JavaScript is required for this website to work.
Doorbraak

Doorbraak warmt op voor Hachiko

Karl Drabbe3/12/2018Leestijd 2 minuten

Een assistentiehond opleiden kost veel tijd en geld, zoals redacteurs Antoon Vanderstraeten en Kim Schoukens ook weten. Daarom steunt Doorbraak hun Warme Actie ten voordele van Hachiko vzw. Antoon en Kim zijn als ‘gastgezin’ voor Hachiko momenteel bezig met de opleiding van hun derde hulphond. ‘Toen we afgelopen voorjaar opnieuw een puppy toevertrouwd kregen, mochten we een naam voorstellen. De namen …

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Een assistentiehond opleiden kost veel tijd en geld, zoals redacteurs Antoon Vanderstraeten en Kim Schoukens ook weten. Daarom steunt Doorbraak hun Warme Actie ten voordele van Hachiko vzw. Antoon en Kim zijn als ‘gastgezin’ voor Hachiko momenteel bezig met de opleiding van hun derde hulphond.

‘Toen we afgelopen voorjaar opnieuw een puppy toevertrouwd kregen, mochten we een naam voorstellen. De namen van die groep puppy’s moesten met de letter U beginnen. Wij grapten dat als onze puppy Urbain mocht heten, wij bij de echte Urbain zouden horen of hij peter wilde worden’, zegt Kim.

Urbanus peter van hulphond Urbain

‘We kenden Urbanus al een beetje en waren ook al verschillende keren naar optredens van hem geweest met onze vorige hulphond in opleiding, dus hij was vertrouwd met het concept van hulphonden’, vertelt Kim nog. Eind maart, nadat ze te horen kregen dat Hachiko hen een reutje toewees dat Urbain zou gaan heten, vroegen ze ‘de echte’ of hij peter wilde worden. ‘Urbanus is echt een warme, lieve man met een groot hart voor dieren. Hij staat achter ons werk en steunt ons enorm.’

Hachiko

Zo’n elf jaar geleden begon Antoon na een ontmoeting met Daphné, een meisje met een motorische beperking, aan zijn eerste hulphond voor Hachiko. Sindsdien is hij, later met Kim, steeds actief gebleven voor de vzw en leidden zij samen een tweede hulphond op. De opleiding gebeurt in samenwerking met de vzw Hachiko.

‘Een kandidaat gastgezin krijgt een puppy van ongeveer acht weken oud toegewezen. Vanaf dan begint de opleiding met eerst socialisatie en gaandeweg het aanleren van taken die iemand met een beperking meer zelfstandigheid geven’, weet Kim. Hachiko staat in voor de opleiding van hulphonden voor mensen met een motorische beperking, meldhonden (epilepsiepatiënten en slechthorenden) en instellingshonden. De evolutie van Urbain kan je trouwens volgen via de blog die Kim erover bijhoudt.

Afscheid

‘Dat afgeven is echt een zwaar moment. Je pup is achttien maanden lang overal met je mee geweest: naar de supermarkt, naar optredens, naar het werk… Het voelt echt alsof je een stuk van jezelf verliest wanneer je hem dan moet teruggeven.’ Dat vergeet je wel snel als de hond toegewezen wordt aan een hulpbehoevende, vertelt Kim nog: ‘wanneer je ziet wat “jouw” hond betekent voor zijn baasje ben je eigenlijk alleen nog maar trots. Golden Retrievers zijn geboren helpers en onze pups worden klaargestoomd voor deze taak: op een bepaald moment geven ze zelf aan dat het tijd is om hen te laten gaan.’

Kerstkaartjes for life

Kim Schoukens | Doorbraak.be

Als peter van Urbain stak Urbanus een pootje toe in het kader van de Warmste Week: speciaal voor Antoon en Kim ontwierp hij unieke kerstkaartjes met zijn ‘petehond’ in de hoofdrol. Die kan je los of in voordelige pakketjes van vijf bestellen. Voor een kleine extra bijdrage kan je je kaartje(s) zelfs laten signeren door grote Urbain himself. 

Wil je zelf graag zo’n bijzonder kerstkaartje én Hachiko steunen? Geef dan snel hier je bestelling door. De actie loopt nog tot en met 14 december.

Meer info over StuBru’s jaarlijkse Warmste Week vind je hier.

 

Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.

Commentaren en reacties