De rijkste partijen na 9 juni
Overheidssubsidies per politieke partij
Na de verkiezingen: bijna 8,3 miljoen jaarlijks voor Raoul Hedebouw en zijn kameraden.
foto © Belga
N-VA en VB verzilveren hun kiezerscheque, de communisten hebben nu jaarlijks meer geld in the pocket dan de PS.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe Vlaams-nationalisten worden qua overheidsinkomsten de rijkste politieke partijen van België. Ecolo, Groen en Open VLD verliezen samen dan weer meer dan 6 miljoen euro na de verkiezingen van 9 juni.
Open VLD verliest jaarlijks 2 miljoen euro na zijn verkiezingsnederlaag. De Franstalige groenen van Ecolo doen nog slechter: zij zien maar liefst 3,2 miljoen euro aan jaarlijkse overheidsinkomsten wegvallen. Ook Groen verliest 1,1 miljoen euro. Dat blijkt uit een berekening van de Leuvense politoloog Bart Maddens.
Les Engagés en MR doen het dan weer erg goed na de verkiezingen: zij krijgen er jaarlijks respectievelijk 3,1 en 1,6 miljoen euro bij. Het gaat hier niet alleen om klassieke dotaties van de overheid, maar ook om fractietoelagen in de verschillende parlementen.
Ook financieel de winnaar
In absolute cijfers is de N-VA de Belgische partij die het meest geld toegeschoven krijgt van de overheid: bijna 12 miljoen euro na 9 juni. Wel gaat de partij van Bart De Wever er niet zo sterk financieel op vooruit, met ‘maar’ 247.000 euro.
Na N-VA mag ook Vlaams Belang zich rijk rekenen: zij gaan van 8,7 miljoen euro overheidsinkomsten in 2019 naar 10,4 miljoen euro in 2024. Het maakt het Vlaams Belang de tweede rijkste partij qua overheidsinkomsten.
Ook PVDA-PTB krijgt flink wat extra geld van de belastingbetaler: 8,3 miljoen euro jaarlijks, 1,8 miljoen euro meer dan in 2019. De communisten krijgen nu meer jaarlijkse overheidsinkomsten dan de PS.
Categorieën |
---|
Christophe Degreef is journalist voor Doorbraak. Niet oud, maar wel een tikje old skool.
Na 25 jaar wil Luiks burgemeester Willy Demeyer (PS) zijn mandaat overdragen aan Christie Morreale. Maar die wil eerst nog in haar rol groeien.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.