fbpx


Buitenland

Chuka Umunna

Britse Obama of zwarte Blair?De 36-jarige man van Iers-Nigeriaanse afkomst wordt al een tijdje getipt als voorzitter van de Labourpartij. De jonge jurist heeft, zoals het de Britse politieke kaste betaamt, als kleinzoon van een hooggeplaatste rechter (Helenus Milmo was onder meer betrokken bij de processen van Nuremberg) een voorbeeldopleiding genoten op een elitaire kostschool en op binnen- en buitenlandse universiteiten. Zijn vader, ooit een arme migrant in de jaren ’60, was een succesvol ondernemer die overleed in een auto-ongeluk toen Chuka nog een kind was. Door zijn gemengde achtergrond noemt hij zichzelf ‘een product van het moderne Groot-Brittannië’.

Blue Labour

Het besef dat vader Umunna het van niets tot iets bracht, is een belangrijke drijfveer in Chuka’s politieke denken. Het socialistische parlementslid voor Streatham noemt zichzelf een ‘One Nation’ socialist en sluit daarbij aan bij partijleider Ed Milliband. De term komt van de legendarische 19de-eeuwse conservatieve premier Benjamin Disraeli, die daarmee zijn strijd tegen de ongelijkheid binnen het VK te kennen gaf. Deze nieuwe marsrichting zet zich af van het liberalere New Labour van Tony Blair, maar is tegelijkertijd sociaal conservatiever en minder centralistisch dan het oude Labour.

Maar terwijl Milliband vooral een links imago geniet, heeft Chuka Umunna een rechtser profiel. Hij durft openlijk toegeven dat hij zijn eventuele kinderen ook naar een kostschool zou sturen, iets wat traditionele Labourleden doet gruwelen (net als zijn dure pakken en zijn posh uitgaansleven). Umunna heeft goede contacten met de oude Tory ‘glorie’ Michael Tarzan Heseltine, de luis in de pels van Margaret Thatcher, en staat ook op goede voet met Tony Blair. Toch steunde Umunna in 2010 ‘rooie’ Ed en niet ‘Blairite’ David Milliband in de strijd om de voorzittershamer van Labour. Ed beloonde de talentvolle jurist met de functie van schaduwminister voor Handel. Indien Milliband de strijd om Downing Street 10 verliest in 2015, dan wordt de Umunna getipt als zijn opvolger.

Chuka is welbespraakt en maakt het de meerderheid regelmatig moeilijk met zijn vlijmscherpe opmerkingen. Binnenkort verschijnt er een boek waarin hij aan de hand van cijfers wil bewijzen dat globalisering en technologisering perfect kunnen samengaan met een solidaire samenleving. ‘Ik heb geen probleem met mensen die het grote geld verdienen wanneer die mensen zekere banen aanbieden en dat doet de overgrote meerderheid van de Britse zakenlui nu eenmaal’. The City knikt minzaam.

Strijd tegen vervreemding

UKIP-aanhangers toonden hun slechtste kant tegenover de zwarte politicus door hem koosnaampjes als ‘holbewoner’ of ‘speerwerper’ toe te dichten. Hij erkent evenwel dat de eurosceptici een snaar beroeren en vindt dat zijn partij het gevoel van vervreemding in de wereld door de toenemende globalisering dat vele Britten ervaren moet aanpakken. De Conservatieven stomen ondertussen Boris Johnson klaar, die genoemd wordt voor de post van minister van Handel in de volgende regering Cameron, als die het haalt in mei 2015. De kans dat Labour die verkiezing wint of verliest noemt Umunna very close. Sowieso ziet het er naar uit dat de jonge politicus nog een rol van belang zal spelen na 2015.

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.