JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Conner is groot, en zijn ego is zijn profeet

ColumnPol Sonneville12/1/2024Leestijd 3 minuten

foto © Vanmol

Niet één, niet twee maar liefst drie onbetwistbare Messiassen strijden deze week om uw aandacht. We leven in tijden van ongekende weelde.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het was het weekje van de Messiassen bij de heropening van het politieke jaar. En ze barsten van de bekeringsdrang. Het begon in De Zondag: een dubbelinterview met Freya Van den Bossche en arbeidseconoom Stijn Baert. Het interview kondigde zich aan als ‘een gesprek over Donald Trump en Bruce Springsteen, biefstuk-friet, vogelvrije 55-plussers, wijze lessen en donkere gedachten…’

Maar dat was maar opsmuk voor de Blijde Boodschap die Freya wou delen: ‘Conner komt’. Freya gedraagt zich al langer als de Johanna De Doper die de weg effent voor de ‘Messias met Gilles de la Tourette’.

Maar Conner schakelde voor de zekerheid een tweede wegbereider in. Nog voor de haan drie keer kon kraaien zat Melissa Depraetere devoot in de VTM-studio om het nog eens dunnetjes over te doen. ‘Wij hopen zo dat hij wil komen. Maar dat is zijn beslissing’, smeekte ze met sneaker-vragende oogjes.

Niet of Conner terug zou komen is dus de vraag. Maar wel of wij wel verdienen dat Hij terugkomt. Daar gaat het om. Op de achtergrond zat een koortje van Vooruit-kandidaten te prevelen van ‘Heer, ik ben niet waardig dat gij tot mij komt maar spreek en ik zal verkozen worden’.

Woestijn van zelfkritiek

Of Conner dat zelf allemaal gehoord heeft is alvast volgens de officiële lezing van Vooruit onzeker. Zoals we weten moet Conner nog door de woestijn van zelfkritiek en zielsbevraging. Die zou overigens wel eens in Marbella of Cannes kunnen liggen.

Mozes deed er veertig jaar over voor hij zijn volk uit de woestijn naar het Beloofde Land kon leiden. Conner speelt dat klaar in veertig dagen als u de kerstvakantie niet meetelt. Dat is ook de tijd die u kreeg om te vergeten dat hij één van zijn vrouwelijke discipelen aan de fallus der wet aanbood en in ruil de matrak eiste voor Roma en vette punkers.

Daarmee is het vraagstuk dat Liesbeth Homans in 2013 lanceerde opgelost: racisme – en nu ook seksisme – zijn zeer relatief. Conner is trouwens al naar de Dossinkazerne geweest en volgt – onder het waakzame oog van justitie – therapie om de zattemansklap binnen de wetgeving te houden. Dat moet ruim voldoende zijn.

Elke Messias die naam waardig, wordt vervolgd. Dat is hier niet anders. Conner vertrok naar eigen zeggen omdat het te veel over hem ging in de politiek. Hij keert weder… door het vooral over hem te laten hebben. Conner is groot en zijn ego is zijn profeet.

Nederigheid

Messias 2 laat zich vervangen als Europees president om zich opnieuw onder ons, gewone stervelingen, te begeven. Eerder liet hij zich ook al vervangen als Belgisch premier om Europees president te worden. Dé boodschap van Charles Michel is glashelder voor de kiezer: ‘Ik ben vooral heel erg vervangbaar’.

Dat is een les in nederigheid die uniek is in de politieke wereld. Alleen al daarom zal hij ten derde male een mandaat opnemen, deze keer als eenvoudig, simpel – zeer simpel – Europees parlementslid, om zich te laten vervangen zodra er een Europese toppositie ter beschikking is waar Frankrijk graag een onschadelijke snul wil neerzetten.

Kwatongen die beweren dat Charles een man is die enkel en alleen voor zichzelf rijdt, kunnen niet bevatten waar de man écht voor staat. Alleen de beste Messiassen word zo erg mis begrepen.

Ploegbaas

En nu we het hebben over onbegrijpbare Messiassen. Veel meer mis begrepen dan Messias De Croo kan je nauwelijks worden. Er is werkelijk geen levende ziel die nog weet waar die mens mee bezig is. Maar hij laat zich daardoor niet ontmoedigen. Als ploegbaas van de inmiddels kleinste partij des lands blijft hij overtuigd van de eigen onmisbaarheid.

Als zijn verhaal Chinees is voor de kiezer, trekt hij gewoon naar China. Hij heeft er trouwens een varkentje te wassen. De Chinese inlichtingendienst wordt er ernstig van verdacht om figuren als Rik Daems, de broertjes Creyelman en Yves Leterme te hebben omgekocht. En u mag er op vertrouwen: hij gaat daar iets van zeggen waar Xi Jinping niet goed van gaat zijn. Bijvoorbeeld dat hij nog veel ‘Made in Belgium’-varkentjes te koop heeft. Daarvoor heeft hij de Boerenbond meegebracht. Een scheld- en handelsmissie succesvol combineren. Alleen de allergrootsten krijgen dat voor mekaar.

Geef toe, als het op herders des volks aankomt, leven we in ongekende weelde.

Pol Sonneville is het alter ego van een prille vijftiger met een rebels kantje.

Meer van Pol Sonneville

Vlamingen worden liever verzwolgen in een nieuwe zondvloed dan dat we één rare groene een ark laten bouwen boven op de Kemmelberg.

Commentaren en reacties