Er was eens een student en een varkenskop …
‘Piggate’? Welkom in Groot-Brittannië!
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnement‘Piggate’, het nieuwe woord van de dag in het Verenigd Koninkrijk. Stonden vorige week de kranten vol van Labourleider Jeremy Corbyn, dan is het nu de varkenskop waar David Cameron als student al dan niet zijn geslachtsdeel in propte.
De ietwat bizarre bewering van een nog bizarder feit staat te lezen in een gloednieuwe biografie van de eerste minister. ‘Call me Dave‘ is het werk van enerzijds voormalige redacteur bij The Sunday Times, Isabel Oakeshott en anderzijds Lord Michael Ashcroft. Die laatste heeft nog een serieus ei te pellen met de premier. Michael Ashcroft was einde jaren ’90 – de donkerste en moeilijkste jaren in de lange geschiedenis van de Conservatieve Partij – de man die de partij financieel redde via grote miljoenendonaties. William Hague, toen partijvoorzitter en later minister voor Buitenlandse Zaken, beloonde hem in 2000 met een zitje in het Hogerhuis. Dat verliep niet zonder controverse, omdat de kersverse Lord via een domicilie in Belize vermogensbelastingen ontdook. De partij gebaarde van kromme haas en ook in 2010 zou David Cameron zich hierover van de domme houden. Maar Ashcroft schrijft in het nieuwe schandaalboek dat de Tories maar al te goed wisten dat hij miljoenen belastingen omzeilde. Vanwaar die vijandigheid tegenover zijn vroegere vriendjes?
In hetzelfde 2010 kon Cameron, via een coalitie met de Liberal Democrats, premier worden, maar hij weigerde daarbij Lord Ashcroft een ministeriële post toe te kennen. Daarop begon de man via allerlei satellietgroepjes in en rond de partij, waaronder ConservativeHome, druk uit te oefenen om de Conservatives in zijn richting te bewegen. Tevergeefs. De Lord nam dan maar in 2015 ontslag uit het Hogerhuis, maar met de boodschap dat hij nog politiek iets wilde betekenen. Hij vond zichzelf opnieuw uit door op regelmatige basis opiniepeilingen uit te brengen. Dat de verkiezingsoverwinning van mei 2015 de positie van Cameron versterkte, had hij evenwel niet zien aankomen.
Nu slaat de rijke zakenman terug met een boek dat eind oktober 2015 in de winkels zal liggen. De titel van het boek, ‘Call me Dave’, is een citaat van de conservatieve premier die in zijn beginjaren als partijvoorzitter zijn upperclass imago van zich wou afschudden door zichzelf te presenteren als een gewone jongen. Maar zo alledaags is Dave niet volgens het boek. In zijn studentenjaren te Oxford was hij niet alleen lid van de beruchte en elitaire Bullingdon Club – samen met de Londense burgemeester Boris Johnson – maar ook lid van de Flam Club, een weed rokende studentengroep en nam hij deel aan vreemde rituelen in de ‘losbandige’ Piers Gaveston Society. Ook Boris Johnson zou hier hebben rondgehangen, net als Hugh Grant. In die club heeft volgens Lord Ashcroft de toekomstige premier van het Verenigd Koninkrijk een ‘privaat deel van zijn anatomie’ in de muil van een varkenskop gepropt. De bron is een anoniem Lagerhuislid, maar The Daily Mail, dat een stuk van het boek als een feuilleton brengt, kon geen bevestiging vinden van de bewering.
Waar of niet, de premier zit alleszins verveeld met de beweringen die hem het mikpunt van spot maken. Officieel reageert Downing Street niet – ‘we gunnen het boek die waardigheid niet’ – maar ‘vrienden’ en de ‘naaste omgeving’ doen het verhaal af als nonsens, ’total crap’ zelfs. Wie er ook mee verveeld zit zijn de Liberal Democrats. De partij startte op maandag, de dag van de publicatie van het eerste deel in The Daily Mail, zijn jaarlijkse conferentie. Er is traditiegetrouw al weinig persaandacht voor de LibDem bijeenkomst, nu was er geen aandacht. De partijvoorzitter tweette laconiek over Piggate: ‘I’ve never been more pleased to be a vegetarian’.
Vadsigheid en droge humor. This must be Britain.
Harry De Paepe bezit een grote passie voor geschiedenis en Engeland. Hij is de auteur van verschillende boeken.
Hebben de Britten de rechtse golf ontweken of is premier Keir Starmer de Britse variant van Joe Biden en lopen zij één verkiezing achter op de VS?
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.