Belgisch vaandel halfstok op Joëlles verjaardag
Even Snel
Minister van binnenlandse zaken Milquet herzag vrijdag de bevlagging van openbare gebouwen maar moet daarbij een droef detail voor lief nemen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementWie beweert ook alweer dat deze regering geen doortastende maatregelen kan nemen? Vrijdagochtend keurde het kernkabinet, op voorstel van minister van binnenlandse zaken Joëlle Milquet, een ontwerp van koninklijk besluitgoed waarin de bevlagging van openbare gebouwen wordt vastgelegd. De goede patriotten onder onze lezers kunnen door hier te klikken de lijst van dagen vinden waarop de nationale driekleur dient gehesen te worden (men diene op te letten voor de apocriefe lijst die verspreid wordt via De Standaard en waarop twee foute data staan vermeld, wellicht om het vaderlandsminnend publiek in verwarring te brengen.)
Tot nu toe werd deze aangelegenheid geregeld door het Koninklijk besluit van 5 juli 1974 betreffende de bevlagging van openbare gebouwen (BS 10 juli 1974), zoals gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 15 oktober 1983 (BS 26 oktober 1983), 23 maart 1989 (BS 7 april 1989), 6 september 1993 (BS 9 september 1993) en 2 april 1998 (BS 4 april 1998). Tot vandaag moest de driekleur vijftien vastgelegde dagen in top wapperen. Dat zijn er nu achttien geworden. We overlopen even de winnaars: 20 januari (verjaardag koningin Mathilde); 15 april (verjaardag van koning Philippe) en 4 december (huwelijk Philippe en Mathilde).
De regering, zo vernemen wij in de wandelgangen, rekent er op dat de economie door deze maatregel, die de vlaggenverkoop zeker zal stimuleren, bijkomend zal aantrekken. De Koninklijke Vereniging van Vlaggenfabrikanten reageert tevreden maar had op meer gehoopt. De KVvV betreurt dat de regering het uithangen van de driekleur niet verplicht tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels. Waarnemers verwachten dat de regering met die beslissing wil uitpakken op de dag dat onze nationale ploeg zich formeel plaatst voor de eindronde in Brazilië.
Dat België een moderne staat is, mag blijken uit het feit dat twaalf van de achttien gelegenheden waarop de nationale vlag moet wapperen, festiviteiten met betrekking tot de monarchie betreffen. Over de 17e februari heerst wat onduidelijkheid. Die dag moet gevlagd worden ter nagedachtenis van de gestorven leden van de koninklijke familie. Het vermoeden dat leden van die koninklijke familie allemaal op dezelfde dag zouden overlijden, moet worden tegengesproken. Op 17 februari 1934 viel Albert I van de rotsen van Marche-les-Dames viel, met de gekende fatale gevolgen. Daarmee staat 17 februari symbool voor alle royale sterfdagen.
Joëlle Milquet, als minister van binnenlandse zaken bevoegd voor deze belangwekkende aangelegenheid, handhaafde die laatste datum met enige tegenzin. Diezelfde 17e februari is namelijk haar verjaardag, wat maakt dat zij steeds omgeven door driekleuren haar kaarsjes mag uitblazen. Maar wat haar minder zint: net die ene dag moet de tricoloor halfstok gehesen worden.
<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>
Categorieën |
---|
Personen |
---|
De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.
Actief in vastgoed? Dan hebben we goed nieuws. Doorbaak maakt een vastgoedbijlage bij het Doorbraak Magazine.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.