JavaScript is required for this website to work.
Communautair

Daniël Cohn-Bendit: ‘België is niets in deze wereld’

Even snel

Doorbraak redactie2/1/2014Leestijd 2 minuten

Een uitspraak van Cohn-Bendit over Europa versus de natiestaten wordt in de Vlaamse pers gerecycleerd voor binnenlands ge/misbruik. 

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Daniel Cohn-Bendit, fractieleider van de Groenen in het Europees Parlement, stelt zich in 2014 geen kandidaat meer. Knack nam een interview af van de radicale Eurocentralist, die samen met Guy Verhofstadt een pleidooi voor een Europese staat schreef. Knack noemt hem ‘een van de kleurrijkste figuren uit het Europees Parlement’ en daarmee is niets teveel gezegd. Zijn vroegere revolutionaire mei ’68 opvattingen zegde hij inmiddels grotendeels vaarwel om de globalisering en – volgens zijn linkse critici – het neoliberalisme te omarmen; zijn opvattingen over pedofilie moeten gezien worden in de context van het anarchisme van de jaren ’70, verdedigt hij zich nu. Enfin, Cohn-Bendit wil wel eens een politieke bocht maken, net zoals zijn goede vriend Verhofstadt.

Knack zette als titel boven het ruime vraaggesprek: ‘Een onafhankelijke Vlaamse staat is niets in deze wereld. Niets.’ Dat was blijkbaar de hoofdboodschap. De Standaard neemt die woorden vandaag over, want ook die krant vindt die idee belangwekkend genoeg om ze ruim te verspreiden.

In Knack trakteert Cohn-Bendit de lezers op enkele scherpe sneren naar N-VA, nota bene een fractiegenoot in het Europees Parlement. Hij ziet N-VA trouwens liefst vertrekken uit die fractie want hij is tegen het nationalisme dat hij als volgt definieert: ‘Nationalisme gaat uit van “wij tegen de anderen”. Nationalisme staat gelijk aan egoïsme. Je verdedigt iets van jezelf tegen de anderen. Ik vind dat een gevaarlijk idee.’ In zijn morele hoogdravendheid lijkt Cohn-Bendit niet eens door te hebben dat zijn eigen verhaal bol staat van het denken in termen van ‘wij tegen de anderen’. Maar goed, een zekere drammerigheid zal wel nodig zijn om samen met Verhofstadt een boek te kunnen schrijven.

De passage waar de titel naar verwijst, luidt als volgt: ‘Een onafhankelijke Vlaamse staat is niets in deze wereld. Niets! Een natiestaat alleen kan de klimaatopwarming niet aanpakken. Een natiestaat alleen kan de problemen van de banken niet oplossen. Een natiestaat alleen kan geen gelijke kansen garanderen. Europa moet juist verder gaan in de integratie. Een echte Europese federatie, dat moet het einddoel zijn.’ Die woorden passen volkomen in het Eurocentralisme dat Cohn-Bendit en Verhofstadt prediken en verdienen een diepgaand debat.

Maar Cohn-Bendit heeft het over de natiestaat versus zijn Europese staat en kiest duidelijk partij. De titel in Knack en het citaat in De Standaard wekken echter de indruk dat hij een standpunt inneemt in de discussie tussen België en Vlaanderen. In de logica van Cohn-Bendit zou het dus evenzeer klinken: ‘Een onafhankelijke Belgische staat is niets in deze wereld. Niets! Een natiestaat alleen kan de klimaatopwarming niet aanpakken. Een natiestaat alleen kan de problemen van de banken niet oplossen. Een natiestaat alleen kan geen gelijke kansen garanderen. Europa moet juist verder gaan in de integratie. Een echte Europese federatie, dat moet het einddoel zijn.’ De titel boven dit stuk is dan evengoed helemaal correct.

De kop boven het interview in Knack en het overgenomen citaat in De Standaard vatten dus absoluut niet de boodschap van Cohn-Bendit samen. Misbruikte de redacties hem om hun eigen boodschap op een intellectueel oneerlijke manier te solferen? Wij zouden het zelfs niet durven suggereren. Maar dan gaat het natuurlijk wel over een ernstige vorm van journalistieke incompetentie.

Foto: © Reporters

 

 

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties