fbpx


Binnenland
vaccinatieplicht

De gevaccineerde ziel van het kind

Kinderen vaccineren heeft geen zinTerwijl de politieke druk stijgt om ook jonge kinderen te gaan vaccineren, duiken uit wetenschappelijke hoek steeds meer onderzoeken op die erop wijzen dat het vaccineren van kinderen totaal overbodig is. Uit onderzoek van het UMC Utrecht, dat de Nederlandse Omroep Stichting gisteren bekend maakte blijkt nogmaals overvloedig dat kinderen bij een corona-infectie doorgaans geen ernstigere klachten hebben dan bij een normale verkoudheid. Meer kinderen besmet 'Dat kinderen minder vaak ziek worden van corona dan volwassenen weten we natuurlijk al…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Terwijl de politieke druk stijgt om ook jonge kinderen te gaan vaccineren, duiken uit wetenschappelijke hoek steeds meer onderzoeken op die erop wijzen dat het vaccineren van kinderen totaal overbodig is. Uit onderzoek van het UMC Utrecht, dat de Nederlandse Omroep Stichting gisteren bekend maakte blijkt nogmaals overvloedig dat kinderen bij een corona-infectie doorgaans geen ernstigere klachten hebben dan bij een normale verkoudheid.

Meer kinderen besmet

‘Dat kinderen minder vaak ziek worden van corona dan volwassenen weten we natuurlijk al langer’, vertelt kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning als hoofdonderzoeker. ‘Maar het mooie van deze studie is, is dat we nu echt op basis van heel gedetailleerde gegevens over ziekteverschijnselen kunnen laten zien wat het verloop van de virusinfectie is.’

Wat daarbij opvalt is dat al tijdens de eerdere coronagolven het virus wijdverbreid rondging onder jonge kinderen (tot en met 12 jaar oud). Op jaarbasis had 20 tot 40 procent van de kinderen binnen het onderzoek het coronavirus opgelopen. Via een extrapolatie schatten de onderzoekers in dat na twintig maanden met deze coronapandemie tot wel twee derde van de kinderen onder de 12 jaar in Nederland het virus mogelijk al heeft gehad. Dat is beduidend hoger dan eerder werd aangenomen.

Minder getest

De reden dat het hogere aantal infecties onder kinderen werd gemist, is dat er destijds minder werd getest. Kinderen hoefden zich alleen bij ernstigere symptomen als koorts te testen.

Wat ook speelt is dat bij kinderen de symptomen van een coronabesmetting niet of nauwelijks verschillen van een doorsnee verkoudheid. Bruijning: ‘Dankzij de dagboeken die ze allemaal bij hebben gehouden, konden we de symptomen van corona en andere luchtwegeninfecties goed met elkaar vergelijken. Bij kinderen zie je dan dat er qua ernst en soort klachten helemaal geen verschillen zitten tussen corona of een verkoudheid.’

Kinderen vaccineren?

De resultaten van het onderzoek werpen meteen de vraag op of kinderen onder de 12 jaar nog gevaccineerd moeten worden, wetende dat ook wie gevaccineerd is — kind of volwassene — het virus nog kan overdragen.

Kinderen blijken ook niet de aanjagers van de pandemie blijkt alweer uit onderzoek; ze geven de besmetting nauwelijks door aan volwassenen, maar wel onder elkaar, wat voor hen dus — nogmaals — niet meer dan wat verkoudheidsverschijnselen oplevert. Overigens en nogmaals voor alle duidelijkheid is de kans op overlijden aan Covid19 bij kinderen onder 11 jaar 0,0009% bij comorbiditeit (lijdend aan een combinatie van ziektes) en 0,0% zonder comorbiditeit.

Bijwerkingen

Intussen weten we dat bij sommige jongeren risico’s ontstaan tot het ontwikkelen van myocarditis en pericarditis na vaccinatie met het mRNA vaccin. Dat zijn kortetermijneffecten, die weken na het toedienen van de vaccins kunnen optreden. De langetermijneffecten kennen we niet eens en kunnen we nu ook nog niet kennen. Dat is nauwelijks een probleem voor bejaarden die toch al niet meer op lange termijn denken, maar een groot probleem voor kinderen die nog een heel leven voor zich hebben.

Dat is ook de reden waarvoor in pre-covidtijden het ontwikkelen van een vaccin zo lang duurde; er diende eerst uitvoerig en gedurende lange periodes getest. Voor kinderen onder de 11 jaar (kans op overlijden aan Covid19 is daar 0,0%) is dan al snel uitgerekend naar welke kant de balans tussen risico en voordeel van een Covid19 vaccinatie uitslaat.

Wetenschappelijk bewijs?

Professor Jeroen Van der Hilst, de Infectioloog van het Jessa ziekenhuis in Hasselt, vroeg het zich ook al af op LinkedIn: ‘Waar is het wetenschappelijk bewijs van het nut van het vaccineren van kinderen?’ Wel, dat is er totaal niet. Het is dus gissen naar de politieke drijfveren voor het vaccineren van kinderen onder de 11 jaar. Tenzij ze ook daar tot doel hebben om groepen van kinderen die gevaccineerd/niet-gevaccineerd zijn tegen elkaar op te zetten, maar ik veronderstel dat zelfs Meester Frank niet zo cynisch is.

Als het onwetendheid is bij de politici, dan is die bij deze uit de wereld geholpen. Maar zij die aan het roer staan en de beslissing tot vaccinatie bij jonge kinderen willens nillens willen doordrukken moeten weten dat elke bijwerking van het vaccin bij kinderen er één te veel is wegens totaal onnodig. Ging de schoolstrijd in de jaren vijftig nog om de figuurlijke ziel van het kind, dan gaat het hier vandaag letterlijk om kinderlevens. Benieuwd welke politicus daarmee wil spelen.

Bronnen

Van der Hoek et al., (2020), De rol van kinderen in de transmissie van SARS-CoV-2. Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D5140

Sorg, A., Hufnagel, M., Doenhardt, M., Diffloth, N., Schroten, H., v. Kries, R., . . . Armann, J. (2021). Risk of Hospitalization, severe disease, and mortality due to COVID-19 and PIMS-TS in children with SARS-CoV-2 infection in Germany. medRxiv, 2021.2011.2030.21267048.

Ludvigsson, J. F. (2020). Children are unlikely to be the main drivers of the COVID-19 pandemic – A systematic review. Acta paediatrica (Oslo, Norway : 1992), 109(8), 1525-1530.

Alain Grootaers