fbpx


Niet gecategoriseerd
vrije meningsuiting

Charlottesville door links misbruikt om vrije meningsuiting te manipuleren
Laat er geen twijfel over bestaan: het is een immens drama als iemand door een heethoofdige demonstrant moedwillig wordt doodgereden. Hier tegen moet keihard worden opgetreden. Triest is ook hoe de linkse media massaal op dit incident springen en moord en brand roepen. Of met andere woorden: hoe links de uit de hand gelopen demonstratie in Charlottesville misbruikt om de vrijheid van meningsuiting vakkundig om zeep te helpen.

Generaal Lee

Aanleiding van de demonstratie in Charlottesville waren de plannen van de plaatselijke autoriteiten om het standbeeld van generaal Robert Lee, opperbevelhebber van de zuidelijke staten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, te verwijderen. Hij zou zich ruim 150 jaar geleden gekant hebben tegen stemrecht voor zwarten. Meteen na afloop van de burgeroorlog in 1865 (152 jaar geleden) was ook de afschaffing van de slavernij een feit. Zwarten kregen toen gelijke rechten en mochten ook stemmen. Later is dat weer teruggedraaid en het heeft tot 1964 (Civil Rights Act) dat blank en zwart in de vs gelijke rechten hadden.

Wie de moeite neemt om Robert Lee te googelen, leest dat hij behalve een goed veldheer ook veel voor het onderwijs heeft gedaan. Hij geloofde niet in slavernij en onderdrukking van de zwarten. Sterker nog: het tegenovergestelde was het geval. Lee heeft veel gedaan voor onderwijskansen voor zwarten. Hij pleitte voor een inhaalbeweging voor de zwarten die na de burgeroorlog weliswaar vrij waren, maar nog altijd dom werden gehouden. Zolang die achterstand via onderwijs niet was ingelopen, vond hij dat stemrecht voor zwarten niet verantwoord was. Dit was voor politiek correct links voldoende reden om het standbeeld van deze generaal te laten afvoeren en het park waar hij naar vernoemd is om te dopen naar Emancipatiepark.

Taliban

Wie vandaag de dag zou roepen dat zwarten geen stemrecht zouden mogen hebben, is natuurlijk een regelrechte racist. Maar moet je niet juist zo’n uitspraak plaatsen binnen het maatschappelijk referentiekader van de Amerikaan anno 1865? Toen de Burgeroorlog net voorbij was die onder meer de afschaffing van de slavernij als inzet had? En dat is nu precies mijn probleem: zaken uit het verleden, bekijken met de bril uit het heden. En dan bepalen dat die generaal een racist was. Om vervolgens als een soort taliban alle geschiedkundige symbolen waar men ooit trots op was, uit te gommen. Ze moeten worden vergeten alsof ze nooit bestaan hebben.

Geschiedsvervalsing

Zo doet politiek correct links aan geschiedsvervalsing en schoppen ze bevolkingsgroepen tegen het zere been die wel trots zijn op hun eigen afkomst. Dat is jammer. Temeer daar kennis van je eigen geschiedenis juist heel goed is om ook de minder fijne historische kantjes te leren kennen en daarvan te leren. We gaan in Nederland toch ook niet Jan Pieterszoon Coen uit de geschiedenisboekjes schrappen of het standbeeld van Michiel de Ruyter op de boulevard in Vlissingen in de zee donderen omdat zij bij de slavenhandel betrokken zouden zijn geweest? Ik denk dat Nederland dan te klein is.

Alleenrecht

Het probleem is dat links het alleenrecht denkt te hebben als het om demonstreren gaat. Wil een groep bezorgde burgers gaan demonstreren tegen de uitwassen van de islam of de komst van asielzoekers dan worden ze niet alleen meteen als ‘extreemrechts’ gelabeld, ook staat extreemlinks gelijk klaar om tegelijkertijd een tegendemonstratie te organiseren. Bang voor relletjes, beslissen bestuurders om dan maar om beide demonstraties te verbieden. Zo krijgt links weer zijn zin. Maar o wee, als andersom horden linkse gewelddadige demonstranten een spoor van gewonden en vernielingen achterlaten zoals tijdens de G20 onlangs in Hamburg … dan hoor of zie je zelden tegendemonstraties van rechts.

Politiek correcte olie op het vuur

In Charlottesville ging het demonstratie-initiatief uit van rechts. Maar links vond het nodig om tegelijkertijd een tegendemonstratie te houden. Het was natuurlijk dom van de autoriteiten om die tegelijkertijd toe te staan. Zo vraag je om problemen. Maar ongetwijfeld waren de lokale bestuurders bang om een rechts stempel opgedrukt te krijgen als ze de linkse demonstratie zouden verbieden. Daarbij komt dat ook in de VS de pers overwegend links is en die zouden ongetwijfeld weer heel wat liters politiek correcte olie op het vuur hebben gegooid.

Intussen is ook Trump de pispaal. Met verzuurde democraten als Hillary Clinton voorop. De president krijgt nu volop de zwartepiet toegespeeld, niet om wat hij gezegd heeft, maar wat hij niét gezegd heeft.

Door de intolerantie van links en het grote gelijk van de linkse media, lijkt het erop dat het steeds moeilijker wordt om in democratieën als de VS en in Europa nog voor je mening uit te komen, zonder meteen gelabeld te worden als extreemrechts.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Evert van Wijk

Evert van Wijk is een Nederbelg die veel publiceert over cultuurverschillen tussen Nederland en Vlaanderen.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Op dit artikel zijn reacties uitgeschakeld op vraag van de auteur of op initiatief van de redactie.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.