fbpx


Buitenland

De goddelijke prins gaat met pensioen
Philip Mountbatten, de prins-gemaal van Queen Elizabeth II, gaat dus vanaf zijn 96ste met pensioen. Het is een opmerkelijk en leuk nieuwtje. Wij, de gewone stervelingen, worden eraan herinnerd dat niets eeuwig duurt. Voor de Yaohnanan stam betekent het echter zo veel meer.

De stam woont op het eiland Tanna, dat tussen Australië en de Fiji-eilanden ligt. De godsdienst van het volk staat in het teken van prins Philip. Ze geloven dat hij een god van hun eiland is die de gedaante heeft aangenomen van Philip. In hem geloven, schenkt hen het leven. Zodra hij sterft, dan keert zijn geest terug naar het eiland. De hoogbejaarde prins is zich bewust van de vreemde adoratie voor zijn persoon. Hij stuurde al enkele gesigneerde foto’s naar de eilandbewoners. Die foto’s worden er als relieken vereerd.

Waarom Philip? De cultus begon nog voor hij een voet op het eiland zette. Al jaren gelooft men er in de mythe van een blanke man die voortkomt uit de vulkaangeest. Hij zou op de aarde zijn teruggekeerd in een menselijke gedaante en trouwen met – jawel – een koningin. Wellicht moet een van de stamleden in de jaren ’50 of ’60 een foto hebben gezien van de prins. Op die manier werd de mythe werkelijkheid. In 1974 bezochten Elizabeth II en Philip het eiland. De Yaohnanan waren in de wolken.

Sindsdien wachten ze op zijn terugkeer. Elk jaar wordt de verjaardag van de prins gevierd als een belangrijke religieuze feestdag. Het is de dag waarop hun messias zal wederkeren naar Tanna.  Naast rituele dansen worden verhalen over Philip en zijn magische krachten verteld. Zijn biografie wordt behandeld als een heilig boek.

En ziet. De prins trekt zich binnenkort terug uit het publieke leven en op dit moment trekt er een tropische storm richting het eiland. Het is voor de stam geen toeval. De geest van de vulkaan bereidt zijn terugkeer voor.

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.