JavaScript is required for this website to work.
BUITENLAND

Oostenrijkse klimaatminister veroorzaakt chaos rond natuurherstelwet

NieuwsWinfried Matheeussen18/6/2024Leestijd 2 minuten
De Oostenrijkse minister van Klimaatactie Leonore Gewessler.

De Oostenrijkse minister van Klimaatactie Leonore Gewessler.

foto © Belga Image

Oostenrijk stemde gisteren op de Europese ministerraad voor de natuurherstelwet. Maar hun groene minister had daarvoor geen mandaat.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Gisteren keurden de Europese ministers van Milieu onder het voorzitterschap van België de Natuurherstelwet goed. Oostenrijk sprak bij naam van zijn minister van Klimaatactie Leonore Gewessler (Die Grünen) op de valreep zijn steun uit. Alleen had zij daarvoor geen mandaat. Nu is het onduidelijk of het feestje doorgaat.

De Europese Natuurherstelwet zorgt al langer voor verdeeldheid en botst vooral op weerstand van de Europese landbouwers, die daar herhaaldelijk in Brussel tegen kwamen protesteren. Nederland, maar ook Vlaanderen en Oostenrijk, liggen onder druk van die protesten dwars. De wet werd op 27 februari al, na hevige debatten, aangenomen door het Europese parlement. Nu moest de ministerraad zijn goedkeuring geven. België onthield zich als enige, omdat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zich niet kan vinden in de voorliggende tekst. Nederland, Italië, Polen, Hongarije en Finland stemden tegen. Oostenrijk zou zich normaal ook onthouden, omdat er binnen de federale regering geen overeenstemming is. Ook daar liggen de deelstaten dwars.

Groene dissidentie

Maar dat was dus buiten de groene minister van Klimaatactie en Milieu Gewessler gerekend. Tegen het officiële standpunt van Oostenrijk in stemde ze toch voor. Maar de Oostenrijkse regering, die de bui zag hangen, bezorgde een op 16 juni gedateerde brief aan Alexander De Croo met de mededeling dat Gewessler geen mandaat had om ‘voor’ te stemmen. De EU is op dit moment van mening dat de uitgebrachte stem voor de natuurherstelwet geldig is. Nehammer trekt naar het Hof van Justitie van de EU om dat standpunt aan te vechten. Binnen Oostenrijk klaagt hij minister Gewessler aan wegens ambtsmisbruik. Haar houding is naar Oostenrijkse wet ongrondwettelijk.

Demir wacht af

Ook op het kabinet van Demir is men er niet aan hoe de vork nu net aan de steel zit. ‘Ook wij ontvingen vandaag de brief waar u naar verwijst’, zo klinkt het bij woordvoerder Andy Pieters. ‘Die stuurde de Oostenrijkse bondskanselier als reactie op zijn dissidente minister naar de commissie. Ik denk dat de regering daar op vallen staat. Indien Oostenrijk zich effectief heeft onthouden, gaat de Natuurherstelwet niet door. Voor ons is het dus nog afwachten.’

Indien de wet toch als goedgekeurd wordt beschouwd, wordt ze meteen van kracht na publicatie. ‘Het gaat hier om een verordening’, weet Pieters. ‘Die moet niet omgezet worden via de parlementen maar heeft direct kracht van wet. Indien de Natuurherstelwet gepubliceerd wordt, moeten wij ons daar als Vlaamse regering dus aan houden. We moeten dan per natuurgebied en de bijhorende Speciale Beschermingszones (SBZ) een natuurherstelplan opmaken. Minister Demir zal in dat geval de administratie opdracht geven om de voorbereidingen aan te vatten. We gaan daar dan met de grootste omzichtigheid mee omspringen, in het kader van toekomstige vergunningverlening. Maar op dit moment is het dus nog afwachten. De eventuele uitvoering zal sowieso voor een volgende regering zijn.’

Winny Matheeussen (1973) noemt zichzelf misantroop, hondenvriend en bergzitter.

Commentaren en reacties