JavaScript is required for this website to work.
Europa

Geachte heer burgemeester

Harry De Paepe21/6/2016Leestijd 2 minuten

Kenneth Taylor (Open Vld) schreef een open brief over ‘Brexit’. Harry De Paepe schrijft hem terug.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Met interesse las ik uw open brief aan de Britten op Facebook. U bent er terecht trots op dat uw grootvader een oudgediende is uit het leger van veldmaarschalk Montgomery. Ik vermoed dat hij tijdens de Bevrijding in Wichelen belandde. Een straat uit uw gemeente draagt mijn familienaam, omdat mijn familie daar toen zijn stek kende en er een grote schrijnwerkerij had. Nou ja, groot. Zo wordt het in de familie toch verteld. Een groottante van me was overigens getrouwd met ‘Tuurken’ De Bruycker, banketbakker en schepen in Wichelen na de oorlog. Ik geloof zelfs dat zijn vader de burgemeester was die de brandweer oprichtte vlak voor de oorlog. Maar ik schrijf u niet om het over heemkunde te hebben, hoe interessant dat ook is.

In een interview met Het Laatste Nieuws (21 juni) naar aanleiding van uw brief las ik toch enkele opmerkelijke uitspraken. U verklaart dat de Britten ten oorlog trokken, omdat ‘Duitsland onder Hitler de eenheid verstoorde in Europa’. Nochtans heb ik altijd geleerd dat de Britten en de Fransen in 1939 ten oorlog trokken, omdat ze garant stonden voor Polens neutraliteit en de nazi’s die bruut schonden. Als er nu één iemand griezelig droomde van een eengemaakt Europa, dan was het wel Adolf Hitler. Hij slaagde er zelfs vrij gemakkelijk in om Polen, Nederland, Luxemburg, België, Tsjechië, Oostenrijk en een groot deel van Frankrijk onder zijn swastika te verenigen. Alleen die verdomde ‘Engländer’ zaten hem dwars … en maar goed ook.

U pleit in uw interview voor één Europees leger. Ik denk niet dat u daar mee moet komen aandraven aan de andere kant van het Kanaal. Een vroegere legerchef liep trouwens over van de Remain-campagne naar de Leave-campagne, omdat hij geschokt was over dergelijke plannen. Neen, de Britten zijn trots op hun leger – het vierde grootste ter wereld – en zien overigens het liefst Elizabeth II als ‘Commander-in-Chief’ dan een EU-president. Voor ‘Queen and Country’, weet u wel. Zoals wellicht uw grootvader. Al was het bij hem haar vader, king George VI.

Vergis u niet, mijnheer de burgemeester, zij die pleiten tégen een Brexit garanderen de Britten dat ze een ‘dramatic change’ van de Europese Unie willen. ‘No European army’, is zo’n garantie. Het is dus niet de verandering die u voorstelt. Neen, dat presidentschap hoort echt niet tot hun plannen.

U zegt ook ‘doordat ze koppig zijn blijven vasthouden aan hun pond hebben ze een rem op hun eigen economie gezet’. Excuseer, maar de Britse economie groeit met zo’n 2%, de eurozone stagneert daarentegen al een hele poos met 0,6%. Een Britse boutade luidt dat de hele wereld een economische groei kent, uitgezonderd Antarctica en de EU.

Enfin, ik vind het mooi dat u omwille van emotionele redenen voor een behoud van het EU-lidmaatschap van uw voorvaderlijk land pleit. En daar zijn inderdaad zinnige argumenten voor te vinden. Maar u gebruikt ze jammer genoeg niet. Uw stellingen zijn, zoals u over de Britten zegt, nogal ‘vatbaar voor populisme’.

Misschien moeten we het daar eens over hebben in één of ander Wichels café?

Met vriendelijke hoogachting

 

Harry De Paepe

Categorieën

Harry De Paepe (1981) is auteur en leraar. Hij heeft een grote passie voor geschiedenis en Engeland.

Commentaren en reacties