JavaScript is required for this website to work.
Amerika in alle staten

Oké, dus Trump tegen Biden. En nu?

Trump en Biden, elk bij een ‘verkiezingsrally’ op 6 maart ’24, de dag na ‘Super
Tuesday’.

Trump en Biden, elk bij een ‘verkiezingsrally’ op 6 maart ’24, de dag na ‘Super Tuesday’.

foto © Belga

Na Super Tuesday maken Roan Asselman en David Neyskens de balans op. Trump of Biden, wie staat er het best voor?

Super Tuesday bracht weinig verrassingen. Zowel voormalig president Donald Trump als huidig president Joe Biden wonnen vlot. Het lijkt erop dat ze elkaar opnieuw zullen tegenkomen in de strijd om het presidentschap op 5 november. Als ze beiden gezond blijven. Roan Asselman en David Neyskens leiden ons in de podcast Amerika in alle Staten rond tussen Super Tuesday, het Supreme Court, rechtszaken, peilingen en populariteit.

Het is opvallend dat voor Joe Biden, hoewel hij weinig weerstand ondervond van andere kandidaten,  toch een aanzienlijk aantal ‘non-committed’ stemmers waren, met name in staten als Michigan en Minnesota, merkt Roan Asselman op. Deze kiezers, voornamelijk aan de extreem linkse kant van de Democraten, zijn ontevreden over Biden’s steun voor Israël. Sommigen hebben ervoor gekozen blanco te stemmen als signaal van hun ontevredenheid, hoewel de effectiviteit hiervan in twijfel kan worden getrokken gezien Trump het alternatief is, en die is nog sterker pro-Israël.

Verder is er de overwinning van Nikki Haley in Vermont, de staat van Bernie Sanders. Die achten Asselman en Neysekens van weinig betekenis. Wel belangrijk zijn Trump’s overwinningen in het Supreme Court, die de staten verplicht Trump op het stembiljet te zetten.

Naast de politieke ontwikkelingen is er ook aandacht voor de rechtszaken die Trump boven het hoofd hangen. Dé vraag is of en zo ja welke invloed die zaken hebben op de kiesintenties…

En dan zijn er peilingen. De perceptie van het publiek over het beleid van zowel Trump als Biden speelt een cruciale rol, vooral over economische kwesties zoals inflatie. Ook daar wint Trump van Biden. Uit recente peilingen blijkt dat de perceptie van het economisch beleid van Biden negatief is verschoven, met een groeiende overtuiging dat zijn beleid de prijzen heeft verhoogd. Dat staat in schril contrast met de periode onder Trump, waarin een meerderheid van de respondenten zijn economisch beleid als positief beoordeelde. Die opinies zouden wel eens heel bepalend kunnen zijn voor de komende presidentsverkiezingen. .

Kortom, Super Tuesday heeft weinig verrassingen opgeleverd, maar heeft wel enkele belangrijke inzichten opgeleverd. Met de voortdurende juridische strijd en veranderende publieke percepties, blijft de weg naar de verkiezingen van november onzeker en vol uitdagingen.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.