JavaScript is required for this website to work.
BINNENLAND

Brusselse moslimstem versus Israëlisch voetbalteam: 1-0

NieuwsFilip Michiels20/6/2024Leestijd 2 minuten

foto © Belga Image

De voetbalwedstrijd België-Israël mag niet in Brussel doorgaan. De Brusselse politie kan de veiligheid niet verzekeren, heet het officieel.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De geplande voetbalinterland België-Israël kan op 6 september niet in Brussel doorgaan. Dat liet het Brusselse stadsbestuur gisteren weten. Of hoe de zelfverklaarde ‘hoofdstad van Europa’ er dus niet in slaagt om de openbare veiligheid te garanderen tijdens een relatief onbetekenende voetbalwedstrijd.

Het gebeurt niet elke dag dat het Brusselse stadsbestuur met een beslissing op enkele minuten tijd zowel The Washington Post, The Arab Weekly, Reuters als The Times of Israel haalt. Gisteren lukte dat moeiteloos, nadat de Brusselse eerste schepen Benoit Hellings (Ecolo) had aangekondigd dat de stad het onmogelijk acht om de voetbalwedstrijd België-Israël te organiseren. Die match in het kader van The Nations League zou normaal op 6 september in het Koning Boudewijnstadion doorgaan.

Vorige maand was ook al beslist dat er voor de wedstrijd geen tickets zouden worden verkocht, de match zou dus wellicht zonder publiek moeten doorgaan. In de officiële mededeling van Hellings, die in Brussel ook verantwoordelijk is voor Sport, luidt het dat de humanitaire en veiligheidssituatie in Gaza en de gevolgen daarvan de stad Brussel ertoe dwingen om af te zien van de organisatie van deze wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion.

Lokale verkiezingen

‘We zijn al maanden in gesprek met de KBVB, de politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene en de federale regering om de gevolgen van een dergelijke wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion in kaart te brengen. Vandaag moeten we vaststellen dat de aankondiging van een dergelijke wedstrijd in onze hoofdstad ongetwijfeld grote (tegen)demonstraties zal veroorzaken, waardoor de veiligheid van de toeschouwers, spelers, inwoners en ook onze politieagenten in gevaar wordt gebracht’, klinkt het in een mededeling. Burgemeester Close (PS) haastte zich gisteren nog te benadrukken dat dit in geen geval een politiek statement is.

Toeval of niet, het is wel een beslissing die sommige Brusselse meerderheidspartijen bijzonder goed uitkomt in de aanloop naar de lokale verkiezingen van begin oktober. De strijd om de moslimstem is immers volop geopend. Of het ook goede internationale reclame is voor de zelfverklaarde ‘hoofdstad van Europa’ is dan weer hoogst twijfelachtig. Een relatief onbeduidende voetbalwedstrijd verbieden omdat je als stad de veiligheid niet kan garanderen, dat komt – welja – nogal lullig over.

Chantage

Volgens Sanne De Bie, de Nederlandstalige woordvoerster van schepen Hellings, nam de stad Brussel deze beslissing zelf, weliswaar na breed overleg met onder meer de politiediensten in de hoofdstad. ‘Het gaat niet alleen om de veiligheid in het stadion, maar ook in de hele stad. Bovendien gaat het hierbij uiteraard niet alleen om het evenement zelf: we moeten ook rekening houden met eventuele demonstraties vooraf zodra bekend zou worden dat deze match effectief zal doorgaan.’

Op de vraag of het Brusselse stadsbestuur hiermee niet eenvoudigweg zwicht voor chantage en daarbij ook niet de doos van Pandora opent naar de toekomst toe, volgt een wat aarzelend antwoord. ‘Zo zou ik het niet zien. Wij moeten natuurlijk ook de veiligheid van de omwonenden van het stadion en van de andere bewoners van de stad kunnen garanderen’, klinkt het. ‘Bovendien heeft de politie het hier de voorbije maanden ook al ontzettend druk gehad met allerlei andere betogingen.’

We hebben het even voor u uitgevlooid: alle Brusselse politiezones samen waren begin dit jaar goed voor ruim 6.700 agenten. Bij speciale evenementen kunnen zij eventueel ook de bijstand van de federale politie inroepen.

Filip Michiels is zelfstandig journalist/auteur en schrijft voor diverse Belgische kranten, weekbladen en websites. Hij won tweemaal de Citi Persprijs voor economische journalistiek en was eenmaal genomineerd voor de Belfius Persprijs. In 2022 publiceerde hij de biografie van Bessel Kok: "Chaos & Charisma".

Commentaren en reacties