JavaScript is required for this website to work.

Promotie – Het Adrianus-dossier

Wannes Bok28/2/2024Leestijd 1 minuut

foto © RV

Paus Adrianus wou van de praalzuchtige katholieke kerk een ‘arme kerk’ maken. Het bekwam hem slecht. Je leest er alles over in ‘Het Adrianus-dossier’, tijdelijk verkrijgbaar tegen een voordeelprijs.

In Het Adrianus-dossier van Joris Tulkens lees je alles over Adrianus VI, de paus die van de praalzuchtige katholieke kerk een ‘arme kerk’ wilde maken. Het bekwam hem slecht.

Met Het Adrianus-dossieris Diestenaar Joris Tulkens al aan zijn twintigste historische roman toe. Hij specialiseerde zich in levensbeschrijvingen van bekende en minder bekende humanisten die in de eerste helft van de zestiende eeuw hun ding deden. Deze keer laat hij zijn licht schijnen over paus Adrianus VI die bijna toevallig in 1523 als prille zestiger op de pauselijke stoel terechtkwam en met Hollandse doortastendheid de Romeinse kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders tegen zich in het harnas joeg.

Tulkens weet als geen andere schrijver wat er allemaal reilde en zeilde in het humanistische milieu uit de eerste helft van de zestiende eeuw. En hij vermag de intriges en spanningen tussen de hoofdrolspelers met de flair van een misdaadschrijver in scène te zetten. Het Adrianus-dossier bevestigt zijn meesterschap. Het werk is een absolute aanrader voor wie wil weten wat voor slangenkuil het Vaticaan ooit was.

Onze recensent Frank Hellemans schreef er een uitgebreid stuk over.

Het Adrianus-dossier is ons boek van de week, tijdelijk verkrijgbaar tegen een voordeelprijs in ons Doorbraak Boekencafé.

Bestel hier uw exemplaar

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties