JavaScript is required for this website to work.
Buitenland

‘Eindstrijd’: Meghan Markles wraak op Brits koningshuis

Met een verrassing in de Nederlandse vertaling

NieuwsAlexander Van Der Meer2/12/2023Leestijd 3 minuten
Omid Scobie en zijn boek ‘Endgame’.

Omid Scobie en zijn boek ‘Endgame’.

foto © Wiki

‘Endgame’: een onthullend boek over het Britse koningshuis. De Nederlandse vertaling ‘Eindstrijd’ onthulde meer dan het origineel. Vergissing of opzet?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Koning Charles laat bediendes zijn schoenveters strijken. Dat u het weet. Eén reden minder om het geruchtmakende nieuwe boek over het Britse koningshuis te kopen: daarin is deze primeur te vinden. Mocht u nieuwsgierig zijn naar Eindstrijd (Endgame), dan zult u zich vooralsnog met de originele Engelstalige versie moeten behelpen: de Nederlandse vertaling is meteen weer uit de handel genomen.

Kleur

Naar verluidt werd er in die uitgave een geheim onthuld dat niet in de originele versie en andere vertalingen is te vinden. Dat geheim draait om welke leden van het koningshuis zich destijds afgevraagd zouden hebben hoe donker het toen nog ongeboren zoontje zou worden van prins Harry en Meghan Markle – de graaf en gravin van Sussex. Voor wie het niet meteen ziet: Meghan Markle is een vrouw van kleur. Haar moeder is zwart. Theoretisch kan haar kind met een witte man elke tint tussen wit en zwart hebben. Je zou je oprecht en legitiem kunnen afvragen hoe dat uit zal pakken. Maar nee, alleen al de vraag stellen schijnt verschrikkelijk racistisch te zijn.

Harry en Meghan hadden ‘deze afschuwelijke incidenten’ gemeld in hun fameuze interview met Oprah Winfrey in 2021, zonder namen te noemen. Waarschijnlijk eerder om juridische redenen dan uit fatsoen, maar dat doet er weinig toe: sindsdien is er natuurlijk eindeloos gespeculeerd welke Windsors zo over de schreef waren gegaan. Nu weten we dat, althans, voor zover we de auteur van Endgame, ene Omid Scobie, kunnen geloven.

Omid Scobie

Wie dat in ieder geval niet doet, is de bekende presentator Piers Morgan. Die noemde Scobie in zijn veelbekeken tv-programma ‘uitschot’. Alles wat over hemzelf in het boek staat, is gelogen, volgens Morgan. Vooral dat hij regelmatig met de huidige koningin Camilla getelefoneerd zou hebben om haar te adviseren over het vertrek van de Sussexjes uit Engeland. ‘Ik heb haar helemaal nooit aan de telefoon gehad’, zegt Morgan.

Veel commentatoren zijn ervan overtuigd dat Scobie op de loonlijst staat van het stel

Omid Scobie maakte als royaltyverslaggever fortuin met een biografie van Harry en Meghan Sussex: Finding Freedom. Een titel die het echtpaar op gelijke hoogte leek te zetten met Nelson Mandela en Martin Luther King. Het woord ‘hagiografie’ was dan ook meer van toepassing. Veel commentatoren zijn ervan overtuigd dat Scobie op de loonlijst staat van het stel, of tenminste zeer close is met ‘Meg’ – voor intimi. Al wordt dat heftig ontkend door alle betrokkenen. Scobie verklaart: ‘Ik ken ze niet eens persoonlijk…!’

Toch staat hij te boek als spreekbuis van Meghan. Hij gaf recent ook toe bij het schrijven van Endgame geholpen te zijn door ‘haar team’. Hoewel hij eerder had gezegd dat dit ‘totale nonsens’ was.

Ook als Scobie niks had gezegd, was duidelijk geweest dat hij de rancune van Meghan Markle uitvent. Zijn verkooppraatje voor Endgame luidt: ‘Het boek dat het koningshuis het schaamrood op de kaken zal brengen.’

Persoonlijke aanvallen

Eindstrijd is vooral een ordinaire aanval op Kate, de huidige prinses van Wales. Scobie zal zich daarmee niet geliefd maken: negen van de tien Britten mogen haar. Daarmee doet Kate in populariteit alleen onder voor wijlen Koningin Elisabeth.

Maar volgens Scobie (Meghan?) zou Kate al ‘sinds Meghan op het toneel verscheen verteerd zijn door jaloezie’. Kate zou ‘veel te bang zijn ook maar iets anders te doen dan glimlachen voor een foto’, schrijft hij. Haar echtgenoot prins William zou ‘kil en ambitieus’ zijn, en ‘sterven van ongeduld’ om zelf koning te worden. Wat zijn vader dan weer ‘razend’ zou maken. De twee zouden in voortdurende competitie zijn.

William zou bovendien bij het minste geringste uit zijn vel springen, behalve in het openbaar. Hij zou zich vooral druk maken over zijn populariteit, die hij belangrijker vindt dan die van het ‘instituut’, zoals het koningshuis wordt genoemd. Dat koningshuis zou verwikkeld zijn in een ‘strijd om te overleven’, aldus Omid Scobie, die zich uitsluitend beroept op ‘anonieme bronnen’ binnen de paleizen.

Onwaarschijnlijk

Spoileralert: de eerste royal die zich hardop zou hebben afgevraagd wat de huidskleur van Archie zou worden was de huidige koning Charles. Verderop wordt gesteld dat ook prinses Kate een dergelijke vraag zou hebben gesteld. Let wel: alleen de Nederlandse vertaling gaf deze namen prijs, en wel ‘per abuis’. Dat lijkt een sterk verhaal. De namen zijn waarschijnlijk met opzet op deze manier gelekt, om juridische stappen in Engeland te voorkomen. Met of zonder medeweten van de Nederlandse uitgever.

Het Nederlandse tv-programma Beau liet al zien hoe goed dit werkt: de zogenaamde racisten werden uitgebreid genoemd en Scobie toonde zich in een interview verbijsterd. Niemand vroeg zich af of er misschien opzet in het spel was. En of er überhaupt ooit vragen zijn gesteld over de huidskleur van baby Archie. Scobie en Markle zijn niet in hun eerste leugen gestikt.

Mathematicus, documentairemaker (oa VPRO, KRO, NCRV, AVRO), schrijver van één roman ('De Knapste Man van Nederland', Augustus), laatstelijk chroniqueur.

Commentaren en reacties