JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

UPDATE: Alexander De Croo veroordeelt op X de pogingen om conservatieve conferentie Sint-Joost-Ten-Node te stoppen

NieuwsYaro Deli15/4/2024Leestijd 4 minuten

foto © X

Na intimidatie trokken locaties voor een conservatieve conferentie in Brussel zich op het nippertje terug. Een derde locatie zou dan toch gevonden zijn.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

UPDATE: 16/4/2024 om 19u13 

Premier Alexander De Croo plaatste volgend bericht op X: ‘What happened at the Claridge today is unacceptable. Municipal autonomy is a cornerstone of our democracy but can never overrule the Belgian constitution guaranteeing the freedom of speech and peaceful assembly since 1830. Banning political meetings is unconstitutional. Full stop.’

UPDATE 16/4/2024 om 20:00 u 

De soap rond de conservatieve NATCON conferentie van 16 en 17 april blijft duren. De organisatie had alsnog een alternatieve locatie bij Sofitel Etterbeek, maar ook die locatie trok zich maandag terug.  Naar verluidt zoekt de organisatie alsnog een derde locatie, en zou die nu gevonden hebben in Sint-Joost-Ten-Node. 

Tom Vandendriesssche, die zelf zou spreken op de conferentie, kreeg naar eigen zeggen enorm veel reacties uit het buitenland. ‘Dit gedoe is een ongelofelijke blamage voor België’, zegt Vandendriessche aan Doorbraak. ‘Wij zijn in België wel wat gewend, zeker bij Vlaams Belang, maar de mensen die ik hoor uit andere landen begrijpen hier niets van. Voor hen is dit ‘du jamais vu.’ 

Wat voorafging: 

Conservatieven en andere geïnteresseerden konden sinds februari dit jaar uitkijken naar ‘Natcon 2024’, een initiatief van verschillende Europese en niet-Europese conservatieve organisaties. Die organiseren elk jaar een ‘nationaal-conservatieve conferentie’. Dit jaar was het de Concert Noble zaal in Brussel waar het event zou doorgaan. Zou, want linkse activisten hebben er een stokje voor gestoken.

De Belgische Anti-Fascistische Coördinatie (CAB), de Liga van de Mensenrechten (LDH) en het links-ecologische collectief Le Résau ADES waren dan ook niet bepaald blij dat dergelijk evenement in onze hoofdstad zou doorgaan. Maar ook Brussels PS-burgemeester Philippe Close zag zo’n conservatieve conferentie in zijn stad niet zitten. CAB, LDH en ADES hadden Edificio, de uitbater van de zaal, onder druk gezet om de stekker eruit te trekken. En dat is ook gebeurd.

Als drukkingsmiddel om het evenement te cancelen wilden de antifa’s hun eerdere protesten nog verder opdrijven. Ze riepen vorige week ook mensen op om Edificio op sociale media te taggen en ze massaal e-mails te sturen. Volgens een bericht van The Brussels Times van 12 april kreeg Edificio er al 100 binnen. In datzelfde artikel dreigde een woordvoerder van de CAB om de identiteit van bestuursleden van Edificio te onthullen om hun persoonlijke verantwoordelijkheid te onderlijnen.

Als laatste redmiddel zag de woordvoerder heil in protest voor het gebouw op de dag van de conferentie. Edificio, dat samen met de organisatoren in 2022 al een dergelijke conferentie organiseerde, leek te bezwijken onder de druk. In een persmededeling van vorige week vrijdag verklaarde Edificio angst te hebben voor de veiligheid. Nochtans zou de Brusselse politie aangegeven hebben de demonstraties de baas te kunnen. Volgens een reactie van één van de organisatoren van het evenement drong Close desondanks aan op het annuleren van het evenement.

Ongure gasten?

Waarom de LDH, het CAB en ADES zo allergisch reageren heeft te maken met de sprekerslijst. Van Viktor Orbán tot Nigel Farage en Éric Zemmour… de sprekers die voor de conferentie gepland waren zijn niet bepaald onomstreden. Ook Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) is van de partij. De media noemen zulke politici steevast rechtsextremisten. In de berichtgeving over deze heisa was dat niet anders.

Daarmee is de framing door de media niet anders dan die door antifa. Zij zien in de bijeenkomst niets anders dan een benefiet voor rechtsextremisme en een forum voor het verspreiden van ‘haatspraak’. De LDH verklaarde op haar Instagrampagina: ‘Binnen de grenzen van de wet geldt de vrijheid van meningsuiting voor iedereen, maar dit principe verplicht niemand om extreemrechts te verwelkomen. A fortiori als ze aan de macht komt in verschillende Europese staten.’

Zowel de Liga als de antifa’s zeggen een cordon sanitaire te willen tegen een forum voor ‘foute’ politieke figuren.

Nu is Orban wellicht geen heilige. Maar hij blijft wel de democratisch verkozen eerste minister van een E.U.-lidstaat. Ook is het belangrijk om mee te geven dat niet elke spreker in het rijtje Orban-Zemmour-Farage past. Zo was ook Uzay Bulut gepland als spreker. Deze journaliste focust zich op de mensenrechtensituatie in Turkije, met speciale aandacht voor anti-semitisme onder het Erdoğan -regime en de situatie voor minderheden in het algemeen.

Alternatieve locatie

Ondanks de druk en intimidatie haddeen de organisatoren al laten weten dat de conferentie hoe dan ook zal doorgaan. Maar dan op een locatie die pas kort ervoor bekend zal worden gemaakt. Dat laatste zou dus niet gelukt zijn. Yoram Hazony, voorzitter van de Edmund Burke Foundation en conferentievoorzitter vertelde aan de Britse krant The Telegraph dat het ‘spectaculair’ zou worden. Toch uitte hij ook zijn bezorgdheden. Zo kan volgens hem na de commotie de reputatie van Brussel als thuisbasis voor de Europese democratie op het spel komen te staan.

Verder uitte Hazony ook scherpe kritiek op Brussel. ‘Ik vind het ongelooflijk dat Brussel ernaar streeft de hoofdstad te zijn van een enorme alliantie van democratieën, en dat ze in hun eigen stad geen evenement kunnen tolereren met mensen die in wezen conservatieven zijn en kritisch staan tegenover hun linkse regime. Het is verbazingwekkend. Als Brussel niet beide kanten van de discussie kan herbergen, dan kan Brussel misschien niet de hoofdstad van Europa zijn’, aldus Hazony.

Al even kritisch was Frank Furedi, uitvoerend directeur van de conservatieve denktank MCC Brussels waarvan de hoofdtak in Hongarije gevestigd is. ‘De stad Brussel wordt bezet door krachten die vijandig staan tegenover de vrijheid van meningsuiting en de democratie. Het is tragisch en schandelijk duidelijk geworden dat het politieke establishment in Brussel actief samenwerkt met linkse extremisten om de vrije uiting van politieke ideeën en meningen in de stad te voorkomen.’

Burgemeester Close reageerde niet op ons herhaaldelijk verzoek tot commentaar.

Yaro Deli is masterstudent geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel.

Commentaren en reacties