JavaScript is required for this website to work.
post

Het gaat goed met Nederland

Terugblik en vooruitzicht

Henk Jurgens23/12/2016Leestijd 4 minuten

Het gaat goed met Nederland, ondanks dat gewauwel en geschreeuw een botsing van argumenten in de politiek dreigt te verdringen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Eigenlijk gaat het erg goed met Nederland. Oké, het is niet allemaal botertje tot de boom, maar 2016 is al met al een goed jaar geweest. De economie heeft zich weer herstelt van de bankencrisis. In november presenteerde Dijsselbloem, de minister van Financiën, een meevaller voor de schatkist van 4,3 miljard euro die aan mooie dingen voor de mensen besteed kunnen worden. De Rijksbegroting 2017 is zelfs sluitend. Er hoeft volgend jaar niet geleend te worden om het land draaiende te houden. Ook het aantal werklozen neemt maand na maand snel af.

Volgens het World Economic Forum staat Nederland op de ranglijst van meest concurrerende economieën ter wereld op de vijfde plaats. Zwitserland, Singapore, de VS en Duitsland staan op de eerste vier plaatsen. België prijkt op de 19e plek.

Na de aardbevingen die de aardgaswinning in de noordelijke provincies Groningen en Drenthe hebben veroorzaakt is besloten van Nederland een aardgasvrij land te maken.

Amsterdam zal in 2050 volledig aardgasvrij zijn. De broodnodige energie zal op een andere manier opgewekt gaan worden. Stadsverwarming, aardwarmte en zogenaamd ‘groen gas’ zullen aardgas binnen enige decennia volledig hebben verdrongen. Op de technische universiteiten wordt hard aan alternatieven gewerkt. 

Nederland en de wetenschap? De biochemicus Ben Feringa van de Universiteit van Groningen heeft de Nobelprijs 2016 voor chemie gekregen. ‘Ik ben een moleculenbouwer’, vertelde hij. ‘Ik probeer slimme moleculen te maken. Op zich is een bewegend molecuul maken niet zo moeilijk, maar het gaat erom dat je het kunt besturen, dat je controle hebt over wat er gebeurt.’ Ben Feringa presenteerde in 1999 de eerst moleculaire motor, een molecuul waarvan een deel onder invloed van licht en warmte een volledige rotatie kon maken. Hij maakte tal van verschillende motoren, en zelfs een moleculaire ‘4 wheel drive’ auto. Door de motormoleculen vast te zetten op een oppervlak ontstond een nanomolenpark dat roteert als er licht op valt. Feringa is al weer de negentiende Nederlandse Nobelprijswinnaar.

Erik Verlinde van de Universiteit van Amsterdam heeft een spiksplinternieuwe theorie over de zwaartekracht ontwikkeld. ‘Staan we aan de vooravond van een revolutie?’ vraagt de wereldwijde wetenschappelijke wereld zich af na de publicatie van Verlindes theorieën.

En dan zijn we ook nog trots op onze Vlaming Ivo van Hove, de directeur van de Toneelgroep Amsterdam, die in 2016 wereldwijd doorgebroken is als een van de toonaangevende cultuurpausen. Hij is toch een beetje van ons. Net als de Rode Duivels trouwens voor wie we bij gebrek aan oranje supporteren. Hoewel dat af en toe niet meevalt. De Olympische Spelen vielen voor Nederland een beetje tegen. Met negentien medailles waaronder acht goud werd de elfde plaats in het medailleklassement bereikt. Jammer van die tien vierde plaatsen.

De wietpolitiek gaat eindelijk op de schop. Op initiatief van de linksliberale partij D66 ligt er bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel waarin geregeld wordt dat er voortaan alleen wiet geteeld mag worden door kwekerijen die onder controle staan van de overheid. De burgemeesters van de grote steden hadden hier allang om gevraagd. In de huidige Tweede Kamer is er voor dit wetsvoorstel een meerderheid te vinden. Zelfs de VVD gaat akkoord. De teelt én de verkoop van softdrugs zullen hierdoor in het vervolg onder voorwaarden toegestaan zijn.

 

Politieke amateurs en schreeuwers

Maar hoe staat het met de Nederlandse politiek, waar amateurs en schreeuwers, net als in de rest van de westerse wereld, de overhand dreigen te krijgen?

Ay, there’s the rub, om met Hamlet te spreken. De vluchtelingencrisis, anti-islam, anti-Europa en anti-elitebewegingen domineren media en politiek.

Op het ogenblik verblijven er in Nederland tussen de 200 à 250.000 vluchtelingen. De meesten zijn afkomstig uit Syrië, Afghanistan, Irak, Iran en Somalië. Tussen januari en oktober van dit jaar vroegen 15.000 mensen asiel aan, in heel 2015 waren er dit nog 43.000. Het aantal opvangplaatsen is de laatste maanden dan ook dramatisch teruggedraaid. De vluchtelingencrisis is niet voorbij, maar is wel hanteerbaar geworden.

’19 procent van de bevolking is moslim, zegden Nederlanders’ volgens het NRC/Handelsblad. ‘Niet waar: het is 5 procent, zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), over 2014.’ Gevraagd naar wat het percentage moslims in 2020 zal zijn, liepen beeld en werkelijkheid in Nederland nog verder uiteen: ‘26 procent van de bevolking, dachten Nederlanders. Volgens schattingen is dan echter 6,9 procent van de bevolking in Nederland moslim’, liet het NRC/Handelsblad ons weten. En het aandeel van de bevolking dat niet over de Nederlandse nationaliteit beschikt was op 1 januari 2016 5,3% volgens het CBS. Meer dan de helft van hen kwam uit een ander Europees land, waaronder 72.000 Duitsers, 44.000 Britten en 31.000 Belgen.

Het anti-Europareferendum van afgelopen maart dat onder de noemer van het anti-Oekraïnereferendum plaatsvond heeft de regering in grote problemen gebracht. 32% van de kiesgerechtigden kwam opdraven. Hiervan heeft 61% tegen het Oekraïne-verdrag gestemd. De regering had toegezegd de uitslag van dit raadgevend referendum te respecteren indien meer dan 30% van de kiesgerechtigden zou gaan stemmen. Daar zat ze dus aan vast. Inmiddels ziet het ernaar uit dat de EU het verdrag met de Oekraïne wel degelijk gaat ondertekenen. Dit wordt ongetwijfeld een van de punten tijdens de komende verkiezingsstrijd, zeker nu gebleken is dat de organisatoren van dit anti-Europareferendum hun campagne grotendeels met Europese subsidies hebben gefinancierd.

Die Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 worden belangrijk. In Nederland krijgt elke partij een zetel in de Tweede Kamer die de kiesdeler weet te behalen. De kiesdeler is het totaal aantal stemmen die uitgebracht zijn gedeeld door 150, het aantal zetels in de Kamer. Er is geen opkomstplicht. Bij de laatste verkiezingen in 2012 was de opkomst 74,5% en de kiesdeler 62.829. Het ziet ernaar uit dat er minimaal zeventien partijen een kans gaan wagen …

Het gaat goed met Nederland, ondanks dat gewauwel en geschreeuw een botsing van argumenten in de politiek dreigt te verdringen.

Foto: (c) Reporters

De Nederlandse publicist Henk Jurgens (1942) is politicoloog (UvA). Hij schrijft regelmatig in Doorbraak over Nederland en de Nederlandse politiek.

Commentaren en reacties