JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Conservatieve christenen voor christenen

Verontwaardiging als kans?

Pieter Bauwens23/9/2014Leestijd 3 minuten

Zaterdag trekt er een betoging door de Mechelse straten die aandacht vraagt voor het lot van de vervolgde Christenen. Een lovenswaardig initiatief. Wie zijn de initiatiefnemers?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Zaterdag trekt er een betoging door de Mechelse straten die aandacht vraagt voor het lot van de vervolgde christenen. Een lovenswaardig initiatief. Wie zijn de initiatiefnemers?

De aanloop tot de manifestatie groeide op de sociale netwerken. De facebookpagina van de groep telt al snel meer dan duizend likes. De organisator is het ‘Eenheidsplatform tegen christenvervolging’. Nooit van gehoord? Wij ook niet.

Ultramontaans

Een beetje rondzoeken leert dat de organisatoren eerder ‘conservatief-katholiek’ te situeren zijn, een soort ultramontaans christendom zoals het voor en na de tweede wereldoorlog bestond. Met figuren die zich bewegen rond ‘Catholica’ (een conservatief katholiek blad en website) Pro-life, de conservatief-katholieke anti-abortusbeweging en het ‘Rooms-Katholiek Lekenforum’, een verzameling van ontevreden conservatieve katholieken. Waarschijnlijk vergeten we nog een aantal fora, maar die liggen in dezelfde lijn: tegen de vernieuwingen van Vaticanum II, de bisschoppen helpen de kerk om zeep (met uitzondering van aartsbisschop Leonard), priesters houden zich niet aan de liturgische teksten en doen ongeldige missen, het katholieke onderwijs promoot abortus, leken mogen niet preken, de leer van de kerk wordt niet meer uitgedragen… Catholica en Rooms-Katholiek Lekenforum zijn de laatste strohalm van het katholicisme in de lage landen die pleiten tegen de aanpassing van de kerk aan de hedendaagse cultuur. Op Katholiek Lekenforum vind je een antwoord aan Bisschop Bonny, na zijn brief aan de bisschoppensynode.

Opspraak

Het blad Catholica, dat zich richt op het hele Nederlandse taalgebied, kwam in 2011 in opspraak nadat bleek dat twee redacteurs op de mailinglijst stonden van Anders Breivik. De redacteurs betoogden ‘De eigen cultuur moet zich weerbaar opstellen tegen vreemde elementen van buitenaf. Een van die elementen is een overdadige concentratie vreemdelingen op bepaalde plekken, waardoor zeden en gebruiken in verval raken. Europa heeft altijd een eigen structuur gehad, als we die laten ondersneeuwen, gaat Europa ten onder.’ Op de site van Catholica werd gepleit voor herinvoering van de doodstraf en voor een ’terugkeer naar onze natuurlijke banden met volk, territorium en geloof’. Een vleugje anti-islam was ook nooit ver weg. Tegenover de verworvenheden van de katholieke westerse cultuur zet Catholica de islam die ‘enkel achterlijkheid en geweld voorstaat’. Catholica zou zo’n 2000 abonnees hebben in Nederland en Vlaanderen. Helaas lukt het niet om de teksten van Catholica op het net te lezen, er is enkel een exemplaar uit 2012 online te raadplegen. Waarschijnlijk kan u er wel een bemachtigen op de manifestatie zaterdag.

Na die hetze pleitte de nieuwe, Vlaamse hoofdredacteur van Catholica, Erik Goris, dat het blad zijn toon zou milderen, vooral de anti-islamretoriek. De toon tegen de ‘liberale’ christenen wordt niet gemilderd. Diezelfde Erik Goris is ook de voorzitter van Rooms-Katholiek Lekenforum en verzorgt de public relations van het Eenheidsplatform tegen christenvervolging. Dries Goethals en Kris Clauw zijn in dezelfde conservatief Katholieke hoek te situeren.

KULeuven

Een andere verantwoordelijke op de webstek Fernando Pauwels. Die kwam in 2012 in botsing met zijn werkgever, de KULeuven. ‘De uitgesproken en extreme religieuze opvattingen die hij verkondigt op zijn website brengen zijn wetenschappelijke credibiliteit in het gedrang’, zei toenmalig rector Mark Waer. Pauwels had zich tot het christendom bekeerd en droeg dat uit op zijn blog, onder andere door de geneeskunde in vraag te stellen. Dat was voor de KULeuven een brug te ver.

Vreemde eend in de bijt lijkt Yves Pernet, verantwoordelijk voor ordedienst en logistiek. Hij komt niet uit de conservatieve katholieke hoek, hij is oud-militant/medwerker van Vlaams Belang, Rechts Actueel en Voorpost, zelf noemt hij zich een ‘onafhankelijk politiek en economisch analist en overtuigd solidarist’ en je kan hem wel eens betrappen opeen pleidooi voor Katholiek onderwijs omwille de ethiek en omdat het christendom het fundament van onze beschaving is.

Opening

Het lijkt erop dat deze reactionaire verenigingen in het leed van de christenen in het Midden-Oosten een middel zien om hun boodschap naar een ruimer publiek te verspreiden. Waarmee we niet gezegd hebben dat hun verontwaardiging over wat er gebeurt niet oprecht is.

 

Foto © Eenheidsplatform tegen christenvervolging, een t-shirt die te koop wordt aangeboden als steun voor de Christenen in het Midden-Oosten (let op de kruisvaardersvlag in de hand van Jezus)

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties