Actualiteit

De verzoener

Even snel

Kerstdag is dit jaar bijzonder rustig verlopen. Getuige de voorpagina van De Standaard die vandaag, tweede kerstdag, wordt voorbehouden aan een lokaal partijconflict. Omdat de betrokken nationale partijvoorzitter zich de zaak blijkbaar heel erg aantrekt, deint het belang uiteraard uit tot voorbij de gemeentegrenzen. En omdat het Aalst betreft, kan het zowat per definitie nationaal nieuws genoemd worden. Tik in onze zoekopdracht ‘Aalst’ in en u ziet dat die stad ook bij Doorbraak dicht bij de navel van de wereld te situeren is.

De SP.A-schepenen (want over die partij gaat het) in de Aalsterse coalitie liggen al van bij de start van de legislatuur slecht bij de partijtop. Voorzitter Bruno Tobback (want over hem gaat het ook) heeft nog een stevig Aalsters eitje te pellen met de dwarsliggende en vooral erg verdeelde afdeling. Die staat nu onder het voorzitterschap van Patrick De Smedt, trouwe partijsoldaat en boegbeeld van de tegenstanders van deelname aan het stadsbestuur.

Tussen Tobback en de Aalsterse SP.A-schepenen is het intussen, zo leert De Standaard vandaag, ‘oorlog’. En dat daags na het feest van de vrede! Twee gemeenteraadsleden van SP.A, waaronder De Smedt, stemden tegen de meerjarenbegroting, die door de SP.A-schepenen wel was goedgekeurd in het college en door de andere fractieleden in de gemeenteraad. De rest van de Aalsterse SP.A reageerde uiteraard niet opgetogen op dat afwijkende stemgedrag van onder meer de lokale voorzitter. De boel – we bedoelen de SP.A van Aalst – is er feitelijk onbestuurbaar.

Gelukkig houden sommigen het hoofd blijkbaar nog koel want in De Standaard vernemen we dat er een ‘verzoeningstekst’ circuleert. Moet kunnen onder kameraden. De afgelopen maanden werden ook ‘verzoeningspogingen’ ondernomen. We halen de woorden uit het voorpagina-artikel en het vervolg binnenin de krant.

Wat betekent ‘verzoenen’? Verkeerd zoenen, zoals vergissen duidt op verkeerd gissen, raden? Doorgaans wordt in het Nederlands ‘verzoenen’ begrepen als het bij elkaar brengen van strijdende partijen door een neutraal iemand die vanuit een ongebonden standpunt probeert vrede te stichten. En wie heeft, blijkens het artikel, die moeilijke taak op z’n schouders genomen in deze zaak? Juist, de zeer neutrale en ongebonden Patrick De Smedt.

Ons bekruipt het gevoel dat het woord ‘verzoening’ hier ietwat oneigenlijk gebruikt wordt. Misschien biedt de Chinese manier van verzoenen (zie foto) een uitweg uit de Aalsterse impasse.

Foto: ©  Reporters

Doorbraak redactie

steun doorbraak

Wil u graag meer lezen van Doorbraak redactie?

Doorbraak is een onafhankelijk medium zonder subsidies. We kunnen dit enkel doen dankzij uw financiële steun. Uw steun geeft onze auteurs de motivatie om meer en regelmatiger te schrijven. Steun ons met een kleine bijdrage of word vandaag nog Vriend van Doorbraak.

Ik help Doorbraak groeien.
Doorbraak.be is een uitgave van vzw Stem in het Kapittel i.s.m. Perruptio cvba Hoofdredacteur: Pieter Bauwens Webbeheer: Dirk Laeremans