JavaScript is required for this website to work.

Deze vijf boeken moet u écht gelezen hebben

Wannes Bok31/12/2023Leestijd 2 minuten

foto © Unsplash

Welke boeken waren dit jaar het meest populair bij de Doorbraak-lezer? Wij zochten het uit.

Ook dit jaar hebben veel Doorbraak-lezers — naast een lekker feestmaal — al verschillende boeken achter de kiezen. Maar welke verhalen waren het meest populair? Wij zochten het uit. 

1. Over woke

N-VA-frontman Bart De Wever schreef dit jaar een pamflet waarin hij de strijd aangaat tegen woke. Over woke kant zich tegen ‘de zelfvernietigingsoorlog die een flink deel van de intellectuele elite voert tegen de moderne, westerse samenleving’. Immers, de blanke (‘witte’) man is de schuldige van alle onrecht dat minderheidsgroepen wordt aangedaan, weze het vanwege hun etnische afkomst, ras, gender, seksuele voorkeur, …

De Wever pleit in Over woke voor samenhang, vooruitgangsdenken, vrijheid en verknochtheid aan de waarden van de Verlichting, zonder schuld en boete over wie wij, de gemeenschap van Vlamingen, zijn en waren.

2. Het verhaal van Vlaanderen

Ook de eigen identiteit blijkt erg belangrijk voor onze lezers. Massaal kochten zij dit jaar Harry De Paepes Het verhaal van Vlaanderen. Deze prachtige graphic novel neemt je mee op sleeptouw doorheen de geschiedenis van Vlaanderen. Aan de hand van grootse gebeurtenissen en (ogenschijnlijk) kleine anekdotes loodsen De Paepe en Frodo De Decker je doorheen de geschiedenis van het grondgebied dat we vandaag Vlaanderen noemen.

Dit eerste boek behandelt de periode van de prehistorie tot de Bourgondiërs en komt overeen met de eerste vijf afleveringen van de gelijknamige tv-reeks. Later volgt het tweede deel rond de andere vijf afleveringen.

3. Vlaanderens waanzinnigste eeuw

Altijd al willen weten hoe wevers, boeren, vissers en herbergiers van Vlaanderen omgingen met de horror van de oorlog? Dan is het boek Vlaanderens waanzinnigste eeuw iets voor jou.

Vlaanderen raakte in het verleden meermaals verwikkeld in complotten, oorlogen, machtsgrepen en andere scenario’s waarvan je zou denken dat ze enkel in films bestaan. Joren Vermeersch doet het verhaal van Vlaanderens waanzinnigste eeuw uit de doeken. Niet door het perspectief van de hoge heren, dat al vaak werd verteld, maar door de ogen van de kleine man.

4. De aanval op het Westen

Op de vierde plaats staat De aanval op het Westen van Douglas Murray. Het is vandaag volgens Murray hip om niet-westerse culturen te vieren en westerse culturen te minachten. Een deel daarvan is een broodnodige historische rechtzetting, maar veel ervan ondermijnt juist de dynamieken die vorm hebben gegeven aan de grootste, meest humane beschaving ter wereld.

In De aanval op het Westen laat internationaal bestsellerauteur Douglas Murray zien hoeveel goedbedoelende mensen zich hebben laten misleiden door hypocriete en inconsequente antiwesterse retoriek.

5. Het verhaal van Antwerpen

Bart De Wever blijkt populair bij de lezers, want zijn boeken halen liefst twee keer de top 5. Hij vertelt in zijn boek Het verhaal van Antwerpen niet minder dan 33 verhalen over Antwerpen, van kleine anekdotes tot wereldschokkende gebeurtenissen.

Het verhaal van Antwerpen geeft inzicht in de geschiedenis van de stad. Het vertelt waar we vandaan komen, helpt ons te begrijpen wie we zijn en biedt inspiratie om te beseffen wie we willen worden. Uit de verhalen blijkt een liefde voor de stad en een liefde voor de stadsgemeenschap die er thuis is.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

De tijd om de klimaatcrisis aan te pakken slinkt snel. De economie moet worden verbouwd om in de toekomst levensvatbaar te kunnen blijven, schrijft Europarlementariër Bas Eickout in ‘Groen realisme’.

Commentaren en reacties