JavaScript is required for this website to work.
Europa

Apostel tegen de jeugdwerkloosheid

Dirk Rochtus20/6/2014Leestijd 2 minuten

Wie bindt de strijd aan tegen de jeugdwerkloosheid in Europa ? Niemand minder dan Peter Hartz, die zijn naam heeft gegeven aan de hervorming van de Duitse arbeidsmarkt.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De zes miljard euro die de Europese Unie (EU) veil heeft om de gesel van de jeugdwerkloosheid aan te pakken? Een lachertje, meent Peter Hartz. De lidstaten van de EU zouden samen met de financiële sector 215 miljard euro bijeen moeten brengen. Als Hartz spreekt, kijkt de buitenwereld op. De Duitser die tot 2005 personeelsdirecteur en lid van de Raad van bestuur bij Volkswagen was, werkte onder de sociaaldemocratische bondskanselier Gerhard Schröder een aantal voorstellen uit die in naar hem genoemde wetten werden gegoten. Hartz I bijvoorbeeld versoepelde de regels voor uitzendarbeid, Hartz II voerde de mini-jobs in waarbij iemand in het begin maximum 400 en thans 450 euro per maand mag verdienen, en Hartz III, later Hartz IV, hield in dat de werkloze slechts een jaar lang recht heeft op ‘normale’ werklozensteun en daarna terugvalt op een ‘Arbeitslosengeld II’ (ALG II) van toen 364 euro per maand. Hartz IV signaleerde de paradigmawissel van een ‘overwegend passief en statusgeoriënteerd systeem van sociale zekerheid’ naar ‘een basiszekerheid met sterk activerende elementen’.

Krachtlijnen

Het was de laatste jaren wat stiller geworden rond de nu 73-jarige Peter Hartz, maar de man heeft nu samen met wetenschappers het programma Europatriates in het leven geroepen om de jeugd van Europa weer hoop te geven. Op een conferentie die op maandag 23 juni in Saarbrücken (Duitsland) begint, wil Hartz de krachtlijnen van het programma voorstellen. Het zou erop aankomen jongeren in een gastland een job aan te bieden, hen op te leiden, en hen daarna uitgerust met de nodige beroepservaring terug naar eigen land te laten keren. Hun land van herkomst zou tegelijkertijd worden ondersteund. In elk land van de EU zou een grote bank moeten worden gewonnen voor het project, concreet om mee een fonds te spijzen ter financiering van de opleiding van de jongeren.

Voortvarend

In een Europa waar 5,5 miljoen jongeren onder de werkloosheid gebukt gaan, kan de voortvarendheid van een Hartz wel aanstekelijk werken. Van 6 naar 215 miljard euro springen is geen sinecure, maar de voormalige hervormer van de Duitse arbeidsmarkt windt er geen doekjes om in een interview met het Handelsblatt : ‘De middelen zijn er, Europa is zo rijk.’ Er wordt over gediscuteerd of Hartz Duitsland, – in 2002 nog de ‘zieke man van Europa’ -, al dan niet uit het slop heeft getrokken, maar sommige journalisten laten er wat de EU betreft geen twijfel over bestaan: ‘Peter Hartz will Europa retten’ (Die Zeit, 20 juni 2014).

Leestip http://www.europatriates.eu/index.php/en/europatriates

Dirk Rochtus (1961) is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Hij is voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN). Zijn onderzoek gaat vooral over Duitsland, Turkije, en vraagstukken van nationalisme.

Commentaren en reacties