Bolton weg, wereldvrede dichterbij
Kansen voor Trumps buitenlands beleid
John Bolton
foto © Reporters
Het ontslag van Bolton is een goede zaak voor Trump. Hij kan nu eindelijk iemand aanstellen die op zijn lijn zit inzake buitenlands beleid.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementJohn Bolton, Trumps nationale veiligheidsadviseur, werd ontslagen. Het was, zoals vaak in Trumpworld, totaal onverwacht. Wat zijn de gevolgen van Boltons ontslag voor Trumps beleid?
Verkeerde mannen op de verkeerde plaats
Uw dienaar is een koele minnaar van John Bolton, zoals u eerder kon lezen. Personeel is beleid, schreef ik toen. En zo is het ook. Ook al heeft Trump de gewoonte om mensen aan te werven die niet noodzakelijk volledig op zijn lijn staan, toch denk ik dat het bij personeelsbeleid een goed idee is om te streven naar ideologische samenhang.
Bolton is de derde nationale veiligheidsadviseur van president Trump. De eerste was de gepensioneerde generaal Michael Flynn. Hij moest opstappen nadat hij in opspraak kwam over Russische contacten en erover had gelogen tegen vice-president Pence en tegen de FBI. Ook al wordt er links en rechts gefluisterd dat hij ‘geframed’ werd door James Comey, de voormalige FBI-directeur, die ook in almaar moeilijkere papieren geraakt vanwege zijn rol in het Rusland-onderzoek.
De tweede was generaal H.R. McMaster, de man die Trump overhaalde van tegen diens buikgevoel in te gaan en meer troepen te sturen naar Afghanistan. Hij stapte op in maart 2018, nadat hij nooit echt op Trumps lijn bleek te zitten.
Tegenstander van multilaterale samenwerking
Bolton, de man met de walrussnor, is een neoconservatief, een imperialist met nationalistische trekken. Hij is een tegenstander van multilaterale instellingen zoals de Verenigde Naties, IMF, Wereldbank…. Bolton wil minder internationale betrokkenheid omdat die internationale instellingen een rem zijn op zijn imperiale ambities voor de VS. Bolton wil niet liever dan dat de VS overal ter wereld de lakens uitdelen. Zijn geliefde instrument daarbij is het Amerikaanse leger. Dat daar Amerikaanse jongens en meisjes in dienen, zal Bolton een zorg zijn. Het zijn dan ook de huidige en toekomstige generatie Amerikaanse soldaten die de grote winnaars zijn van Boltons ontslag.
President Trump heeft een ander wereldbeeld. De vastgoedmagnaat uit New York heeft ook geen hoge pet op van internationale instellingen. Hij wil net als Bolton minder internationale bemoeienis in de VS, ‘America First’ weet u wel. Maar ‘The Donald’ verschilt fundamenteel van Bolton. Trump streeft naar een minder agressief buitenlands beleid, een beleid waarmee hij de verkiezingen heeft gewonnen. Een beleid waarbij Amerikaanse soldaten niet meer overal ter wereld geofferd worden voor het waanidee dat de VS de ‘politieman van de wereld’ moet zijn.
Opluchting voor de wereld?
Boltons vertrek werd betreurd door de ‘onheilige alliantie’ van progressieven lijdend aan het Trump Derangement Syndroom en neoconservatieve NeverTrumpers. Adam Schiff, de man die constant op heksenjacht is in het Rusland-onderzoek, vroeg zich af of we nu van slecht naar nog slechter gingen. Ook Mitt Romney, voormalig Republikeins presidentskandidaat en tegenwoordig senator voor Utah, beweerde zeer ongelukkig te zijn. Verder waren er ook veel positieve signalen van links tot rechts. Vooral Senator Rand Paul was erg blij met het vertrek van Bolton, hij tweette dat de oorlogsdreiging nu fel geminderd is. De oliemarkten reageerden alvast positief, de prijs van olie werd direct goedkoper omdat de kans op een conflict met Iran nu fel geslonken is.
Dat zullen we volgende week weten, het is enkel te hopen dat Trump eens iemand neemt wiens ideeën nauw aansluiten bij de zijne. Er liggen namelijk een stapel dossiers op hem te wachten. Iran, waar Trump rechtstreeks mee wil spreken; iets wat moet leiden tot een nieuwe deal. Afghanistan, waar Trump na de mislukte poging om te onderhandelen met de Taliban, een oplossing moet vinden. Waarom niet gewoon terugtrekken uit Afghanistan en het overlaten aan de landen in de regio? Syrië, waar nog steeds Amerikaanse troepen aanwezig zijn die Trump wil terugtrekken. Venezuela, waar Bolton ook wou binnenvallen, maar waar de humanitaire situatie werkelijk nijpend is door de Amerikaanse sancties en het socialistische wanbeleid. Trump erkende de oppositiekandidaat als president op advies van Bolton. En ten slotte: Noord-Korea; Bolton wou bij de ontmoeting tussen Trump en Kim zelf niet aanwezig zijn. Trump moet een oplossing vinden die leidt naar vrede en op langere termijn de terugtrekking van de Amerikaanse troepen aldaar. De Amerikanen zijn er bijna 70 jaar!
Goed nieuws voor Trump?
Trump is een president die beseft dat het ontslag van Bolton mogelijkheden biedt. We vieren sinds afgelopen zomer en tot volgende zomer het einde van de Tweede Wereldoorlog. De oplossingen van toen zijn vandaag misschien niet meer zo bruikbaar. Ook het begin van het einde van de Koude Oorlog ligt nu 30 jaar achter ons. De wereld verandert, grote delen van het electoraat van de VS willen niet langer meer de politieman van de wereld spelen.
De president heeft er enkele slechte weken opzitten, vaak door zijn eigen fout. Het is echter niet allemaal kommer en kwel voor de bekeerde conservatief. Er waren dinsdag ook twee speciale verkiezingen voor het Amerikaanse Congres in de staat North Carolina, de Republikeinen konden tweemaal het laken naar zich toe trekken. Vooral in het negende district, waar Trump de kandidaat ging steunen nadat die achterlag in de peilingen, scoorden de Republikeinen een belangrijke overwinning. Zoals wel vaker konden zowel Democraten als Republikeinen zich optrekken aan het resultaat. Voor Trump wordt North Carolina volgend jaar cruciaal. Als hij daar opnieuw wint, ligt de weg naar een verlengd verblijf in het Witte Huis open.
Tags |
---|
David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.
Donald Trump overleeft moordaanslag. De schutter is de dader, maar het klimaat dat de media creëerden is medeverantwoordelijk.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.