JavaScript is required for this website to work.
Europa

De Europese nachtmerrie

Even Snel

Doorbraak redactie2/12/2013Leestijd 2 minuten

Oud ‘68’er Paul Goossens blij dat de democratie wordt uitgehold. Het blijft toch wat wringen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Paul Goossens, ooit nog Leuven-Vlaamse… – pardon, lokale mei ’68 coryfee – kwam in de journalistiek terecht en koppelde zijn naam aan het falen – pardon, redden – van De Morgen. Sedert enige tijd zit hij rustig over Europa te schrijven en vult daarmee een tweewekelijkse kolom in De Standaard.

‘Europa’ is overigens maar de dekmantel waaronder hij het kwaad bestrijdt, te weten het ‘nationalisme’ in al ‘zijn’ vormen. In al ‘zijn’ vormen, ook in de vormen die u en ik niet eens bevroeden dat ze bestaan maar die hij wel heeft ontdekt.

Ook voorbije weekeinde bereed hij weer zijn stokpaardje. Nationalistisch uiterst-rechts staat klaar om de heilige maagd Europa te slopen, zo verneemt de aandachtige lezer. Lees mee waarom: ‘De Europese Unie was een te goed antwoord op de nationalistische broederoorlogen van de 20ste eeuw. Ze werd een breekijzer dat de nationale staten disciplineerde, hun macht uitholde en beperkte. Daarom was en is de Unie een nachtmerrie voor de extremistische rechterzijde.’

Dat de ‘extremistische linkerzijde’ doorgaans ook behoorlijk Eurokritisch is, verzwijgt good old Pol, want dan gaat zijn stelling niet meer op. Dat de Europese Gemeenschap zoals die een decennium na de tweede wereldoorlog werd opgericht juist het model is waar die ‘extremistische rechterzijde’ weer naar toe wil, laat Goossens ook even buiten beschouwing wegens niet passend in zijn verhaal.

De mythe dat de tweede wereldoorlog een nationalistische oorlog was, wordt dan weer wel in de redenering gepropt ook al was Adolf Hitler juist iemand die alle nationalismen rondom hem zonder gêne aan zijn Stiefel lapte. Dat de Europese Unie een breekijzer werd dat de macht van de nationale staten uitholde, klopt. Maar daarmee werd ook meteen de democratie uitgehold en dat een oud-strijder van ’68 dat een goede zaak vindt, vinden wij dan weer een bedenkelijke zaak. Dat Goossens uiterst rechts voorstelt als dé verdediger van die democratie is dan weer opmerkelijk en zelfs ironisch.

Hoeveel betwistbaars kan een setje van drie zinnen bevatten?

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

Categorieën

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties