De linkse ‘party crasher’
Labourtop in volle paniek
Niemand had gerekend op het succes van leftie Jeremy Corbyn.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementSinds vorig jaar kent de Britse sociaaldemocratische partij een nieuw systeem van voorzittersverkiezingen. Naar het voorbeeld van de Conservatives kiezen de Labourleden rechtstreeks voor hun kandidaat die voorgedragen wordt door een minimum aantal parlementairen. Het zou een feest voor de democratie moeten zijn, maar de Labourleiding rekende niet op komst van ‘party crasher’ en uiterst linkse kandidaat Jeremy Corbyn.
Eén tegen allen
Niet alleen de rechterzijde op het eiland doet volop aan het besmeuren van het imago van Corbyn, de tegenstanders van de man vallen hem zelf met de voeten vooruit aan. Ook de oude krokodillen zoals Tony Blair doen Corbyn af als een gevaarlijke keuze en zien in hem het begin van het einde van de partij. De laatste Labourpremier, Gordon Brown, maakte onlangs een opsomming van zijn favoriete kandidaten bekend en Corbyn werd gewoon genegeerd.
Waarom al die retoriek en tegenstand ? Omdat alles erop wijst dat de Labourleden de onconventionele Corbyn als hun man verkiezen. Hij is immers anders. De man ziet er anders uit met zijn baardje en zijn nogal nonchalante kledij, waardoor hij contrasteert met de gladde jongens à la David Cameron of de vorige Labourleider Ed Miliband. Hij is een uitgesproken republikein – hoewel hij dat nu zelf minimaliseert -, is bevriend met Sinn Fein, pleit voor hogere belastingen om een uitgebreide verzorgingsstaat uit te bouwen, wil een hernationalisering van de energiemaatschappijen, de post en de spoorwegen, én hij wil weg uit de NAVO en is voor de EU. Standpunten waarmee je in het traditionele politieke milieu in het Verenigd Koninkrijk op zijn minst opvalt. A loony, zo klinkt het in de media.
Infiltranten van links en rechts
De partijtop doet er nu alles aan om te verhinderen dat de Labourleden Corbyn de voorzittershamer in de handen stoppen. Een speciaal comité houdt zich nu bezig met het doornemen van de ledenlijst om na te gaan hoe lang ze lid zijn van de partij en of ze geen ‘infiltranten’ zijn. Dit gebeurt overigens op vraag van de overige voorzitterskandidaten die zich zorgen maken over de populariteit van die vreemde eend in de bijt. Blijkbaar vinden groene en conservatieve kiezers het een leuk idee om voor drie pond lid te worden van Labour en te stemmen voor Corbyn. Harriet Harman, de waarnemende voorzitter van de partij, liet al verstaan dat er zo’n 3 000 mensen werden geschrapt van de ledenlijst en dat er wellicht – houd u vast – nog zo’n 60 000 schrappingen zouden volgen.
Wachten tot 12 september
Corbyn begrijpt de acties van de leiding niet. In een radiodebat op BBC Radio 5 vroeg hij aan zijn tegenstanders waarom ze zich zorgen maakten over de groei van de partij. ‘We zouden net blij moeten zijn’. Het bleef stil aan de andere kant van de debattafel.
Tot 10 september 2015 kunnen de Labourleden hun stem opsturen. Twee dagen later wordt het resultaat bekend gemaakt op het partijcongres.
Foto: (c) Reporters
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
In Engeland en Wales wordt er een recordaantal ‘niet misdadige incidenten’ gemeld. De politie verschijnt nu aan de deur voor de meest onnozele zaken.
In de nieuwe versie van Emmanuelle gaat een vrouw op zoek naar ultieme seksuele voldoening.