fbpx


Doorbraak
Doorbraak wijn

Eindejaarsfeesten: hoe kies je de geschikte wijn?
Met de kerstdagen in zicht vragen velen zich af: welke wijn serveer ik op welk feest? En welke wijn geef ik kado aan de gastheer of -vrouw? Enkele tips voor wie zoekt.

Wijn bij het kerstmenu

Kerstavond viert de Vlaming graag in familiekring. Een ideale gelegenheid om een mooie fles te openen. Bijvoorbeeld een rijpere wijn die voldoende kelderrust gekregen heeft. Tijd om de mythe te ontkrachten dat champagne niet kan rijpen: bewaar een fles champagne gerust zo lang als hij tijd ‘sur lie’ heeft doorgebracht, dus minstens een jaar maar bij de beste producenten vier tot wel tien jaar. Nog zo een mythe verbant bubbels naar het aperitief, maar ook hier kun je experimenteren en past champagne moeiteloos bij vele gerechten.

Een mooie witte wijn, zoals een klassieke bourgogne of graves, mag ook niet ontbreken. Vaak diep ik voor dergelijke gelegenheden een fles op waarvan ik er nog maar eentje heb. Al hou ik wel een reservefles van een andere wijn opzij om een flesfout zoals kurk te kunnen opvangen.

Ook voor rode wijnen ga ik naar klassiekers met wat jaren op de teller: een châteauneuf-du-pape of een côte-rôtie van tien jaar oud, of nog klassieker: bourgogne of bordeaux die op zijn hoogtepunt gekomen is. Een beetje luxe mag het zijn, met kerst. Al blijft de match tussen wijn en gerecht wel belangrijk, durf toch te experimenteren: de oude regel ‘wit bij vis, rood bij vlees’ is door de meeste sommeliers al lang verlaten.

Ik vind het zelfs de ideale periode om nog eens een zoete wijn te drinken, bijvoorbeeld als dessert of net bij het dessert. Alleen oppassen dat de zoetheid van het dessert de wijn niet overvleugelt. Wil je op zeker spelen, serveer je auslese of sauternes dan bij de kaasschotel.

Divers gezelschap

Met kerstdag wordt in vele Vlaamse huishoudens de feestdis wat groter en schuiven er ook verre familieleden aan. Tenzij je het geluk hebt een hele familie van wijnkenners te bezitten, zul je de strategie van de wijnkeuze wat moeten aanpassen. Immers: je eersteklas bourgogne (mét bijhorend prijskaartje) zal niet door iedereen gewaardeerd worden. Tante Mia heeft misschien liever een krachtigere rode wijn, en opa Geert drinkt enkel witte wijn.

Passe-partoutwijnen zijn dan een oplossing. Je serveert bijvoorbeeld een mousserende wijn, een witte wijn en een rode wijn. De gasten kunnen zelf beslissen welke wijn ze waarbij drinken. Waarom niet eens een thema inlassen, bijvoorbeeld Spaanse wijnen? Het zet je direct aan het denken voor een bijpassend menu… Een bijkomend voordeel: voor twaalf tot vijftien euro per fles vind je al heel mooie wijnen, waar ook nichtje Tine die pas een wijncursus gevolgd heeft, plezier aan zal beleven.

Kadootjestijd

Een cadeautje kiezen voor als je op bezoek moet, is gemakkelijk als de gastheer van wijn houdt. Al helemaal als je een idee hebt van zijn smaak. Ben je zelf geen kenner? Koop dan een fles bij een lokale handelaar die gespecialiseerd is in wijn en volg diens advies.

Drinkt de gastheer of -vrouw wel eens een glas, maar is hij of zij geen wijnkenner? Dan kun je voor het budget van een dure fles wijn misschien beter drie goedkopere wijnen schenken. Feestelijk verpakte flessen van hetzelfde huis, twee wit en één rood of omgekeerd, doen het altijd. Ook weer hier: betrek de wijn bij een handelaar die er wat van kent en volg het advies.

Van oud naar nieuw

De overgang van oud naar nieuw kun je maar beter vieren met een knallende kurk en veel feestbubbels! Vroeger ontkurkte ik om middernacht altijd een magnum champagne voor de verzamelde vrienden, maar die piste heb ik verlaten omdat de wijn niet goed tot zijn recht kwam in de bruisende nacht vol knallend vuurwerk en nieuwjaarswensen. De champagne schenk ik vroeger op de avond, wanneer de gasten arriveren, en om middernacht feesten we met eenvoudigere bubbels. De fun blijft, maar het is beter voor mijn spaarvarken.

Feesten maar, en tot volgend jaar!

Meer over wijn? Ga dan zeker eens langs bij Doorbraak wijnen.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Doorbraak redactie

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.