JavaScript is required for this website to work.
post

Groeiend EU-verzet tegen Duitse snelwegentol

Lukas De Vos20/2/2017Leestijd 2 minuten

Duitsland schendt het Europees recht. De geplande snelwegentol is discriminerend voor buitenlanders.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement
Dat kaarten 40 Europese parlementsleden uit tien lidstaten aan. Ze roepen de buurlanden van Duitsland op om de zaak voor het Europees Hof van Justitie te brengen. Oostenrijk staat op het punt dat te doen, Nederland zal allicht volgen. Mogelijk worden ook België en Luxemburg betrokken partij.
 
Iniatiefnemer van het verzet is het enige Duitstalige parlementslid van ons land in het EP, de christendemocraat Pascal Arimont. “Het zijn enkel buitenlanders die de Duitse wegenbelasting financieren. In Duitsland geregistreerde wagens krijgen de tol terugbetaald langs de lagere autobelasting. De heffing is volledig in strijd met het idee van een eengemaakt Europa. En voor het grensverkeer pakt dat nefast uit”.
 
Arimont woont zelf in de Oostkantons. Bedrijven en grensarbeiders uit die streek zouden forse sommen moeten betalen als het Duitse plan doorgaat. Daarom begrijpen de buurlanden niet dat de Europese Commissie zonder uitleg een inbreukprocedure tegen Berlijn op 1 december 2016 heeft stopgezet.
 
De Duitse minister voor verkeer Alexander Dobrindt heeft hooguit wat kosmetische wijzigingen aangebracht aan zijn tolplan. Hij verlaagde de prijzen voor de kortetermijnvignetten en koppelde de nationale belastingverlaging aan de uitstootvervuiling van elke wagen. Maar de discriminatie blijft bestaan, Duitsers worden nog altijd bevoordeeld.
 
De bevoegde Europese Commissaris Violeta Bulc uit Slovenië is wel gepaaid met de aangebrachte wijzigingen. Maar waarnemers vermoeden dat de sterke Duits autolobby, ondanks de schandalen in het dieselgate, nog altijd een sterke vinger in de pap heeft. Maar daar hebben de boze parlementairen geen boodschap aan. 
 
Zij zijn tevreden dat Bulc bevestigt dat de inbreukprocedure niet is ingetrokken, alleen bevroren. De Europese Commissie, die volgens Bulc eensgezind was, wacht tot de nieuwe wet eerst door de Bundestag is gestemd. Bulc heeft haar twijfels over een geding bij het Hof van Justitie. “We dienen na te gaan of de nationale wetgeving spoort met de Europese wetgeving. Het is niet de bedoeling een lidstaat te vervolgen.” 
 
Pascal Arimont wijst erop dat de Commissie haar standpunt in december slecht heeft toegelicht, dat is nu rechtgezet. “Die Kommission wird erneut prüfen, sobald die Gesetze vorliegen. Der politische Druck ist entscheidend, wenn wir die Kommission zu einem strengeren Verhalten bringen wollen”. In maart dient hij een resolutie in.
 
 
Foto: (c) Reporters

Lukas De Vos (1949) is senior journalist (VRT, knack.be), docent, essayist. Recente boeken: 'Land! Land!'(2011); 'Heen' (2012); 'Ivo Michiels Poortwachter Woordwachter' (2013); 'Met Thrillend Oog' (2016); 'Apache, Niet Zomaar een Indianenverhaal' (2017). Europakenner, Aziëdeskundige, filmspecialist (Snapshots VVF). In voorbereiding: 'De Duitse Strop' (2018).

Meer van Lukas De Vos

Rechts gaat vooruit bij de recente federale verkiezingen in Zwitserland. Maar het land functioneert helemaal anders dan andere Europese democratieën.

Commentaren en reacties