JavaScript is required for this website to work.
BINNENLAND

Vlaamse schuldgraad stijgt volgens Open Vld verder tot 95 procent

NieuwsChristophe Degreef19/12/2024Leestijd 2 minuten
Maurits Vande Reyde (Open Vld), lid van het Vlaams Parlement.

Maurits Vande Reyde (Open Vld), lid van het Vlaams Parlement.

foto © Belga

Open Vld maakt zich zorgen om de stijgende Vlaamse schuldgraad, maar onder de vorige Vlaamse regering steeg de overheidsschuld ook al flink.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

In het Vlaams Parlement vindt vandaag het begrotingsdebat plaats. Open Vld waarschuwt ervoor dat de Vlaamse schuldgraad tegen 2029 liefst 95 procent van de inkomsten zal bedragen, en er niet aan schuldafbouw wordt gedaan. Maar onder de vorige regering steeg de schuld ook al, tot net boven de afgesproken schuldnorm van 65 procent.

In 2025 stijgt het Vlaamse begrotingstekort tot 4,3 miljard euro. Tegen volgend jaar stijgt de Vlaamse schuldgraad – de schuld ten opzichte van de ontvangsten – ook van 72 naar 79 procent van de inkomsten. In 2029 wordt verwacht dat die schuld verder toeneemt tot 95 procent. Dat becijferde het Rekenhof, en wordt door Open Vld aangewend om voor minder overheidsuitgaven te pleiten.

Explosie van schulden

‘De Vlaamse overheid legt zichzelf sinds 2016 een schuldnorm op. Dat betekent dat de schuldgraad niet hoger mag zijn dan 65 procent. Maar in 2025 wordt die norm opnieuw met de voeten getreden, om bij ongewijzigd beleid tegen 2029 te exploderen’, zegt Maurits Vande Reyde (Open Vld), lid van het Vlaams Parlement.

‘Die schuldopbouw wordt daarnaast geflankeerd door 175 miljoen euro aan verhoogde belastingen, bijvoorbeeld extra verkeersbelasting. Daarom stellen we voor om de schuldnorm van 65 procent decretaal vast te leggen. Alleen zo kan Vlaanderen echt aan schuldafbouw doen.’

Bovendien geeft Vlaanderen erg veel subsidies aan allerhande verenigingen, kunnen de provincies worden afgeschaft en kunnen ook de levensbeschouwelijke vakken op school op de schop

Waar dan precies snoeien? ‘De VDAB kan hervormd worden om zich nog beter met de activering van werklozen bezig te houden’, vervolgt Vande Reyde. ‘Bovendien geeft Vlaanderen erg veel subsidies aan allerhande verenigingen, kunnen de provincies worden afgeschaft en kunnen ook de levensbeschouwelijke vakken op school op de schop. Liever snoeien in de uitgaven dan de belastingen verhogen.’

Daar moet wel bij gezegd worden dat tussen 2019 en 2020 onder de vorige Vlaamse regering, waar Open Vld deel van uitmaakte, de schuldgraad ook fors steeg: van 44 naar 66 procent van de inkomsten. Natuurlijk zit de coronacrisis daar voor iets tussen. In 2021 daalde de schuldgraad met 3 procent, om vanaf dan verder te stijgen tot de 72 procent van vandaag.

Christophe Degreef is journalist voor Doorbraak. Niet oud, maar wel een tikje old skool.

Commentaren en reacties