Promotie – Rome en Perzië
Zelfs het Colosseum, een van de beroemdste monumenten van het Romeinise Rijk, doorstond de tand des tijds niet.
foto © Unsplash
In ‘Rome en Perzië’ beschrijft oudheidspecialist Adrian Goldsworthy de zeven eeuwen aan rivaliteit tussen wereldmachten Rome en Perzië. Het werk is ons boek van de week.
Ook al kon het soms serieus kletteren tussen de Romeinen en hun Perzische buren, toch ging het in de regel meer om woorden dan om daden. Dat schrijft militair historicus Adrian Goldsworthy in zijn vernieuwend boek Rome en Perzië.
‘Ze praatten veel meer dan ze vochten.’ Adrian Goldsworthy reconstrueert in Rome en Perzië hoe beide grootmachten zeven eeuw lang elkaar min of meer in evenwicht hielden door het voeren van sporadische, beperkte oorlogen.
Ondanks hun eindeloze botsingen verrijkte de onderlinge handel en uitwisseling van cultuur hen beiden. Hun wederzijds respect voorkwam dat zowel Rome als Perzië de ander permanent zou vernietigen. Maar geen van beiden won de strijd, beiden gingen ten onder…
Het boek doet je de fascinerende geschiedenis van de eeuwenlange rivaliteit tussen het Romeinse Rijk en Perzië ontdekken, en leert je hoe grootmachten elkaar niet met wapens maar met woorden kunnen bestrijden.
Detail en nuance
Van de eerste ontmoetingen tussen Sulla en de Parthen tot het einde van het Sassanidische rijk: Goldsworthy onthult de complexe machtsdynamiek met een scherp oog voor detail en nuance.
Nu een oorlog aan de Europese grenzen dreigt, is het boek trouwens relevanter dan ooit tevoren en ongetwijfeld een niet te missen aanrader. Voor een uitgebreide recensie van het verhaal kan je hier terecht.
Rome en Perzië is ons boek van de week, tijdelijk verkrijgbaar tegen een voordeelprijs in ons Doorbraak Boekencafé.
Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.
Iedereen aan ’t werk! is onmisbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de evoluties van het werkleven, of zich zorgen maakt over de toekomst. Het is ons boek van de week.