De Republikeinse koppigaards van Ohio
Een week terug bracht de populaire Republikeinse gouverneur van Ohio zijn stem uit voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOhio is dan wel een zogenaamde swingstate met achttien kiesmannen, de Republikeinen staan er vrij sterk. Het bestuur van de staat is overtuigend in de handen van de Grand Old Party. Niet alleen gouverneur John Kasich is graag gezien – John Kasich won in 2014 met 30% voorsprong op zijn Democratische uitdager in de race naar het gouverneurschap -, maar ook bijvoorbeeld senator Rob Portman. Die vecht voor zijn herverkiezing in de Senaat, nou ja vechten, hij ligt 20% voor in de peilingen en mag rekenen op meer dan de helft van alle kiezers.
Nipte voorsprong voor ’the Donald’
Ondanks de sterkte van de Republikeinen geniet Donald Trump niet van een verpletterende voorsprong op Hillary Clinton. De peilingen beloven immers dat het spannend wordt in Ohio. Nochtans is de staat bevolkt door de blanke arbeiders waar Trump naar hengelt. Tijdens de vorige verkiezingen won Barack Obama nipt in Ohio. Nu kan Trump nipt winnen. Maar Clinton kan het ook. Waarom twijfelen de Buckeyes, zoals de inwoners worden genoemd?
Misschien ligt het aan de weerzin van hun voormannen. John Kasich, een vertrouwd gezicht binnen het conservatieve kamp, noteerde op zijn stembiljet dat ‘John McCain’ zijn voorkeur geniet voor het presidentschap. Alleen was McCain de kandidaat-president in 2008. Het is een symbolische middelvinger van Trump, die zich intussen al laatdunkend uitliet over de gouverneur. Kasich’s team zet zich niet in om de Republikeinse presidentskandidaat te steunen, maar gaat voor de Republikeinse kandidaten die hopen op een zitje in het Capitool. Zoals de genoemde Senator Rob Portman. Die is naar eigen zeggen gedegouteerd door Trumps uitspraken over vrouwen en steunt hem niet langer. Tot voor dat schandaal stond hij nog achter Trumps kandidatuur, maar ‘pussygate’ was de laatste druppel. Volgens verschillende commentatoren is de populariteit van Portman belangrijk voor Trumps campagne. De Republikeinse kiezer daagt vooral op om Portman te steunen en kan ondertussen Trump een duwtje in de rug geven. Portmans afkeuring van de man is dan ook een tegenslag voor Trumps campagne in Ohio.
Oude conservatieven tegen nieuwe conservatieven
John Kasich was de laatste tegenstander van Donald Trump in de voorverkiezingen in de schoot van de Republikeinse partij. De gouverneur behaalde alleen een grote overwinning in zijn thuisstaat Ohio, maar hij bleef Trump tot op het einde bekampen. Hij had nog een waterkansje om kandidaat-president te worden en ook omdat hij een diepe afkeer heeft van Trumps stijl en retoriek. Kasich is een old-school Republikein, hij is sociaal-conservatief en voor de vrije markt. Maar hij is ook iemand die de Amerikanen een Burkean noemen. Als de omstandigheden daartoe nopen is hij rekbaar in zijn principes en bereid tot compromissen. Michael Reagan, de zoon van, schaarde zich achter Kasich en noemde hem de enige die in diens vaders voetsporen treedt.
Donald Trump of Ted Cruz zijn zowat de tegenpolen van John Kasich. Trump belichaamt een nieuw soort rechts, the alternative right. Geheel ontdaan van elke vormelijkheid trekt het verschillende soorten mensen van rechts aan. The Alt-Right jaagt klassieke conservatieven de gordijnen in. Ted Cruz komt dan weer voort uit de Tea Party Movement en staat op zich op de lijn van de klassieke Republikeinen met het grote verschil dat hij geen compromissen sluit. Zoals het een man van de Tea Party betaamt.
De Nieuwe of de Oude Republikeinen?
In contrast werkte gouverneur John Kasich samen met de Democratische president aan een handelsakkoord met China. Een politiek statement. Met ‘Ik plaats de belangen van mijn land boven de belangen van mijn partij’, wuifde hij de kritiek die hij hiervoor kreeg weg. Kasich heeft intussen aangekondigd dat hij opnieuw kandidaat is voor de presidentsrace van 2020.
Het wordt dus afwachten wat het wordt in Ohio. De vraag is niet alleen of Clinton – die alles op alles zet om te winnen in die staat – verliest van Trump, maar evenzeer of het gematigde Republikeinse kamp sterk genoeg is om Donald Trump een hak te zetten.
Foto: (c) Reporters
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
In Engeland en Wales wordt er een recordaantal ‘niet misdadige incidenten’ gemeld. De politie verschijnt nu aan de deur voor de meest onnozele zaken.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.