fbpx


Actualiteit, Politiek

De schokkende selfieselfie

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat moeten vele mensen gedacht hebben toen ze de selfie zagen die de voorzitter van de MR Georges-Louis Bouchez gemaakt had met Gwendolyn Rutten (Open Vld) aan zijn zijde gedrukt. In de achtergrond doet Meyrem Almaci (Groen) als een juichende derde er met een clowneske vreugdedans alles aan om op te vallen. Mensen worden besmet en gaan dood, maar politici maken vrolijke selfies. Almaci Waarom is Meyrem Almaci zo uitgelaten, mag men zich…

Plus artikel - gratis maandabonnement

U heeft een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U heeft reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnementWas u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder je email adres en je naam en we maken een nieuw wachtwoord (als je een account hebt) of we maken automatisch een account aan.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat moeten vele mensen gedacht hebben toen ze de selfie zagen die de voorzitter van de MR Georges-Louis Bouchez gemaakt had met Gwendolyn Rutten (Open Vld) aan zijn zijde gedrukt. In de achtergrond doet Meyrem Almaci (Groen) als een juichende derde er met een clowneske vreugdedans alles aan om op te vallen. Mensen worden besmet en gaan dood, maar politici maken vrolijke selfies.

Almaci

Waarom is Meyrem Almaci zo uitgelaten, mag men zich toch wel afvragen. In de context van de grootste gezondheidscrisis sinds een eeuw is haar gedrag toch enigszins verwonderlijk. Het kan toch ook niet zijn dat haar uiting van goed humeur een gevolg is van de opiniepeiling van zaterdag waarin haar partij verder wegzakt. Die lage cijfers zijn een onvermijdelijk gevolg van de catastrofale beslissing van Groen om na het totaal onverwachte tegenvallende verkiezingsresultaat gewoon verder te doen, alsof er niets gebeurd was. De euforie op het gezicht van Almaci kan enkel ingegeven zijn door het vooruitzicht op groene ministerposten in een toekomstige Vivaldi-regering, in de hoop dat die alle kritiek op haar beleid en de crisis in haar partij zou doen verstommen…

Rutten

Maar wat dan gezegd van Gwendolyn Rutten, de voormalige mirakelvoorzitter van de Vlaamse liberalen? Kan haar brede glimlach anders verklaard worden dan door het gevoel dat ze haar eigen partijbelangen gered heeft? Door zich in de armen van George-Louis Bouchez te sluiten is zij volop medeplichtig aan het politiek spel dat die gespeeld heeft. Voor haar Franstalige ambtsgenoot was ’s lands belang helemaal ondergeschikt aan zijn gepoker om de MR verder boven haar gewicht te laten boksen: met 7.6% van de stemmen de premier en vier ministers te leveren, is niet slecht voor een partij met ook nog een Europese president en commissaris. Zonder enige twijfel een unieke prestatie in de Belgische politieke geschiedenis.

Bouchez

Maar Rutten vergist zich als zij denkt dat Bouchez haar vriendelijk tegen zich aandrukt. Zij verwart een omhelzing met wat die in werkelijkheid is: een wurggreep. Bij Bouchez is alles anders dan je denkt. Net zoals zijn ‘just-out-of-bed’-kapsel, dat alles behalve het gevolg is van jongensachtige nonchalantie, maar het resultaat van lang en ijdel werk voor de ochtendlijke spiegel. Geen woord Nederlands zal Bouchez tegen Rutten gesproken hebben, want hij wil terug naar la Belgique de papa, of liever nog dat van de papa van opa, dat enkel in version française bestond. Samen met zijn beste vijand Paul Magnette heeft Bouchez zondag de Vlaamse partijen op een nooit geziene manier vernederd, door op een nachtelijk akkoord terug te komen. Rutten wou de pijn in haar rug niet voelen tijdens deze nacht van de lange messen, omdat zij alleen aan de liberale belangen dacht. Voor de komende nieuwe voorzitter van de Vlaamse liberalen wordt het behoorlijk puinruimen om de partij levend te houden.

Olijk trio

Kan het dat olijke drietal Bouchez, Rutten en Almaci wat schelen dat er door het afwijzen van een noodregering zelfs geen begin van maatregel kan genomen worden om het steeds groter wordende begrotingstekort aan te pakken? Neen, met deze selfie is de lichtzinnigheid van deze onverantwoordelijke generatie zogenaamde toppolitici eens te meer bewezen. Ze zijn er niet mee bezig dat het land aan de rand van de afgrond staat. Lachend zetten ze een stapje verder. Met de strijd tegen het coronavirus zijn ze eigenlijk ook niet bezig. Want het hele circus van de laatste dagen was niet nodig om de rompregering Wilmès op dat vlak actief te laten zijn. De enige echte reden achter deze schokkende selfie is ongepaste zelfvoldaanheid, tevredenheid dat de politieke eigenbelangen gediend zijn. Bouchez houdt zijn ministers, Rutten moet Alexander Decroo niet naar huis sturen en Almaci is zo blij dat ze er bij mag zijn.

Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken kan nog steeds niet geloven dat hij zoveel geschenken krijgt van de andere partijen…

Luckas Vander Taelen

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.