JavaScript is required for this website to work.
Commentaar

De aanslag op Trump: journalisten en mediapersoonlijkheden mogen eens in de spiegel kijken

NieuwsDavid Neyskens14/7/2024Leestijd 2 minuten

foto © Belga/AFP

Donald Trump overleeft moordaanslag. De schutter is de dader, maar het klimaat dat de media creëerden is medeverantwoordelijk.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Een zonnige vooravond in Butler, Pennsylvania. Het is zaterdag 13 juli 2024, er is een rally van presidentskandidaat Donald Trump. Een warme dag, duizenden supporters wachtten uren op een toespraak van de voormalige president, hun president. De peilingen zitten goed, de Democraten rollen vechtend over straat na een slecht debat van huidig president ’Joe Biden die vecht voor zijn politiek overleven. Trump staat aan de vooravond van de Republikeinse conventie, vol vertrouwen en meer dan ooit gedisciplineerd en gefocust om de 47e president van de VS te worden. Niks kan de man nog gebeuren.

Waar iedereen voor vreesde

Ondertussen is ook Thomas Matthew Crooks, een 20-jarige die zich geregistreerd had als Republikein, maar in 2021 gedoneerd had aan het linkse ‘Progressive Turnout Project’, afgezakt naar Butler. De jongeman heeft minder goede bedoelingen, hij komt naar Butler om zichzelf in de geschiedenisboeken te schieten. Enkele minuten nadat Trump start met zijn toespraak klimt de jongeman op een dak op 100 meter van het spreekgestoelte van Trump. Hij twijfelt niet en schiet richting president, maar hij slaagt er niet in om Trump dodelijk te raken. Trump raakt gewond aan zijn oor en de kogel doodt één Trump-supporter en verwondt twee anderen in het publiek achter de president.

Trump wordt snel in veiligheid gebracht door zijn beveiligers van de ‘secret service’. Iets later staat hij weer recht en steekt zijn vuist in de lucht om aan zijn supporters te tonen dat hij ok is, een iconisch beeld dat we nog vaak zullen terugzien. De president stelt het uiteindelijk goed en keert na een kort bezoek aan het ziekenhuis terug naar zijn zomerverblijf in Bedminster, New Jersey.

Unanieme afkeuring

De feiten worden snel door iedereen veroordeeld. De reactie van Biden liet even op zich wachten, maar de president komt met een helder statement en spreekt later live op tv, waar hij over Trump spreekt als ‘Donald’. Hij zal diezelfde avond nog contact hebben met zijn voorganger.

Ondertussen scharen de supporters van Trump zich luid en duidelijk achter hem. Als Trump de partij nog moest verenigen, is dat bij deze definitief gebeurd. Ook Elon Musk, de rijkste man ter wereld die in 2020 voor Biden stemde, schaart zich via zijn platform ‘X’ (het voormalige ‘twitter’), achter de campagne van Trump. Hij had eerder deze week al geld gegeven, maar spreekt nu ook zijn steun uit voor de voormalige president.

De politieke temperatuur

De aanslag op Trump gebeurt uiteraard niet in een vacuüm. Het is het resultaat van een te hoge politieke temperatuur, waar ik in schrijven en via onze podcast, al jaren voor waarschuw. De constante aanvallen op Trump van de media en zijn politieke tegenstanders de afgelopen jaren, komen nu samen in deze aanslag. Dat Trump geen doetje is, betwist niemand. Maar het verschil is wel dat Trump constant als bedreiging voor de democratie wordt neergezet. Een autocraat, die je nog het best kan vergelijken met Hitler. En zeg nu zelf, is iemand die Hitler probeert te vermoorden geen held?

Ook bij ons mogen journalisten en ‘mediapersoonlijkheden’ eens voor de spiegel staan, want het vitriool en desinformatie waarmee zij de afgelopen jaren de bevolking gevoed hebben over Trump, is hetzelfde voedsel dat zij nakauwden dat hen geserveerd werd door hun Amerikaanse collega’s. Geen feiten, maar opinies. Trump is sowieso schuldig aan alles. De gekste samenzweringstheorieën, zoals de ‘Russiahoax’ hebben zij jarenlang kritiekloos gebracht en toen het niet waar bleek te zijn, hebben ze nooit hun excuses aangeboden.

‘An inch closer’

De Verenigde Staten ontsnapten gisteren op 2,5 centimeter aan de moord op de leidende presidentskandidaat, een voormalige president. Was de aanslag gelukt, was de koortsthermometer van de Amerikaanse Republiek misschien ontploft. Laat ons hopen dat de temperatuur eindelijk zakt voor het de volgende keer wel raak is.

David Neyskens is bestuurder bij de liberale denktank Libera! Hij analyseert voor Doorbraak de politiek in de Verenigde Staten.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen