fbpx


Zonder categorie
Sicilië

Een reis naar de derde wereld
Scène 1: La cosa nostra

Decor: een verbindingsweg midden in het open veld op Sicilië, geen huis te bekennen in de omgeving. De baan wordt, net zoals dit bij ons gebruikelijk is in een stedelijke omgeving met veel gerij, opgebroken in een rijkelijk uitgebouwde underpass van honderden meters lengte, en daarnaast links en rechts twee zijbanen voor het plaatselijke verkeer. Dat er niet is, want niks valt er te beleven in de buurt, geen kip op straat, alleen wegen die van nergens naar nergens leiden. De maffia heeft hier zijn percentje geïnd op de infrastructuurwerken, zoveel is duidelijk. Zonder enige twijfel heeft de EU hiervoor het benodigde bedrag opgehoest.

Moraal van het verhaal: de plaatselijke onderwereld, hoewel voor de modale toerist compleet onzichtbaar, bepaalt nog altijd het gebeuren. Mijn broer vertelt met smaak dat hij, toen hij in een volksrestaurant een heerlijke avondmaaltijd opgediend kreeg, alle gesprekken stilvielen toen er enkele goed geklede jongemannen de eetzaal betraden. Nee, wèg zijn ze niet.

Scène 2: Agriturismo

Decor: de rurale boerderij uit het begin van de 18de eeuw, gelegen in het binnenland en volledig opgeknapt, voorzien van alle moderne faciliteiten, biedt thans onderdak aan de toerist. Heerlijk rustig. Alleen is er constant camerabewaking, raadt de eigenaar aan om de auto vooral helemaal leeg te maken, en krijg je een indrukwekkend hangslot om je ex-paardenstal af te sluiten (nadruk: gebruik vooral ook de grendel aan de binnenkant van de toegangsdeur).

Moraal van het verhaal: continu op de hoede zijn is een typische vereiste voor zij die zich begeven in de derde wereld.

Scène 3: Onzinnige bepalingen

Decor: een moderne, breed aangelegde baan tussen grote steden. Perfect uitgebouwd, zicht vooruit over zowat 2 km, rondom alleen maar natuur. Maximum snelheid 50 km en verboden om in te halen. Contrast: een binnenbaantje waar je maximaal 60 km/uur mag rijden (blijkens het bord) maar waar je je auto onherstelbaar beschadigt als je half zo snel rijdt.

Aanvullend decor: een slagboomloze spoorwegovergang waarin het rode licht tien minuten voor tijd aangaat alvorens er een treintje voorbijbommelt. In de hitte laat iedereen zijn auto draaien omdat anders de airco uitvalt. Milieubekommernis: zero, voor zover het oog reikt. Irritatieniveau: hoogste onderscheiding, cum laude. Zinloosheid: daar nog vèr boven.

Moraal van het verhaal: hier spreekt een veiligheidsingenieur. Wanneer je een bedrijf (en bij uitbreiding: een samenleving) opzadelt met onzinnige verbodsbepalingen neemt niemand het reglementaire kader nog ernstig. Zo’n manier van doen schreeuwt erom dat mensen alle regels aan hun laars lappen.

Voorbeeldje: in de zestiger/zeventiger jaren van vorige eeuw verplichtten sommige chemische bedrijven, die wilden demonstreren hoezeer ze de goede arbeidsomstandigheden au sérieux namen, alle kantoorbedienden om continu veiligheidsschoenen te dragen – hoewel dezen omzeggens nooit buiten hun administratieve omgeving kwamen. Resultaat 1: veiligheidsregels in zo’n bedrijven (en bij uitbreiding: samenlevingen) worden algemeen beschouwd als overtrokken en zinloos. Resultaat 2, een logisch gevolg van het voorgaande: alle werknemers nemen een loopje met de afspraken, ook al waren er sommige zinvol (en datzelfde geldt ook voor modale burgers wanneer deze met zo’n toestanden geconfronteerd worden). Onder meer heeft dit geleid tot een aantal ernstige catastrofes in dit soort risicodragende bedrijven (Tsjernobyl, Bhopal, Herald of Free Enterprise…).

Sindsdien weten we wel beter, want het huidige concept luidt: beperk het aantal gebods- en verbodsbepalingen, maar wees streng inzake het naleven van de consignes die er wèl zijn. Niets daarvan in Sicilië: honderden achterliggers hebben me ingehaald over een volle, al dan niet dubbele, lijn – en verkeerslichten en parkeerverboden worden beschouwd als een louter verfraaiing van de openbare weg, en politie is met geen ogen te bekennen.

Tja…

Ik ben altijd een ferm tegenstander geweest van de Liga Nord die het noorden van Italië (Padania zou dat moeten heten) wil losmaken van het zuiden. Ik begrijp die mensen daar uit het welvarende noorden nu wat beter. Moet je echt geld blijven pompen in landsgedeelten die klaarblijkelijk geen zin hebben om enige verantwoordelijkheid op te nemen over het wel en wee van hun eigen territorium? Is solidariteit (gezien vanuit het standpunt van de begunstigen) niet meer dan: ‘we geven uit waar we zin voor hebben en dragen daarvoor geen enkele verantwoordelijkheid, en schuiven de factuur door naar iemand anders?’. Onze eigen PS ziet die definitie alvast goed zitten, en ik begin stilaan te vinden dat we al die financieringsstromen best stopzetten, wegens bodemloosheid…

Overigens…

In Sicilië eet je heerlijk, en de mensen zijn oprecht vriendelijk. En de wortels van onze beschaving liggen daar open en bloot: de Grieks-Romeinse cultuur ligt er ostentatief te bekijken, de Siciliaanse barok is indrukwekkend en ook de islam heeft zijn sporen nagelaten (de eeuw dat de Mohammedanen het eiland bezet hebben, geldt nog altijd als de gouden eeuw, waar welstand gepaard ging met tolerantie). Allen daarheen!

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Jan Van Peteghem

Jan Van Peteghem is emeritus-gasthoogleraar aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.