JavaScript is required for this website to work.
Binnenland

Geens, stop gefoefel met spaarboekje

Even Snel

Doorbraak redactie13/12/2013Leestijd 2 minuten

Wie zijn geld parkeert op een spaarboekje verliest geld. Vanwaar het idee belastingen te heffen op verlies aan geld?

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

De Standaard titelt op de voorpagina ‘Geens stopt gefoefel met spaarboekje’. Houders van een spaarboekje betalen geen roerende voorheffing voor de eerste 1880 euro renteopbrengst. Daarboven houdt de bank 15% in aan de bron. Wie meer spaarboekjes opent, omzeilt die regel uiteraard. Wij hebben, met 11 miljoen Belgen, samen meer dan 19 miljoen spaarboekjes. De minister van financiën Koen Geens (CD&V) wil paal en perk stellen aan die omweg om onder die 15% uit te komen. Hij wil in de toekomst alleen vrijstelling voor wie de bank toestemming geeft de fiscus op de hoogte te brengen van de opbrengst van de spaarboekjes. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) stuurde meteen een tweet de wereld in: ‘Ik herhaal. Waarom komt de minister van Financien voortdurend met plannen om belastingen te verhogen ipv te verlagen?’ Gisteren legde Van Quickenborne minister van defensie De Crem (CD&V) al zwaar het vuur aan de schenen in verband met de gevechtsvliegtuigen. De ‘sfeer is koed’ in de regering, zoveel is zeker.

Is het niet de gewoonte te belasten op winsten of opbrengsten? Tussen december 2012 en november 2013 ging het indexcijfer dat de levensduurte meet van 121,66 punten naar 122,64. Om vandaag hetzelfde te kunnen kopen als in december 2012 met 50 000 euro, moet je dus 50 403 euro kunnen neertellen. Wie dat geld op een gewoon spaarboekje had staan bij marktleider BNP Paribas Fortis kreeg een rente (basis + getrouwheidspremie) van 300 euro en ziet het bedrag van 50 300 euro op de teller verschijnen. De brave spaarboekhouder is dus armer geworden, want komt 103 euro te kort om hetzelfde te kopen als een jaar geleden. Kortom, met de huidige rentestand en niettegenstaande de extreem lage inflatie, verliest de houder geld aan zo’n spaarboekje. Ook wie boven het maximum van 1 880 euro komt.

Vanwaar het idee mensen te belasten op verlies aan geld? ’t Is maar een vraag natuurlijk. De titel in De Standaard had dus eigenlijk net iets anders mogen zijn: Geens, stop gefoefel met spaarboekje.

<Vindt u dit artikel informatief? Misschien is het dan ook een goed idee om ons te steunen. Klik hier.>

De redactieploeg van Doorbraak bestaat uit een grote groep redacteuren. Standpunten en andere artikelen kunnen verschijnen als "De Redactie". Uiteraard betekent dit niet dat al onze redacteuren per definitie aan deze standpunten gebonden zijn.

Commentaren en reacties