘Ik laat vuur neerkomen op Magog en op de eilanden die zich veilig wanen’ verklaren. In de Openbaring van Johannes – de Apocalyps – worden Gog en Magog gelinkt aan de Satan. Ze zijn ook de stouteriken in de islamitische traditie. Maar daar ken ik het fijne niet van. Andere schrijvers bij Doorbraak kennen er meer over. Al zijn die het niet altijd met elkaar eens. Vandaag staan Gog en Magog in Londen. Ze kijken er neer op de bezoekers van het stadhuis als de bewakers van de stad. Gelukkig bezoek je Londen het beste met de trein.
Brandcatastrofe
Intussen brandt Parijs, samen met twee politiecombi’s in Brussel. Zijn het voortekenen van een nieuwe Bronze Age Collapse? Die antieke Apocalyps vond plaats in de 12de eeuw v.C. Jawel, ‘voor Christus’, zijn koninkrijk was er lang nog niet. De bestaande orde van die tijd implodeerde in een periode van ongeveer vijftig jaar. Langdurige droogtes en aardbevingen, migratiegolven en militaire invasies zetten de Middellandse Zeewereld op zijn kop. Opgravingen naar dat tijdvak tonen veel brandsporen en onbegraven skeletten. Men spreekt ook wel van de ’tijd van de brandcatastrofe’. Zo werden de nederzettingen op Cyprus twee keer verwoest: door een militaire aanval van de beruchte Zeevolkeren rond 1230 v.C. en later door een Griekse migratiegolf. Het Oude Egypte kon die agressieve Zeevolkeren met veel moeite verslaan. De oude grootmacht kende door die inspanning wel een lange periode van terugval.
Wetenschappers bestempelen de instorting van het Bronzen Tijdperk als ‘de grootste ramp uit de klassieke oudheid, nog rampzaliger dan de val van het West-Romeinse Rijk’. De genoemde droogtes maakten het leven van de groeiende bevolking duurder. Een gevaarlijke combinatie met ‘dies irae dies illa’ tot gevolg. Verterende vlammen erop en eraan. En toen waren er nog geen combi’s. Maar het schrift bijvoorbeeld verdween volledig in grote delen van de mediterrane wereld.
Hoop
Maar in de duisternis van de ondergang priemden de eerste stralen van nieuwe beschavingen. De Trojaanse voorvaders van de Etrusken nestelden zich in Italië. De Assyriërs en de Feniciërs bouwden hun culturen op. Die Feniciërs liggen aan de basis van ons huidige schrift.
Zit de Apocalyps er aan te komen? Ongetwijfeld. Maar ik ben beter in het lezen over het verleden, dan in het voorspellen van de toekomst. En ik neem liever de Eurostar dan het vliegtuig om Gog en Magog tegen het lijf te lopen.
Personen |
---|
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
Hebben de Britten de rechtse golf ontweken of is premier Keir Starmer de Britse variant van Joe Biden en lopen zij één verkiezing achter op de VS?
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.