JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

‘Extremisme’?

Laat Ninove Ninove zijn, en Zelzate Zelzate

ColumnJohan Sanctorum12/11/2018Leestijd 3 minuten

foto © Reporters

Zopas besliste uittredend burgemeester van Zelzate Frank Bruggeman (Open VLD) om een hertelling van de stemmen in zijn gemeente aan te vragen. Dat doet hij nadat bekend is geraakt dat SP.a en PvdA een bestuursakkoord hebben afgesloten. Wettelijk heeft hij daartoe het recht, al hebben bollebozen reeds uitgemaakt dat de kans op een zetelverschuiving (waardoor hij als grootste partij incontournable …

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Zopas besliste uittredend burgemeester van Zelzate Frank Bruggeman (Open VLD) om een hertelling van de stemmen in zijn gemeente aan te vragen. Dat doet hij nadat bekend is geraakt dat SP.a en PvdA een bestuursakkoord hebben afgesloten. Wettelijk heeft hij daartoe het recht, al hebben bollebozen reeds uitgemaakt dat de kans op een zetelverschuiving (waardoor hij als grootste partij incontournable zou worden) vrijwel nihil is. Toont Bruggeman zich een slechte verliezer, zoals PVDA-voorzitter Peter Mertens oppert?

‘Politieke hygiëne’

Ik zal vooreerst eens vloeken in de kerk: ik vind het uitstekend en een bewijs dat democratie nog werkt, dat SP.a en PvdA een links bestuur gaan vormen in Zelzate, een arbeidersgemeente bij uitstek. Waarom zouden die in godsnaam voor liberalen stemmen? Als links daar geen kiezers zou aantrekken, waar dan wel? Met zo’n SP.a-PvdA-coalitie, zonder compromissen met andere traditionele partijen, kan links tenminste eens tonen wat het echt waard is. Vallen ze op hun bek, dan weten we dat ook weer. Het zijn sowieso de programma’s die tellen, en niet de stemmingmakerij er rond.

De aangekondigde maatregelen kunnen me alvast bekoren: twee schepenambten opdoeken, de dienstwagen van de burgemeester afschaffen, en met dat geld aan armoedebestrijding doen; de lamentabele staat van voet- en fietspaden aanpakken, meer politie op straat (!), minder belastingen voor kleine zelfstandigen en KMO’s, meer voor de multinationals in de kanaalzone, genre Arcellor Mittal, een wereldbedrijf met riante winstcijfers dat voor werkgelegenheid maar vooral ook voor enorme luchtvervuiling zorgt. Wie kan daar nu tegen zijn? Als dat extremisme is, noem mij dan ook maar extremist.

Flauw vind ik het anderzijds van Bart De Wever dat hij links ‘een gebrek aan hygiëne’ verwijt. Zo’n gebrek aan zindelijkheid valt toch wel eerder te bespeuren in de uitwassen van de particratie, de stille deals, de benoemingencarrousels en de welbekende achterkamertjespolitiek. De N-VA-voorzitter zou beter zijn afdeling in Ninove ook de kans geven om met Forza te gaan besturen. Sinds wanneer is een democratische meerderheid vormen ‘onhygiënisch’? Moeten alle tegenstanders van het verdomde cordon sanitaire niet juichen nu extreem links en klassiek rood een meerderheid voor mekaar krijgen in een fabrieksdorp? Komaan zeg, rechts Vlaanderen, verlaat de verzuring en geef ze een staande ovatie.

Oekazen

De eerste schepen van Zelzate wordt dus Geert Asman, dokter van de plaatselijke PvdA-groepspraktijk. Als ik hem vergelijk met Guy D’haeseleer, boegbeeld van Forza Ninove, zullen beiden wel beledigd zijn. En toch. Beide politici staan aan de kant van het volk, tegen het politiek establishment, elk op hun manier en met hun discours. Ik kan die groepspraktijk wel appreciëren, net zoals de chocomousse me smaakt.

Maar dat fameuze cordon dus. Wat toch enorm stoort in dit Zelzate-verhaal, is dat de PvdA en de sossen het lef niet hebben, of de intellectuele eerlijkheid niet kunnen opbrengen, om het cordon als principe af te wijzen. Dus vinden ze zelf dat een politieke schutskring voor hen ondemocratisch is, maar voor extreem rechts mag het wel gehandhaafd blijven. Hopeloos inconsequent en klein. Het had Mertens en C° gesierd, mochten ze de kritiek van Beke, De Wever en Rutten van tafel geveegd hebben door heel de particratie en de pococratie, waaruit het cordon-idee is ontstaan, aan de kaak te stellen. Zeker een kleine partij als de PvdA heeft niets te winnen bij kiesdrempels, dotaties die vooral de grote partijen bevoordelen, en grote centralistische oekazen uit Brussel en Antwerpen.

Zo lang links én rechts niet leren leven met een open democratie, zal het in Vlaanderen en België door het dak blijven regenen, zullen burgers zich verzuurd van de politiek afkeren, en zal het aantal blanco stemmen in stijgende lijn gaan. De partijbonzen zullen ook moeten accepteren dat er lokale eigen-aardigheden spelen waar ze beter met hun tentakels af blijven. Laat Ninove Ninove zijn, en Zelzate Zelzate. De waarheid is in de uitersten te vinden, zelden in het midden.

Johan Sanctorum (°1954) studeerde filosofie en kunstgeschiedenis aan de VUB. Achtereenvolgens docent filosofie, tijdschriftuitgever, theaterdramaturg, communicatieconsultant en auteur/columnist ontpopte hij zich tot een van de scherpste pennen in Vlaanderen en veel gevraagd lezinggever. Cultuur, politiek en media zijn de uitverkoren domeinen. Sanctorum schuwt de controverse niet. Humor, ironie en sarcasme zijn nooit ver weg.

Commentaren en reacties