fbpx


Buitenland
Johnson

‘Het feestje is voorbij, Boris!’
Het ontbijt in Downing Street zal minder smaken deze morgen. De kiezers van North Shropshire, een op-en-top Tory bastion kozen in een tussentijdse verkiezing voor de kandidaat van de Liberal Democrats. De Conservative Party diende een verlies van 31,1% te verwerken. Zoiets noemen ze een vernedering.

Het probleem Johnson

In de aanloop naar de verkiezing leek het almaar duidelijk dat de Tory’s een pandoering gingen krijgen. De plaatselijke partij-activisten gingen – zoals dat gaat in het VK – van deur naar deur om mensen te overtuigen om voor hun kandidaat te stemmen. In North Shropshire verliep dat altijd als een fluitje van een cent voor de conservatieven. De regio stuurt al zo’n slordige 200 jaar een Tory naar het Lagerhuis.

Owen Paterson – het parlementslid dat diende terug te treden omdat hij zich te rijkelijk liet betalen als consultant voor bedrijven die overheidscontracten wilden binnenhalen – kwam in het Lagerhuis op het moment dat New Labour van Tony Blair een totale overwinning behaalde in 1997. Deze keer kregen de Tory-militanten deuren tegen de neus. Mensen zijn teleurgesteld in de manier waarop de partij het land leidt. ‘Ja, er hangt een poster van jullie kandidaat aan ons vensterraam. Mijn man hing die op, maar die lijdt voor alle duidelijkheid aan dementie.’ Keer op keer gaven de kiezers aan dat het grote probleem voor hen ‘Boris Johnson’ heet.

De Tory’s hebben ervaring met het ‘toxisch-zijn’ van een partijleider. Zij gebruikten immers dat argument heel succesvol in de verkiezingen van 2019. Toen was Jeremy Corbyn het probleem voor Labour, veel kiezers moesten hem niet en de Tory’s zetten volop in op die afkeer. Die tactiek keert nu als een boemerang terug in het gezicht. Het nieuwe parlementslid voor de Liberal Democrats, Helen Morgan, bedankte uitdrukkelijk de Labourkiezers voor hun steun aan haar kandidatuur. De afkeer van de Tory’s en hun leider zorgde ervoor dat de kiezers van de oppositie strategisch stemden, met resultaat. Morgan gaf de regeringspartij een flinke prik in haar overwinningsrede: ‘Boris, the party is over!’

Een pijnlijk referendum

Binnen Tory-rangen groeit de rebellie. Deze week nog stemden zo’n 100 parlementsleden tegen de nieuwe covidmaatregelen van het kabinet. De rebellen kwamen uit verschillende regio’s en strekkingen binnen de partij. Dat toont aan dat de onmin diep zit. Volgens een van de parlementsleden wordt deze nederlaag gezien als ‘een referendum over de positie van de premier’. Het is klaar als pompwater dat ‘BoJo’ dit referendum verloor. De kandidaat-premiers lopen zich alvast warm.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.